Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 розділ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
202.02 Кб
Скачать

Розділ 2. Управління виробничими запасами ДП СЛАП «Камінь-Каширськагроліс»

2.1. Загальна економічна характеристика діяльності дп слап «Камінь-Каширськагроліс»

Державне підприємство Спеціалізоване лісогосподарське промислове підприємство «Камінь-Каширськагроліс» (далі ДП СЛАП «Камінь-Каширськагроліс») створене згідно з наказом Міністерства аграрної політики України від 19 вересня 2007 року № 675 «Про створення державного підприємства «Спеціалізоване лісогосподарське промислове підприємство «Камінь-Каширськагроліс».

Підприємство засноване на державній власності та підпорядковане Міністерству аграрної політики України і є підзвітне йому.

Діяльність ДП СЛАП «Камінь-Каширськагроліс» регламентується його Статутом. Загальна площа лісгоспу становить 36024 га.

Підприємство включає в себе 6 структурних одиниць та у підпорядкуванні директора знаходиться виробничий відділ, відділ економіки та планування, відділ кадрів, бухгалтерія, відділ збуту, відділ лісового господарства, автопарк, база лісокомплексу.

Структура підприємства і загальна площа лісництв представлена в табл. 2.1.

Таблиця 2.1

Структура підприємства Камінь-Каширського спецлісгоспу

Назви лісництв

Загальна площа

Місцезнаходження контор лісництв

Бузаківське

6764

с. Раків-Ліс

Боровненське

5034

с. Піщане

Тоболівське

6189

с. Нові Червища

Кримнівське

6432

с. Брониця

Сошиченське

6083

с. Сошичне

Полицівське

5522

с. Полиці

Усього

36024

-

На рис. 2.1. представлена загальна схема процесу виробництва, де відображено надходження сировини на склади, процес виробництва та вихід готової продукції у відділи збуту.

Рис. 2.1. Загальна схема процесу виробництва

Відповідно до рис. 2. 1. оприбуткована сировина з лісу потрапляє у нижній склад, де вона зберігається. При списанні сировини на виробництво вона потрапляє на обробку на стрічкову пилораму, а далі у технологічний цех, де проводиться сушка, обробка та оформлення. Пройшовши дані етапи виробництва готова продукція попадає на склад, де зберігається за фактичною собівартістю.

Основними напрямками та предметом діяльності підприємства є:

- ведення лісового господарства, лісовиробнича та лісопереробна діяльність;

- координація діяльності та надання методичної допомоги підвідомчим структурам аграрного сектору району та іншим суб’єктам господарської діяльності у веденні лісового господарства;

- контроль за додержанням вимог лісового та природоохоронного законодавства України, постанов, інструкцій та наказів в галузі лісового господарства в аграрному секторі району;

- ведення сільськогосподарського виробництва та переробка його продукції;

- організація ведення мисливського та рибного господарства;

- оптова та роздрібна торгівля продукцією власного виробництва;

- надання лісо агротехнічних та інших послуг жителям району, селянським (фермерським), приватним господарствам, сільськогосподарським та іншим підприємствам;

- планування організації ведення лісового господарства, включаючи заходи по раціональному використанню лісів, їх відновленню та збереженню;

- охорона та захист лісів;

- ведення лісонасіневої справи і розсадницького виробництва;

- захисне лісорозведення;

- лісогосподарська та лісопереробна діяльність;

- надання послуг пов’язаних з веденням лісового господарства;

- комерційна, посередницька та зовнішньоекономічна діяльність;

- заняття іншими видами підприємницької діяльності, які не заборонені чинним законодавством України.

Підприємство створене з метою реалізації державної політики розвитку лісового господарства і раціонального використання лісових ресурсів, охорони та захисту лісів в системі аграрного сектору району, посилення водоохоронних, захисних, кліматорегулюючих, санітарно-гігієнічних, оздоровчих та інших корисних властивостей лісу, а також одержання прибутку за рахунок задоволення потреб споживчого ринку в лісовій продукції та продуктах її переробки, послугах на основі ефективного використання виробничого і фінансового потенціалу.

До складу структурних підрозділів лісогосподарських підприємств входять лісництва, нижні склади, лісопильно-деревообробні цехи та ремонтно-механічні майстерні.

Лісництва є первинними виробничо-господарськими одиницями і виконують на своїй території лісогосподарські та лісокультурні заходи, охорону лісу, лісозахисні роботи, відпуск лісу на пні (для заготівлі), збір лісового доходу, реалізацію ліквідної лісопродукції. Вони мають у власному розпорядженні основні засоби, матеріальні цінності й кошти, оформляють первинну документацію, ведуть облік господарських операцій, подають звіти в центральну бухгалтерію.

Нижні склади – це пункти зберігання лісопродукції, вивезеної з лісництв, а також відвантаження її вітчизняним та іноземним покупцям. Територіально вони прив’язані до транспортних вузлів. Склади забезпечують основну частину реалізації лісопродукції лісогосподарських підприємств.

Лісопильпо-деревообробні цехи – це підрозділи, які займаються промисловою діяльністю (здійснюють розпилювання та переробку деревини, а також відходів лісогосподарського й лісозаготівельного виробництв на вироби народного споживання).

Джерелом формування фінансових ресурсів підприємства є прибуток, бюджетні кошти, амортизаційні відрахування, централізовані капіталовкладення, кошти від продажу цінних паперів, благодійні внески підприємств, організацій і громадян, кредити банків та інші кошти, набуті на підставах, не заборонених законодавством.

Аудит фінансової діяльності здійснюється згідно з чинним законодавством України.

Аналіз проводиться на основі даних фінансової звітності:

1. Баланс (Додаток А);

2. Звіт про фінансові результати (Додаток Б);

3. Звіт про рух грошових коштів (Додаток В);

4. Звіт про власний капітал (Додаток Г);

5. Примітки до фінансової звітності (Додаток Д).

З метою здійснення загальної економічної характеристики підприємства доцільно провести аналіз структури майна, використовуючи аналітичну таблицю 2.2.

Таблиця 2.2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]