Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
131.docx
Скачиваний:
233
Добавлен:
25.03.2015
Размер:
3.37 Mб
Скачать

35.Особливості структури і розміщення чорної металургії України та проблеми і перспективи розвитку.

Розвиток і виробничі особливості чорної металургіїЗараз чорна металургія в Україні належить до основних галузей промисловості, що має експортну орієнтацію. У нашій країні на початку 90-х років видобували 13% залізної руди світу, а також вироблялася значна частка чавуну, сталі прокату. Хоч в останні роки обсяги виробництва дещо зменшилися у металургійному комплексі, але частка промисловій продукції значно зросла (26%, або друге місце після ПЕК). Зокрема, у 1999 році підприємства України видобули 47,8 млн. т товарних руди, виплавили 23 млн. т чавуну, 27,4 млн. т прокату, виробили 19,3 млн. т прокату. Для чорної металургії характернікомбінування і концентрація виробництва.В Україні понад 90% виготовленого чавуну, сталі і прокату належить комбінатам повного циклу з річною виплавкою понад 1 млн. т. Крім основного виробництва, до складу металургійного комбінату входять коксохімічний завод, агломераційна фабрика, електростанція, азотно-туковий завод, завод будівельних матеріалів тощо (рис. 21).

Розміщення чорної металургіїОскільки більше 3/4 собівартості чавуну припадає на сировину і паливо (на кокс — 50%), то і основними факторами розміщення підприємств галузі єпаливний ісировинний. Переробна і мала металургія орієнтуються наспоживача (великі машинобудівні заводи), а виробництво сталі в електропечах — наелектроенергію. Важливе значення для металургійних підприємств має наявність води. В Україні історично сформувалися три основні райони чорної металургії:Донецький (13 заводів),Приазовський (5 заводів),Придніпровський (14 заводів). Перші два райони орієнтуються в основному на паливо і споживача, а Придніпров'я — на родовища залізних і марганцевих руд, воду Дніпра. Найбільшим виробником чорних металів і прокату єПридніпровський металургійний район, в якому видобувається 95% залізної й 100% марганцевої руди, близько 50% чавуну, сталі і прокату, а також 66% сталевих труб і 83% феросплавів. Тут сформувалися три великі промислові вузли:Дніпровський (Дніпропетровськ, Дніпродзержинськ, Новомосковськ),Запорізький (запорізькі заводи «Запоріжсталь», електросталеплавний «Дніпроспецсталь», завод феросплавів) таКриворізький (кар'єри, шахти і збагачувальні комбінати залізних руд Кривого Рога, марганцевих Нікополя, а також металургійні, трубні і феросплавні заводи цих міст).Кременчуцький вузол знаходиться в стадії формування. Тут діє тільки Дніпровський гірничо-збагачувальний комбінат, що працює на рудах Кременчуцького залізорудного родовища. Вогнетривкі глини використовують на підприємствах Придніпров'я з місцевих родовищ, а вапняки довозять з Криму.Донецький металургійний район сформувався на базі місцевих родовищ висок якісного коксівного вугілля, вапняків, залізній руді Кривого Рога та Нікопольському марганці. Найбільшими центрами чорної металургії на Донбасі єДонецьк, Макіївка, Алчевськ, Харцизьк. До найбільших в Україні належать Алчевський комбінат, Донецький, Єнакіївський, Краматорський, Костянтинівський — металургійні, Харцизький та Макіївський — трубопрокатні заводи. До складуПриазовського району чорної металургії входять заводиМаріуполя, а також залізорудне родовище та гірничо-збагачувальний комбінат уКерчі. Один із найбільших заводів повного циклу — «Азовсталь», що в Маріуполі працював раніше на збагаченому, очищеному від домішок агломераті з керчинських руд, який привозив сюди суднами. Проте зараз руда надходить до Маріуполя із Криворіжжя, а коксівне вугілля з Донбасу. Металургія Приазовського району забезпечує металом місцеві машинобудівні підприємства, частина продукції експортується в інші країни морським шляхом.

Перспективи розвиткуЧорна металургія є одним з найбільших забруднювачів атмосферного повітря, води. На місто Кривий Ріг припадає 10 забруднень атмосфери в Україні. Тому необхідно значь поліпшити очистку викидів у повітря, переходити на замкнутий цикл використання води. Проблемою у 90-х роках стало постачання галузі коксівним вугіллям, що зумовлене значним падінням обсягів його видобутку, а також зменшенням добування руд та зниженням вмісту металу в них. Актуальним є питання реконструкції діючих підприємств, підвищення частки електро- та киснево-конвертерної сталі, прокату у загальному обсязі продукції, урізноманітнення її асортименту, підвищення якості. Вирішуючи ці проблеми, Україна й надалі повинна залишатися одним з найбільших у світі виробників чорних металів, експорт яких дає їй майже третину валютних надходжень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]