Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальний посібник.doc
Скачиваний:
92
Добавлен:
25.03.2015
Размер:
5.87 Mб
Скачать

§ 5.3. Хімічна рівновага. Принцип лє-шательє

Коли при хімічній взаємодії хоча б одне з вихідних речовин витрачається цілком, реакцію вважають необоротною, вона протікає до кінця. Наприклад, розкладання бертолетової солі:KClО3 KCl+ 1,5 O2 . Багато хімічних реакцій проходять зворотно. Їх особливість полягає в тому, що вони йдуть не до кінця, у системі завжди залишається (у більшій чи меншій кількості) кожне з вихідних речовин. До числа оборотних реакцій відноситься, наприклад:С(Г) + Н2О(Г) = СО2(Г) + Н2(Г).Реакцію, що протікає зліва направо, називають прямою, а навпаки– зворотною. Якщопрямий=звор, стан системи називають хімічною рівновагою, його характеризують константою рівноваги .

це співвідношення добутку рівноважних концентрацій продуктів реакції до добутку рівноважних концентрацій вихідних речовин, у ступенях їх стехіометричних коефіцієнтів.

Для гомогенних реакцій:

aA(Г) + bB(Г) cC(Г) + dD(Г), 3Н2+N22NH3

,.

Для гетерогенних реакцій:

aА(Т) + bВ(Г) = cС(Г) + dD(Г) , C(Т)+ O2(Г) = СО2(Г)

.

Особливістю константи рівноваги гетерогенних процесів є те, що концентрації твердо фазних речовин не входять до її виразу, оскільки вони визначаються тільки своєю поверхнею і залишаються сталими величинами, які вже ввійшли до значення самої константи.

Константа рівноваги залежить від природи речовин, температури. Присутність каталізатора в системі не впливає на значення , оскільки він знижуєЕАпрямої і зворотної реакцій на ту саму величину і тому однаково змінює швидкості прямої та зворотної реакцій. Каталізатор лише прискорює досягнення рівноваги, він не впливає на кількісний вихід продуктів реакції. КРне залежить від концентрації реагуючих речовин.

Хімічна рівновага рухлива (динамічна), її можна зміщувати, змінюючи різні фактори (C; Р; T) . Зсув хімічної рівноваги визначаєтьсяпринципом Лє-Шательє: якщо на систему, що знаходиться в рівновазі, зовні впливати, то система протидіє цьому впливу, намагаючись його зменшити.

Якщо систему в стані рівноваги нагрівати (зовнішній фактор), то рівновага зміститься у бік ендотермічної реакції як внутрішнього фактора, який протидіятиме зовнішньому втручанню.

Якщо рівноважну систему охолоджувати, то система прискорить екзотермічну реакцію, як внутрішній фактор, що протидіє оходженню системи ззовні.

Підвищення тиску рівноважної системи призводить до зміщення рівноваги у бік утворення тих речовин, що займають менший об’єм, тобто у бік зменшення молів газуватих речовин і можуть таким чином протидіяти підвищенню тиску (за умови сталості об’єму).

Наприклад, у реакції N2(Г)+3H2(Г)→2NH3(Г)

Коли в системі число молів () газуватих речовин не змінюється в ході обох реакцій, то зміна тиску не впливатиме на стан рівноваги.

Наприклад, у реакції Н2(Г)+Cl2(Г)→2HCl(Г)

Задача.У якому напрямку відбудеться зсув хімічної рівноваги системи:N2(Г) + 3H2(Г) 2NH3(Г), ΔН‹ 0(реакція екзотермічна)?

Розв’язок.

Реакція йде в прямому Реакція йде в зворотному

напрямку напрямку

якщо понизити температуру t0 С, якщо підвищити t0 C,

збільшити тиск P, зменшити тиск Р,

збільшити концентрації, збільшити.

зменшувати , тобто відводитиNH3 ,

Задача. У гомогенній системіСО(Г) + Сl2(Г) COCl2(Г) рівноважні концентраціїОбрахуйте і вихідні концентрації.

Розв’язок

.

У результаті реакції утворилося 1,2 моль/лСОСl2, з огляду на коефіцієнти в рівнянні реакції витратилося 1,2моль/лСОі 1,2моль/лСl2, а оскільки до моменту рівноваги залишилося 0,2моль/лСОі 0,3моль/лСl2, то

Розглядаючи закони хімічної термодинаміки, було встановлено, що можливий перебіг тих процесів, у яких ΔG0298<0(Р, Т = const), а оскільки за хімічної рівноваги йдуть оборотні процеси, то який саме процес буде переважати, можна визначити за зміною енергії Гіббса. Ми знаємо, що рівновага залежить не тільки від концентрації, але і від температури і тиску (для газоподібних систем).

Залежність від температури при постійному тиску зв'язана зі зміноюΔG0298рівнянням:

ΔG0298 = -2,3 RT lg , якщо R = 8,31·10-3 кДж/моль·К; T = 298 K ΔG0298 = -5,7 lg , кДж/моль.

Якщо lg> 0,тобто > 1, тодіΔG0298< 0 рівновага зміщується у бік прямої реакції.

Якщо lg< 0, тобто < 1, тодіΔG0298> 0 рівновага зміщується у бік зворотної реакції.

Питання для самоконтролю

1. Гомогенні і гетерогенні хімічні процеси.

2. Які фактори впливають на швидкість хімічних реакцій?

3. Закон діючих мас, його вираз?

4. Правило Вант-Гоффа, його вираз?

5.Умови встановлення хімічної рівноваги. Константа рівноваги.

6. Як і за яким принципом відбувається зсув рівноваги?

Р о з д і л 6

РОЗЧИНИ ЕЛЕКТРОЛІТІВ. СЛАБКІ ЕЛЕКТРОЛІТИ