Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальний посібник.doc
Скачиваний:
92
Добавлен:
25.03.2015
Размер:
5.87 Mб
Скачать

§ 6.4. Електролітична дисоціація води. РН розчинів

Важливою особливістю рідкої води є її здатність до самовільної дисоціації за реакцією: Н2О(р) Н+(водн) + ОН(водн).

Цей процес називається ще самоіонізацією або автопротолізом. Утворені протони Н+і аніони ОН-оточені певним числом полярних молекул води, тобто гідратовані:Н+2O;OH2O.Первинна гідратація може бути представлена рядом аквакомплексів:Н3О+; Н5О2+; Н7О3+; Н9О4+,серед яких переважають йониН9О4++4H2O).Час життя цих йонів у воді дуже малий, тому що протони постійно мігрують від одних молекул води до інших. Звичайно в рівняннях для простоти використовують тільки катіон сполукиН3О++H2O), називаний йоном гідроксонію.

Процес дисоціації води з урахуванням гідратації протона й утворення йону гідроксонію може бути записаний: 2О Н3О+ + ОН.

Вода – слабкий електроліт, ступінь дисоціації якого: .

Константа дисоціаціїводи:

Оскільки Срівн2О) Свих2О) чи [Н2О]рівн ≈ [Н2О]вих

–кількість молей, що міститься в одному літрі води. Свих2О) у розведеному розчині залишається постійною. Ця обставина дозволяє включити Срівн2О) у константу рівноваги:

Таким чином, добуток двох постійних величин дає нову постійну, котру називаютьйонним добутком води . При температурі 298К.Сталість йонного добутку води означає, що в будь-якому водяному розчині: кислотному, нейтральному чи лужному – завжди є обидва види йонів (Н+і ОН). У чистій воді концентрації водневих та гідроксильних йонів рівні і при нормальних умовах складають:

[H+] = [OH] = Kw1/2 = 10 моль/л.

При додаванні кислот концентрація [Н+] збільшується, тобто рівновага зміщується вліво, а концентрація [ОН] зменшується, однак Кwзалишається рівним 10.

У кислому середовищі [H+] > 10моль/л, а [OH] < 10моль/л

У лужному середовищі [H+] < 10моль/л, а [OH] > 10моль/л

На практиці для зручності використовують водневий показник (рН)і гідроксильний показник(рОН)середовища.

Це є взятий зі зворотним знаком десятковий логарифм концентрацій (активностей) відповідно йонів водню чи гідроксильних йонів у розчині: рН = - lg[H+], рОН = - lg[OH]

У водних розчинах рН + рОН = 14.

Таблиця 14

Розчини

Нейтральні

Кислі

Лужні

рН = 7

рН < 7

рН > 7

Kwзалежить від температури (тому що дисоціація води – ендотермічний процес);

Kw(25oС) = 10рН = 7;

Kw(50oС) = 5,4710рН = 6,63.

Вимір рН використовується надзвичайно широко. У біології і медицині величина рН біологічних рідин служить для визначення патологій. Наприклад, у нормі рН сироватки крові становить 7,40,05; слини – 6,35..6,85; шлункового соку – 0,9..1,1; сліз – 7,40,1. У сільському господарстві рН характеризує кислотність ґрунтів, екологічний стан природних вод і т.д.

Кислотно-основними індикаторами називаються хімічні сполуки, що змінюють свій колір в залежності від рН середовища, у якому вони знаходяться. Ви, напевно, звертали увагу на те, як змінюється колір, якщо в нього покласти лимон – це приклад дії кислотно-основного індикатора.

Індикатори, як правило, являють собою слабкі органічні чи кислотні основи і можуть існувати в розчинах у вигляді двох таутомірних форм:

HInd H+ + Ind, де HInd – кислотна форма (це форма, що переважає в кислих розчинах); Ind– основна форма (переважає в лужних розчинах).

Поведінка індикатора подібно поведінці слабкого електроліту в присутності більш сильного з однойменним йоном. Чим більше [H+], рівновага зміщається у бік існування кислотної форми HInd, і навпаки (принцип Лє-Шательє, дивись с.).

