Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальний посібник.doc
Скачиваний:
92
Добавлен:
25.03.2015
Размер:
5.87 Mб
Скачать

§ 2.2. Квантові числа

АО – це область біля ядерного простору, де електрон може знаходитися з досить високим ступенем імовірності.Термін „орбіталь” співзвучний терміну „орбіта”, однак зміст їх різний. Орбіта - це траєкторія руху, атомна орбіталь – хвильова функція. Якщо хвильова функція (ψ) частинки відома, можна розрахувати імовірність (ψ2)перебування частинки в різних областях простору.

У 1925 р. Ервін Шредінгер запропонував рівняння, що дозволяє математично описувати хвильові функції часток.

-

де Н – гамільтоніан

–оператор кінетичної енергії,

U - оператор потенційної енергії.

Це диференційне лінійне рівняння другого порядку в окремих похідних має нескінченну безліч рішень. З них інтерес представляють лише такі значення, для яких знайдені значення ψ2(густина імовірності) не суперечать фізичним уявленням. Такими є квантові числаn, , , S.

n –головне квантове число приймає позитивні цілі значення від 1 до  (n=1...7...…), (дивись табл.3). Воно характеризує енергетичний стан електрона в атомі, тобто енергію електрона на певному енергетичному рівні. Номер періоду елемента в періодичній системі Д.І.Менделєєва співпадає з числом енергетичних рівнів у атомі. Зі збільшенням значення головного квантового числа n - енергія АО збільшується. При n=1 енергія мінімальна, електрон знаходиться в найбільш стійкому з усіх стаціонарному стані.

-орбітальне квантове число набуває всіх числових значень від 0 до

(n-1).

Воно характеризує:

- енергію електрона на енергетичному підрівні (підоболонці);

- вказує на кількість підрівнів на рівні.

Наприклад: для n=1 орбітальне квантове число-має тільки одне значення «нуль» (=0). Це означає що на першому рівні (n=1) є тільки один підрівень (дивись табл.3).

- форму атомної орбиталі (=0, відповідаєs- підрівень, сферична форма атомної орбіталі; =1, відповідає р - підрівень, форма атомної орбіталі нагадує гантель; = 2, відповідає d- підрівень, форма атомної орбіталі являє собою «чотирипелюсткову» фігуру (дивись табл.4).

Таблиця 3

Оболонка,

енергетичний рівень

K

L

M

N

N

1

2

3

4

0

0

1

0

1

2

0

1

2

3

Підоболонка(підрівень)

s

s

p

s

p

d

s

p

d

f

Макс. кількість електронів на оболонці

( 2n2)

2

2

6

2

6

10

2

6

10

14

2

8

18

32

Буквені символи s; p; d; f були введені у 1890 р. при описуванні спектра лужних металів : 0-s (sharp-різкий); 1-p (principal-головний); 2-d (diffuse-дифузійний); 3-f (fundamental-фундаментальний ). Кожна буква відповідає за певну геометрію АО.

Таблиця 4

Числові значення

Буквені

позначення

форми АО

форма АО

Геометрія АО

0

s

сферична

1

p

гантелеподібна

2

d

чотирьохпелюсткова

3

f

шестипелюсткова

магнітне квантове число набуває всіх послідовних цілочислових значень від [-…0…+].

Воно визначає орієнтацію атомної орбіталі в просторі.

У відсутності зовнішнього магнітного поля електрони на орбіталях з однаковим значенням орбітального квантового числа () енергетично рівноцінні. Однак у постійному магнітному полі деякі спектральні лінії розщеплюються. Це означає, що електрони стають енергетично нерівноцінними. Наприклад, стану р- електронів у магнітному полі відповідають три значення х, рy, pz), тобто існує три можливих розміщення електронної хмари цього типу в просторі. Стану d -електронів у магнітному полі відповідають 5 значень магнітного квантового числа, тобто існує 5 можливих розміщень електронної хмари цього типу в просторі (дивись табл.5) і т.д.

S-cпінове квантове число має тільки два значення: +1/2(рух електрона за годинниковою стрілкою); -1/2 (проти). Характеризує власний момент обертання електрона навколо своєї осі;

Таблиця 5

Під-оболонка

(АО)

Кількість орбіталей

=

2+1

Графічне

зображення

кількості

вільних орбіталей

Максимальна кількість електронів на атомній орбіта лі

0

s

0

1

2

1

p

-1

0

+1

3



6

2

d

-2

-1

0

+1

+2

5



10

3

f

-3

-2

-1

0

+1

+2

+3

7



14

Голландські фізики Уленбек і Гоудсміт відкрили спін електрона в 1925 р. Спін – це не просте обертання електрона, як «вовчка», а складне фізичне явище. Дірак у 1928 р. показав наявність паралельних () і антипаралельних () спінів.