Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 розділ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
202.02 Кб
Скачать

2.3. Аналіз забезпеченості виробничими запасами та ефективність їх використання на підприємстві

Важливим фактором розвитку виробництва є стабільна забезпеченість підприємства матеріальними ресурсами та їх ефективне використання. Враховуючи те, що витрати сировини, матеріалів, палива, напівфабрикатів займають 80-90% серед всіх витрат на виробництво нової продукції ДП СЛАП «Камінь-Каширськагроліс», то головною метою аналізу є визначення забезпеченості підприємства різними видами матеріальних ресурсів та пошук резервів раціонального їх використання. Цими питаннями на ДП СЛАП «Камінь-Каширськагроліс» займається відділ матеріально-технічного постачання та планово - економічний відділ.

Під ресурсним забезпеченням розуміється об'єднання двох або більше видів діяльності в цілях планування, здійснення і контролю потоків сировини, напівфабрикатів і готових виробів з моменту їх виникнення до моменту споживання. До подібних видів діяльності відносяться також: послуги що надаються клієнту, прогнозування попиту, переміщення товару в ході його реалізації, управління запасами, навантажувально-розвантажувальні роботи, обробка замовлень, після продажне обслуговування і поставка запчастин, вибір місця розміщення підприємства і складських приміщень, вторинне використання сировини або відновлюваних матеріалів, організація транспортних перевезень і самі ці перевезення, а також складські операції.

Розглянемо основні складові процесу ресурсозабезпечення підприємства:

1. Постачання - діяльність, пов'язана з придбанням продуктів і матеріалів у зовнішніх постачальників, а також виробництво власними силами. Вимагає планування потреби в ресурсах; вибору джерел поставок; проведення переговорів про умови поставок; розміщення замовлень; транспортування, отримання, перевірки відповідності, зберігання, обробки і контролю якості ресурсів. Вона також включає координацію роботи з постачальниками за графіками, термінами і безперебійності поставок; хеджування ризиків; пошук нових джерел або розробку нових схем поставок. Головна мета - підтримка виробництва або торгівлі шляхом своєчасних закупівель з якнайменшими загальними витратами.

2. Матеріально-технічне забезпечення виробництва - діяльність, пов'язана з плануванням і підтримкою виробничого процесу. Вимагає складання календарних планів випуску продукції; зберігання незавершеного виробництва; обробки, транспортування і своєчасного поповнення запасів матеріалів і комплектуючих. Включає зберігання виробничих запасів і максимально гнучку координацію виробництва і фізичного розподілу в географічному і часовому аспектах.

3. Фізичний розподіл - діяльність, пов'язана з обслуговуванням споживачів. Вимагає отримання і обробки замовлень; розміщення, зберігання і обробки запасів; транспортування зовнішнім споживачам по розподільних каналах. Крім того ця діяльність оглядає координацію з маркетинговими планами в питаннях ціноутворення, стимулювання збуту, рівня сервісу, умов і поставки, процедур повернення, підтримки життєвого циклу. Головна задача - допомога в забезпеченні доходу від реалізації шляхом забезпечення передбаченого стратегією рівня обслуговування споживачів з мінімальними загальними витратами.

Щорічно лісгоспом заготовлюється та переробляється лісове насіння для лісгоспу на лісо вирощування, закладаються лісові розсадники для дозрівання лісових культур та озеленення. Зокрема, у 2008 році було закладено лісорозсадник площею 1 га, де було вирощено 1,6 млн. штук сіянців сосни звичайної.

За 2008 рік створено лісових культур на площі 173 га, з них 41 га на землях непридатних для сільгоспкористування.

Дані по лісовідновленню наведені в таблиці 2.16.

Таблиця 2.16

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]