Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій Теорія організацій.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
183.96 Кб
Скачать

Тема 5. Основні організаційні процеси і їх поєднання в організаційної діяльності

1. Групування організаційних одиниць

2. Принципи групування організаційних елементів

3. Критерії групування

4. Розмір організаційної одиниці і координаційні механізми

5. Розмір організаційних одиниць різних частин організації

  1. Групування організаційних одиниць

Групування посадових позицій і організаційних одиниць здійснюється не ради зручності створення органіграмми, як доступного способу прослідкувати, хто і де працює в організації. Групування – основний засіб координації діяльності організації. Групування несе з собою мінімум чотири основні ефекти.

1. Найважливіше, мабуть, те, що групування укріплює систему загального контролю над всіма посадовими позиціями і організаційними одиницями. Відповідальним за кожну організаційну одиницю призначають менеджера; тобто одна людина відповідає за всю діяльність підрозділу. Саме об'єднання всіх менеджерів в надструктуру створює систему формальних повноважень. Таким чином, групування організаційних одиниць – це проектний параметр, за допомогою якого в систему вводиться координаційний механізм прямого контролю.

2. Одна з умов групування – спільність ресурсів посадових позицій і організаційних одиниць. Члени організації або субодиниці спільно використовують як мінімум загальний бюджет і часто – загальні приміщення і устаткування.

3. Зазвичай при групуванні встановлюються загальні показники результативності діяльності. Якщо члени організації або субодиниці спільно користуються ресурсами, то цінність їх внеску можна оцінити за допомогою одних і тих же показників. Крім того, оскільки вони беруть участь у виробництві одних і тих же товарів і послуг, результати їх діяльності також можуть вимірюватися аналогічними показниками. Використання загальних вимірників результатів спонукає до координації дій.

4. Нарешті, групування сприяє взаємному узгодженню. Для того, щоб розподілити ресурси і полегшити прямий контроль, членів підрозділу нерідко вимушують користуватися загальними приміщеннями, що, у свою чергу, сприяє координації за допомогою взаємного узгодження.

Таким чином, завдяки забезпеченню загальних способів вимірювання результатів діяльності групування достатньою мірою стимулює дію двох важливих координаційних механізмів – прямого контролю і взаємного узгодження – і утворює основу третього – стандартизації випуску. Як наслідок, групування організаційних одиниць є одним з найважливіших проектних параметрів. (Головна відмінність два решти механізмів координації – стандартизації праці і навиків і знань – в тому, що вони застосовуються для автоматичної координації діяльності окремих людей, а отже, можуть використовуватися незалежно від того, як групуються посадові позиції.)

В результаті у кожного підрозділу розвивається схильність до концентрації виключно на власних проблемах, що приводить до ще більшого їх відособлення від інших частин організації. Групування організаційних одиниць сприяє підвищенню дієвості внутрішньо групової координації при зменшенні ефективності між групової координації.