Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
131.docx
Скачиваний:
233
Добавлен:
25.03.2015
Размер:
3.37 Mб
Скачать

43. Вплив науково-технічної революції на розвиток міст

НТР- корінний якісний переворот у продуктових силах людства, викликаний перетворенням науки в безпосередню продуктивну силу суспльства.

І. Розвиток техніки

З 70-х рр.. ХIXв до початку ХХст техніка розвивалася в умовахпереростання до монополістичного капіталізму в імперіалізм, а потім уумовах сформованого монополістичного капіталізму.

1. Машинобудування

До початку ХХ ст найбільша частина машинобудівних підприємств буласконцентрована в Англії, Німеччині, США та Бельгії.

У 70-90ті рр.. XIXв пальма першості у випуску нових типів верстатів переходить до американських підприємствам, які освоїли виробництво нетільки всіх основних типів металорізальних верстатів , а й налагодили випуск спеціалізованих типів верстатів, які призначалися для виконанняоднієї або кількох операцій.

У 1873г. в США на базі револьверного верстата Х. Спенгер створив першийтокарний автомат. У 70-90х рр.. одержують широке застосування напівавтомати дляпруткових робіт Джонсона, автомати системи «Клівленд», що мали пристрої для нарізування різьби, свердління отворів і фрезерування чотирьох площин. У 1874г. завод Нобеля в Петербурзі виготовив фрезерний верстат дляобробки криволінійних поверхонь і нарізки зубців коліс.

У 1878г. англійським винахідником Дж.Томасом і Джілкрістом був введений новий метод отримання сталі шляхом переділу фосфористий сортів чавуну в конвертері з вогнетривкої футеровной,так звані Томасова метод.

У 1898р. американцями Тейлером і Вайтом була винайдена сталь.

У 1902-1906гг. з'явилися електропечі індукційні. У Росії електросталь почали виробляти на Обухівському заводі в 1909р.

Величезне значення мало відкриття Канадуем Вільсоном карбіду кальцію,який при взаємодії з водою утворює ацетилен. Це дало можливість,одержувати алюміній, магній використовуючи замість натрію карбід кальцію.

2.Літейне виробництво

Наприкінці XIX і на початку XX ст на зміну ручної формуванні прийшли формувальнімашини (преси, піскоструминні прилади і т.д.), дозволили механізуватиливарні цехи, а й створити механізовані ливарні заводи (у США та ін).

За обсягом ливарного виробництва чільне місце займали США, Німеччина і Англія, Росія знаходилася на четвертому місці. Техніка ливарного виробництва Росії відставала від Західної. П

3.Ковальське виробництво

Найбільш поширений був паровий молот Дж.Несміта,сконструйований ще в 1839г. І згодом вдосконалений.

У 1882р. Н. Н. Бенардос розробив і практично застосував для зварювання металів електричну дугу.

На початку ХХ ст французькі вчені й інженери розробили спосіб ацетіленокіслородного зварювання.

4. Енергетика

Наприкінці XIX ст початку ХХ ст продовжує розвиватися основна хімічна промисловість, яка виробляла сірчану кислоту, соду, хлор тощо.

Великий внесок у розвиток капітального способу виробництва вніс німецький хімік К. А. Вінклер .

5. Залізничний транспорт

З 1875-1917р. світова залізнична мережа зросла з 294 тисячікілометра до 1146 тисяч кілометрів. Швидше за все будівництво йшло в США,в колоніях і залежних державах, де воно велося фінансовими магнатамиабо державними організаціями Європи та США.

У 1980р. XIX були часом народження як мотоцикла, так і автомобіля з бензиновими двигунами внутрішнього згоряння.

До масового потокового виробництва автомобілів приступив в 1912-1913гг.

Г. Форд.

6. Засоби зв'язку

Швидко розвинулася в цей час важлива галузь електротехніки - техніказасобів зв'язку.

У 1885г. англійський винахідник Д. Е. ЮД (1831-1900) розробив буквопечатающій апарат, який знайшов широке поширення.

XIX століття з'явився телефон. Розробка телефону пов'язана з іменем американського винахідника І. Грея і А.Г. Белла.

Перша телефонна станція була побудована в 1877 році в США за проектом угорського інженера Г. Пушкама, у 1879 - телефонна станція була споруджена в Парижі, а в 1881р-в Берліні, Москві та інших містах.

Радіо стало одним з найбільших винаходів в історії науки ітехніки. Перша в світі радіопередача була здійснена в Росії знаменитимвинахідником і вченим О. С. Поповим.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]