Досвід наочно показує можливість використання деяких індикаторів:

Таблиця 15

Індикатор

рН < 7

рН = 7

рН > 7

Метилоранж

Червоний

Жовтогарячий

Жовтий

Фенолфталеїн

Безбарвний

Безбарвний

Малиновий

Лакмус

Червоний

Фіолетовий

Синій

Спеціальні прилади – рН-метри дозволяють вимірювати рН із точністю до 0,01 в інтервалі від 0 до 14. Визначення засноване на вимірі ЕРС гальванічного елемента, один з електродів якого, наприклад, скляний.

Найбільш точно концентрацію водневих йонів можна визначити методом кислотно-основного титрування. Титрування – це процес поступового додавання невеликими порціями розчину відомої концентрації (титранта) до титрованого розчину, концентрацію якого хочемо визначити.

Буферні розчини– це системи, рН котрих відносно мало змінюється при розведенні чи додаванні до них невеликих кількостей кислот або лугів.

Найчастіше вони являють собою розчини, що містять:

а) слабку кислоту і її сіль (СН3СООН + СН3СООNa) – ацетатний буфер;

в) слабку основу і її сіль (NH4OH + NH4Cl) – аміачно-амонійний буфер;

с) дві кислі солі з різними (Na2HPO4 + NaН2PO4) – фосфатний буфер.

Регулюючий механізм буферних розчинів розглянемо на прикладі ацетатного буферного розчину.

CH3COOH CH3COO+ H+,

CH3COONa CH3COO + Na+.

1) якщо додати невелику кількість лугу до буферної суміші:

CH3COOH + NaOH CH3COONa + H2O,

NaOHнейтралізується оцтовою кислотою з утворенням більш слабкого електролітуH2O.Надлишок натрію ацетату зміщує рівновагу в бік утворення кислоти.

2) якщо додати невелику кількість кислоти:

CH3COONa + HCl CH3COOH + NaCl,

катіони водню Н+зв'яжуть йониCH3COO.

Знайдемо концентрацію йонів водню в буферному ацетатному розчині:

.

Можно припустити ,що рівноважна концентрація оцтової кислоти дорівнює вихідной концентрації оцтової кислоти C0(тому що оцтова кислота відноситься до слабких електролітів), а рівноважна концентрація йону оцтової кислоти[СH3COO] = Cсолі(тому що сіль є сильним електролітом), тоді. Рівняння Гендерсона-Хассельбаха:.

Таким чином, рН буферних систем визначається співвідношенням концентрацій солі та кислоти. При розведенні це співвідношення не змінюється, і рН буфера постійне при розведенні. Це відрізняє буферні системи від розчину чистого електроліту, для якого справедливий закон розведення Оствальда.

Існує дві характеристики буферних систем:

1. Буферна сила. Абсолютна величина буферної сили залежить від загальної концентрації компонентів буферної системи, тобто чим більше концентрація буферної системи, тим більше потрібно лугу (кислоти) для тієї ж самої зміни рН.

2. Буферна ємкість (В).Буферна ємкість – це межа, в якій виявляється буферна дія. Буферна суміш підтримує рН постійним тільки за умови, що кількість, яка додається до розчину сильної кислоти (основи), не перевищує визначеної граничної величини – В. Буферна ємкість визначається числом г/екв сильної кислоти (основи), якої необхідно додати до одного літра буферної суміші, щоб змінити значення рН на одиницю, тобто.

Висновок: властивості буферних систем

1. [H+] мало залежить від розведення.

2. Добавка сильних кислот (основ) мало змінює [H+]у межах буферної ємності В.

3. Буферна ємкість залежить від буферної сили (від концентрації компонентів).

4. Максимальну дію виявляє буфер у випадку, коли кислота і сіль присутні в розчині в еквівалентних кількостях:

Ссолі = Ск-ти; [H+] = ; рН = рКД,к. (рН визначається значенням).