Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конслЕКцій Менеджмент персоналу регіональних ус...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
409.09 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Маріупольський державний університет

ЕКОНОМІКО-ПРАВОВИЙ ФАКУЛЬТЕТ

КАФЕДРА МЕНЕДЖМЕНТУ

КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ З ДИСЦИПЛІНИ

«менеджмент персоналу РЕГІОНАЛЬНИХ УСТАНОВ»

для студентів за напрямом 030601 «МЕНЕДЖМЕНТ»

зі спеціальності 7.03060101 «Менеджмент організацій і адміністрування»

спеціалізація – РЕГІОНАЛЬНЕ УПРАВЛІННЯ

(ЗАОЧНОЇ ФОРМи НАВЧАННЯ)

MАРІУПОЛЬ – 2012

УДК 65.291.21.73

Перепадя Ф.Л. Менеджмент персоналу регіональних установ. [конспект лекцій для студентів спеціальності 7.03060101 «Менеджмент організацій і адміністрування» заочної форми навчання)]/  Перепадя Ф.Л. – Маріуполь: МДУ, 2012. –77 с.

Конспект лекцій з дисципліни “ Менеджмент персоналу регіональних установ призначені для студентів спеціальності 7.03060101 «Менеджмент організацій і адміністрування» заочної форми навчання. Дисципліна є варіативною для студентів зазначеного фаху і передбачає вивчення управлінських аспектів менеджменту, закономірностей його розвитку, основних принципів та значення дисципліни на сучасному етапі розвитку людства. Методичні рекомендації містять пояснювальну записку, тематичний план, програму, план семінарських занять, розрахункові завдання, теми рефератів, завдання для самостійної роботи студентів, контрольні завдання, контрольні питання, літературу.

Рецензенти: к.е.н., доцент, заступник завідувача кафедри

менеджменту Маріупольського державного

університету Мацука В.М.

к.е.н., доцент кафедри менеджменту

Маріупольського державного університету Єсаян Е.М.

Затверджено на засіданні

кафедри менеджменту МДУ

протокол № 1 від «30» серпня 2012 р.

© Перепадя Ф. Л.

© Маріуполь, МДУ

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………..............................................................................5

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 1. ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ…………………………………………….…...7

ТЕМА 1. Соціально-економічні основи менеджменту персоналу регіональних установ……………………. ………....….7

ТЕМА 2. Планування кадрового забезпечення в регіональних установах……………….. ……………….................…17

ТЕМА 3. Процес відбору кадрів та найму на роботу в регіональних установах………………. ……………………………..24

ТЕМА 4. Процес підвищення кваліфікації працівників регіональних підприємств …………………………..……………………………………………………….36

ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ 2. Технології управління персоналом регіональних установ

ТЕМА 5. Процес навчання працівників організації…………...55

ТЕМА 6. Аналіз роботи менеджера та персоналу організації……………………………………………………………………64

ЛІТЕРАТУРА……………………………………………………………….........74

вступ

Сучасний етап розвитку менеджменту потребує поглиблення вивчення основних аспектів управління персоналом, ознайомлення з науковими теоріями щодо здійснення управлінської діяльності, еволюцією поглядів та основними етапами розвитку менеджменту персоналу як окремої науки.

Цінність менеджменту як способу вирішення соціально-економічних задач полягає не в тому, що він становить собою досконалу теорію актуальних рішень, а в тім, що він створює необхідні організаційні умови для використання науки, практичних навичок і знань.

Загальною метою менеджменту є оптимізація функціонування господарюючих суб’єктів (підприємства, асоціації, об’єднання, товариства та ін.) і створення умов, за яких найбільш імовірно і з мінімальним ризиком реалізуються стратегічні і оперативні цілі. Якщо стратегічні цілі визначають характер діяльності підприємства на великий проміжок часу і виражають головним чином якісні параметри функціонування підприємства, то поточні цілі свідчать про кількісні показники діяльності на певний період.

Успішне подолання економічної кризи і розвиток економіки України у вирішальній мірі залежить від кадрів. Розробка і здійснення певної кадрової політики повинна здійснюватись у відповідності з принципом правильної підготовки і розстановки кадрів, щоб забезпечувалась стабільність кадрів, професіоналізація управління і реалізувались вимоги сократівського правила: “Кожна людина для певного місця і кожен місце для певної людини”. Це вимагає чималих організаційних зусиль і чималих інвестицій на здійснення селекційної роботи з кадрами, їх підготовку, перепідготовку і правильне використання.

