Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій Публічне адміністрування.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
378.37 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ молоді та спорту УКРАЇНИ

Маріупольський державний університет

Економіко-правовий факультет

Кафедра менеджменту

КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ З ДИСЦИПЛІНИ

«Публічне адміністрування»

(для студентів спеціальності 7.03060101, 8.03060101 «менеджмент організацій» УСІХ ФОРМ НАВЧАННЯ)

Маріуполь - 2012

УДК 331.108.2(073)

Перепадя Ф.Л. Публічне адміністрування [конспект лекцій дисципліни «Публічне адміністрування» для студентів спеціальності 7.03060101, 8.03060101 «Менеджмент організацій і адміністрування» усіх форм навчання)]/ Перепадя Ф.Л. – Маріуполь: МДУ, 2011. – 55 с.

Конспект лекцій предназначено вивчення дисципліни “Публічне адміністрування” призначені для студентів спеціальності 7.03060101, 8.03060101 «Менеджмент організацій і адміністрування» усіх форм навчання.

Рецензенти:

к.е.н., доцент, заступник завідувача кафедри

менеджменту Маріупольського державного

університету Мацука В.М.

к.е.н., доцент кафедри менеджменту

Маріупольського державного

університету Єсаян Е.М.

Затверджено на засіданні

кафедри менеджменту МДУ

протокол № 1 від «30» серпня 2012 р.

© Перепадя Ф. Л.

© Маріуполь, МДУ

ЗМІСТ

ПЕРЕДМОВА

3

ЛЕКЦІЯ 1. Управління як суспільне явище

4

ЛЕКЦІЯ 2. Основні етапи розвитку управлінської думки

8

ЛЕКЦІЯ 3. Публічне адміністрування і виконавча влада

16

ЛЕКЦІЯ 4. Принципи публічного адміністрування

24

ЛЕКЦІЯ 5. Функції і структура публічного адміністрування

30

ЛЕКЦІЯ 6. Методи публічного адміністрування

42

ЛІТЕРАТУРА

51

Передмова

Предмет дисципліни “Публічне адміністрування” охоплює особливості та закономірності державного будівництва, організації та здійснення державної влади та управління.

Перед теорією і практикою публічного адміністрування стоять завдання забезпечення відповідності структури і функцій державної влади, форм і методів управління, цілям і вимогам розвитку різних сфер життя суспільства. Без ґрунтовних, детальних наукових дослі­джень і рекомендацій у цій галузі важко уявити успішне здійснення дер­жавного курсу, послідовне проведення демократичних перетворень, ство­рення ринкової інфраструктури.

Новітній історичний етап переходу України від тоталітарної системи до демократії характеризується кризовими явищами в економі­ці, політичній, соціальній та духовній сферах. Це свідчить про неефектив­ність здійснюваних протягом останніх років спроб трансформувати існую­чу в Україні систему публічного адміністрування відповідно до нових суспіль­но-політичних та економічних реалій.

У зв'язку з цим особливої ваги набуває наукове осмислення суспільно-політичних реалій, правильний вибір стратегії подальшого розвитку основних інститу­тів публічного адміністрування, подолання притаманних їм недоліків з метою створення ефективно функціонуючого механізму виконавчої влади. У да­ному контексті важливим завданням є створення в Україні такої системи органів виконавчої влади, яка б забезпечувала істотне підвищення ефек­тивності публічного адміністрування. Основоположне значення має суттєве поглиблення фундаментальних теоретико-методологічних досліджень проблематики публічного адміністрування.

У сучасних умо­вах державотворення управлінська діяльність стає основним засо­бом здійснення соціальних змін, а публічне адміністрування виокремлю­ється у відносно самостійну, предметне, функціонально і структурно визначену сферу діяльності, що регламентується окремою нормати­вно-правовою базою і потребує відповідного кадрового і наукового потенціалу.