Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
131.docx
Скачиваний:
233
Добавлен:
25.03.2015
Размер:
3.37 Mб
Скачать

15. Еолові процеси,форми їх рельєфу та поширення

Еоловими називаються геоморфологічні процеси, що відбуваються внаслідок діяльності вітру(розвіювання—дефляція,навіювання—акумуляція). Хоча вітер, як рух повітряних мас, властивий практично всім регіонам Землі, для яскравого прояву впливу вітру на рельєф необхідна певна сукупність умов: висока інтенсивність та повторюваність вітру, незначна кількість атмосферних опадів, розрідженість або відсутність рослинного покриву, інтенсивне вивітрювання гірських порід (найактивніше вітер діє на дрібні частинки породи). Таким чином, утворення еолового рельєфу властиве посушливим (аридним) територіям - пустелям та напівпустелям тропічного й субтропічного поясів, а також арктичним та антарктичним пустелям. Еолові форми рельєфу – піщані горби, пасма поширені на Поліссі, в долинах річок і їх дельтах, у пониззі Дніпра (Олешківські піски), на морських косах.

З господарською діяльністю пов'язано виникнення техногенних форм рельєфу: кар'єрів, териконів, гребель, терас на схилах горбів, валів тощо.

Як і діяльність текучих вод, діяльність повітряних потоків призводить до руйнування породи, перенесення її частинок та відкладання їх на новому місці. Відповідно, розрізняють дефляцію - видування пухкого матеріалу вітром, коразію - механічний вплив частинок породи у повітряному потоці на підстилаючу поверхню, та акумуляцію.

В умовах зниження ємності повітряного потоку починається процес акумуляції піщаних частинок. Частинки затримуются напівпроникною перешкодою (виступ кам'янистої поверхні, кущ рослинності тощо). Акумуляція спочатку відбувається за перешкодою, в зоні затишшя, де швидкість повітряного потоку падає.

Еолові акумулятивні форми більшого розміру поділяють на продольні та поперечні. До продольних належать піщані гряди, де вітер видуває пісок із понижень рельєфу і нагортає його на вершини гряд, а також рухає частинки піску уздовж гряд, зумовлюючи наростання їх у довжину. До поперечних форм відносять бархани та параболічні дюни. Бархани мають форму півмісяця і характеризуються асиметричністю схилів. Навітряний схил орієнтований до зовнішньої сторони напівмісяця, пологий (15-18°), підвітряний - всередину півмісяця, має значну крутизну, близьку до природної крутизни осипання піску (33-35°).

Трапляються також одиночні дюни - пірамідальні та присунуті. Пірамідальна дюна утворюється внаслідок навіювання піску кількома різними повітряними потоками, що перетинаються. Присунута дюна - наслідок навіювання піску на уступ гірського хребта, куесту, плато. Окрім грядових еолових форм, трапляються також бугристі форми - передусім бугристі піски, що являють собою комплекс піщаних пагорбів неправильної форми без чітко визначеного просторового порядку та диференціації схилів. Вони утворюються за відсутності чітко визначеного напряму вітру і є результатом розвіювання раніше закріплених пісків або ж часткового закріплення пісків, що розвіюються. Найчастіше піщані бугри вкриті розрідженою аридною рослинністю. На узбережжях річок та морів формуються кучугури.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]