Мета дисципліни: формування у майбутніх менеджерів сучасного управлінського мислення та системи спеціальних знань у галузі менеджменту враховуючі історичні надбання минулих поколінь менеджерів та науковців, розуміння концептуальних основ системного управління персоналом організації в сучасному світі; набуття умінь аналізу та прийняття адекватних управлінських рішень.

Завдання дисципліни: оволодіння теоретичними основами процесу управління підприємством та вироблення вміння використовувати отримані знання на практиці.

Дисципліна адресно призначена для студентів спеціальності 7.03060101 «Менеджмент організацій і адміністрування» заочної форми навчання.

Зміст програми змістовий модуль 1 основні положення системи управління персоналом

Тема 1. Соціально-економічні основи менеджменту персоналу регіональних установ

1. Сучасне поняття системи управління персоналом.

2. Формування концепції управління людськими ресурсами.

3.Принципи побудови і завдання концепції управління персоналом.

4. Розрахунок ефективності витрат на персонал

1. Сучасне поняття системи управління персоналом.

Персонал - найбільш складний об'єкт управління в органі­зації, оскільки, на відміну від речових факторів виробництва, є живим, має можливість самостійно приймати рішення, діяти, критично оцінювати пред'явлені до нього вимоги, мас суб'єктив­ні інтереси і т.п. Персонал є мотором будь-якої організації. Час­то керівники основну увагу приділяють фінансовим, виробничим питанням, проблемам матеріально-технічного забезпечення чи збуту готової продукції, не приділяючи при цьому достатньої уваги людям, які забезпечують роботу організації в усіх напрям­ках. Ці помилки занадто дорого обходяться. Без людей немає ор­ганізації. Без потрібних людей жодна організація не зможе досяг­ти своєї мети і вижити.

У сучасних умовах корінним чином змінилася роль людини у виробництві. Людина є не тільки найважливішим елементом виробничого процесу на підприємстві, а й головним стратегіч­ним ресурсом компанії в конкурентній боротьбі. Які б не були прекрасні ідеї, новітні технології, найсприятливіші зовнішні умо­ви, без добре підготованого персоналу високоефективної роботи домогтися неможливо. У зв'язку з цим управління персоналом зазнало радикальних змін. Усталюється новий погляд на робочу силу, як на один із ключових ресурсів економіки, як на "людсь­кий капітал". Під ним розуміється форма вираження продуктив­них сил людини, що входить у систему соціально-орієнтованої змішаної економіки як провідний фактор виробництва. Під впли­вом об'єктивних і суб'єктивних обмежень цей повий вид капіта­лу формує потенціал людини, тобто сукупність того, що людина може використовувати для досягнення цілей і задоволення по­треб. Люди в даний час розглядаються вже не як кадри, а як людські ресурси, їхня цінність як фактора успіху увесь час зрос­тає. У результаті поступово стала формуватися система управлін­ня людськими ресурсами, що заміняє систему управління кадра­ми. Вона покликана зіграти ключову роль у забезпеченні умов конкурентоспроможності і довгострокового розвитку організа­ції. Дана система заснована на концепції людських ресурсів, що визнає необхідність капіталовкладень у формування і розвиток людських ресурсів. На відміну від концепції управління персона­лом, ця концепція виправдовує економічну доцільність витрат, пов'язаних із залученням якіснішої робочої сили, її безперервним навчанням, підтримкою в працездатному стані і навіть створен­ням умов для повнішого виявлення можливостей і здібностей, за­кладених в особистості, з подальшим їх розвитком. Вкладення в людські ресурси стають довгостроковим фактором конкурен­тоспроможності і виживання фірми. У зв'язку з цим затрати, пов'язані з персоналом, розглядаються вже не як прикрі втрати, а як інвестиції в людський капітал — основне джерело прибутку. Таким чином, під управлінням персоналом розуміється сис­тема взаємозалежних організаційно-економічних та соціальних заходів для створення умов щодо нормального функціонування, розвитку й ефективного використання потенціалу робочої сили на рівні організації. Обов'язковою умовою при цьому повинне бути органічне поєднання управління персоналом з концепцією розвитку організації.