Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
131.docx
Скачиваний:
233
Добавлен:
25.03.2015
Размер:
3.37 Mб
Скачать

68. Еколого-геоморфологічні проблеми України.

Унаслідок антропогенного освоєння рельєфу та інших компонентів довкілля на території України виникла низка еколого-геоморфологічних проблем:

  1. Розвиток підтоплення інтенсивно освоєних регіонів, які мають відповідні властивості рельєфу і геологічної будови (степовий Крим, Північне Причорномор’я, зони великих водосховищ, магістральних каналів).

  2. Катастрофічна переробка берегів великих водосховищ і виведення з використання значних сільськогосподарських площ.

  3. Поширення процесів просідання лесових порід на зрошуваних землях і формування сучасних подів, які виводять з господарського використання угіддя або погіршують родючість ґрунтів.

  4. Великі масштаби розорювання схилів, що за умов значного розчленування викликає інтенсивну ерозію та площинний змив і деградацію родючих ґрунтів.

  5. Зсуви і повені в гірських районах, де безладне використання лісових ресурсів спричинює інтенсивне стікання опадів та потужну інфільтрацію крізь порушений ґрунтовий і рослинний покрив.

  6. Просідання земної поверхні над гірничими виробками і порушення режиму водоносних горизонтів, що, в свою чергу, сприяє розвитку несприятливих геоморфологічних процесів (техногенний карст, суфозії, обвали).

  7. Зсувні процеси на автошляхах гірського Криму і Карпат як наслідок неврахування стійкості порушених схилів.

  8. Спотворення естетичних властивостей рельєфу численними териконами, відвалами, відкритими розробками корисних копалин.

  9. Конструювання у великих містах новітніх ландшафто-архітектурних систем.

Серед природних причин, які зумовили загострення екологічної ситуації щодо рельєфу України і сучасних геоморфологічних процесів є наступні:

  1. Активна енергія сучасних процесів формування рельєфу у порівняні з іншими ділянками Східноєвропейської рівнини визначається тим, що рівнинні терени України характеризуються максимальними амплітудами вертикального розчленування земної поверхні. Від найвищої точки (г. Берда – 515 м) до найнижчої (рівень Чорного і Азовського морів).

  2. Наявність гірських країн, які різко межують з рівнинними просторами (низовинний і степовий Крим різко змінюються Кримськими горами, які в свою чергу, різко обриваються до Чорного моря. Карпати різко височіють над глибоко врізаною долиною Дністра зі сходу і над Закарпатською низовиною із заходу).

  3. Значні амплітуди відносних і абсолютних висот окремих регіонів України (перевищення Подільської височини над Малим Поліссям – 200 м; Дніпровської височини над рівнем р. Дніпро – до 100 м; найбільша в Європі глибина врізання ярів в Україні – до 90 м).

  4. Поєднання значних контрастів відносних висот із наявністю: 1) чохла осадових порід із високою здатністю до розмивання і формування несприятливих ерозійних процесів (леси); 2) водотривких горизонтів над базисами денудації, що зумовлює розвиток зсувних процесів.

  5. Значне поширення низьких рівнинних просторів (степовий Крим, північне Причорномор’я, великі низовини), що зумовлює розвиток підтоплення.

  6. Наявність домінуючого за площею водозбірного басейну р. Дніпра, який дренує в межах України територію 305 тис км2.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]