Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальний посібник.doc
Скачиваний:
92
Добавлен:
25.03.2015
Размер:
5.87 Mб
Скачать

§6.2.Властивості розбавлених розчинів неелектролітів

Рівноважний стан системи рідина-пара за певної температури характеризується тиском насиченої пари. Під час розчиненя в рідині будь-якої нелеткої речовини тиск насиченої пари над цією рідиною знижується. Це можна пояснити тим, що концентрація розчинника в разі утворення розчину зменшується, внаслідок чого рівновага системи рідина-пара порушується. Згідно з принципом ле Шательє (дивись на с.), починається процес, спрямований на зменшення зовнішнього впливу (введеня нелеткової речовини),тобто відбувається процес конденсації, а це й призводить до зниження тиску пари. Отже, тиск пари розчинника над розчином р1менший, ніж над чистим розчинником р0. Різницю між ними (р0- р1) називають зниженням тиску пари над розчином. Відношення величини зниження тиску пари над розчином (р0- р1) до насиченої пари над розчинником р0називають відносним зниженням тиску пари над розчином:.

Залежність зниження тиску пари нелетких розчинів над розчинами від їхніх концентрацій вивчав французький фізик Ф. Рауль (1887 р.) і відкрив закон, який часто називають законом Рауля: відносне зниженням тиску насиченої пари розчинника над розчином дорівнює мольній частці розчиненої речовини:=. Властивості розчинів: температура замерзання, температура кипіння і осмотичний тиск залежать від тиску насиченої пари розчинника над розчином нелеткої речовини.

Підвищення температури кипіння і зниження температура замерзання розчину прямо пропорційні моляльній концентрації розчину: ,, деС- моляльна концентрація розчину, ЕіК–відповідно ебуліоскопічна і кріоскопічна сталі.

Явище осмосу й осмотичний тиск досліджував голандський вчений

Я. Г. Вант-Гофф. Він встановив, що осмотичний тиск не залежить від природи компонентів, що містяться в розчині, і збільшується пропорційно концентрації розчиненої речовини і абсолютній температурі Т. Коефіцієнт пропорційностіR– це універсальна газова стала, що дорівнює 8,314 Дж/(моль.К):

§ 6.3. Загальні уявлення з теорії електролітичної дисоціації

Електроліти– це речовини, що у розчині чи розплаві розпадаються на йони.

Йони– електрично заряджені частки, здатні до самостійного існування в цих середовищах.

Електролітична дисоціація– розпад електроліту на йони під дією молекул розчинника. Для кількісної характеристики електролітичної дисоціації введене поняття ступеня дисоціації ().

Ступінь дисоціації () – це співвідношення числа (чи концентрації С) молекул, що розпалися на йони, до загального числа (чи до концентрації Свих) молекул розчиненого електроліту.

.

Якщо , то електроліт вважається слабким, якщо>30%, електроліт вважається сильним, якщоколивається в межах від 2 до 30 %, то електроліт має середню силу.

Таблиця 12

Електроліти (за зарядом йону)

Бінарні або симетричні

(розпадаються на 2 йони)

Несиметричні

1,1 валентні: NaCl  Na+ + Cl

KBr  K+ + Br

1,2 валентні: K2SO4  2K+ + SO4

2,2 валентні: MgSO4  Mg2+ + SO4

ZnSO4  Zn2+ + SO4

2,1 валентні: MgCl2  Mg2+ + 2Cl

Електроліти (за ступенем дисоціації)

Таблиця 13

Сильні

Слабкі

Цілком розпадаються на йони.

Звичайно ці сполуки, кристалічні ґрати яких побудовані з йонів (наприклад, галогеніди лужних і лужноземельних металів NaCl, CaBr2; практично всі розчинні у воді солі), водні розчини мінеральних кислот HCl, HClО4.

Речовини частково розпадаються на йони

  • водні розчини NH4OH

  • органічні кислоти (оцтова кислота, пропіонова кислота)

  • галогеніди Hg(IІ)

Розглянемо більш детально розведені розчини слабких електролітів. При вивченні розчинів слабких електролітів (кислот, основ, солей) було виявлено деяке відхилення від законів Вант-Гоффа і Рауля, отриманих для розчинів неелектролітів(дивись на с.). Для розчинів електролітів відзначалися більш високі значення осмотичного тиску, підвищення температури кипіння і зниження температури замерзання в порівнянні з розчинами неелектролітів тієї ж концентрації.

Розчин слабкого електроліту в результаті неповної дисоціації являє собою суміш молекул електроліту, йонів електроліту, молекул розчинника, між якими відсутня взаємодія.

Таким чином, відступ від законів Рауля і Вант-Гоффа зумовлений тим, що кількість частинок у розчині електроліту внаслідок неповної дисоціації більше, ніж у розчині неелектроліту. Вант-Гофф для розчинів електролітів ввів поправочний коефіцієнт (для неелектролітів=1, для електролітів>1), який назвав ізотонічним. Рівняння для електролітів виглядають таким чином:

, ,,

=.

Взаємозв'язок ізотонічного коефіцієнта () зі ступенем дисоціації

() можна знайти, використовуючи такі міркування. Розглянемо випадок, коли молекула електроліту розпадається найонів зі ступенем дисоціації. Тоді кількість йонів складає: (), а кількість недисоційованих молекул складає:.

Середнє число частинок (), що утворяться з однієї молекули , можна записати так:

.

Останнє рівняння дозволяє розрахувати ступінь дисоціації слабкого електроліту, якщо ізотонічний коефіцієнт визначений експериментально (наприклад, за зміною температури замерзання розчину).Отже, слабкий електроліт у розчині дисоціює на йони, наприклад, оцтова кислота: СН3СООН СН3СОО+ Н+.

Процес, зворотний дисоціації, – рекомбінація йонів у молекулу: СН3СООН СН3СОО+ Н+.

З часом установлюється динамічна рівновага між молекулярною й йонною формами електроліту в розчині: СН3СООН СН3СОО+ Н+.

характеризує цей стан: .

Константа дисоціації – це є константа рівноваги (), що відповідає дисоціації слабкого електроліту.

залежить від: а) температури; в) природи речовин, розчинника.

не залежить від концентрації.

Якщо >10-2– електроліт сильний, якщо<10-5– слабкий. Ступенева дисоціація характерна для слабких багатоосновних кислот (наприклад,Н2СО3):

I ступінь:

Н2СО3 Н+ + НСО3

II ступінь:

НСО3- Н+ + СО3

Н2СО3  2Н+ + СО3

Ступенева дисоціація для слабких багатокислотних основ:

Fe(OH)3 [Fe(OH)2]+ + OH KД(I) I ступінь

[Fe(OH)2]+ [FeOH] 2+ + OH KД(II) II ступінь

[FeOH] 2+ Fe3+ + OH KД(III) III ступінь

______________________________________________

Fe(OH)3 Fe3+ +3OH KД = КД(I) .КД(II) . КД(II1)

КД(I) > КД(II) > КД(III) (розпад відбувається меншою мірою у наступних ступенях).

Взаємозв'язок з (закон розведення Оствальда)

С С С

Розглянемо приклад: СН3СООН СН3СОО+ Н+

де С – вихідна концентрація оцтової кислоти СН3СООН;

С – концентрація йонів;

Срівн – рівноважна концентрація оцтової кислоти;

Срівн = С – С.

Висновок:

1. При розведенні розчину, тобто зменшенні С,збільшується (наближається до одиниці).

2. При збільшенні С

зменшується (імовірність взаємної зустрічі йонів у розчині і їхнього з'єднання в недисоційовані молекули збільшується).