Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
131.docx
Скачиваний:
233
Добавлен:
25.03.2015
Размер:
3.37 Mб
Скачать

34. Машинобудівний комплекс України та його структура,розвиток і розміщення.

Машинобудівний комплекс України значною мірою виз-начає не лише галузеву структуру промисловості, але і її розміщення. Рівень розвитку машинобудування є одним із ос-новних показників економічного і, перш за все, промислового розвитку країни. Визначальну роль при розміщенні конкрет-них машинобудівних підприємств відіграють такі чинники:

Сировинний фактор є одним з провідних, оскільки ви-робництво усіх видів машинобудування тісно пов’язано з ви-користанням металу. В цілому він визначальний вплив чинить на розміщення найбільш металомістких галузей, зокрема, ви-робництва вантажних вагонів і цистерн, тепловозів, тракторів, продукції важкого машинобудування.

Споживчий чинник справляє вагомий вплив на розміщен-ня підприємств, що виробляють великогабаритні, об’ємні, час-то з великою вагою машини. Це виробництво сільськогоспо-дарських машин, устаткування для легкої, харчової, хімічної промисловості, а також металургійного комплексу, нафто-, га-зовидобувної та вугільної промисловості, суднобудування.

Трудоресурсний фактор та чинник наукоємності обу-мовлюються складністю та працеємністю виробництва ма-шин, що вимагає розміщення машинобудівних заводів побли-зу або безпосередньо у великих містах та в центрах зосеред-ження науково-дослідних і конструкторських баз. Таким чи-ном розміщуються галузі точного наукомісткого машинобу-дування.

Основними районами концентрації машинобудівної га-лузі є Придніпровський, Донецький, Східний та Центральний. Загалом, з 2031 підприємств машинобудування і металооброб-ки України найбільша їх кількість зосереджена у Донецькій (207), Дніпропетровській (159), Луганській (149) і За-порізькій (126) областях. Багато підприємств розміщено в Київській (74), Харківській (188), Львівській (155), Одеській (108) областях, а також у м. Києві (173).

На основі технологічних процесів, матеріаломісткості та місця і ролі у виробничому комплексі галузі машинобудуван-ня поділяються на:

•          важке;

•          загальне;

•          середнє;

•          виробництво точних механізмів;

•          виробництво приладів та інструментів;

•          виробництво металевих виробів та заготовок;

•          ремонт машин і устаткування.

Важке машинобудування включає виробництва мета-лургійного, гірничо-шахтного, підйомно-транспортного та енергетичного устаткування. Переважна більшість підприємств важкого машинобудування розміщується в До-нецькому та Придніпровському економічних районах, де є взаємопоєднання сировини і споживача його продукції. Ви-робництво устаткування для нафто-, газовидобувної промис-ловості орієнтується своїм розміщенням на райони зосеред-ження споживачів продукції — Східний, Карпатський тощо.

Енергетичне машинобудування спеціалізується на вироб-ництві устаткування для всіх видів електростанцій, в т. ч. па-рових гідравлічних турбін, атомних реакторів, генераторів, котлів, дизельних моторів, електроапаратури, кабелю та іншої продукції. Найбільшим центром енергетичного машинобуду-вання є Харків, в якому розташовані заводи: “Електроваж-маш”, турбінний ім. С.М.Кірова, “Електромашина” та електро-механічний (ХЕМЗ).

Стратегічну роль у машинобудуванні виконує є верстато-будування. Центром виробництва важких верстатів є Крама-торськ. Іншими центрами верстатобудування є Київ (завод верстатів-автоматів ім. Горького), Харків (завод агрегатних верстатів), Одеса (верстатобудівний), Запоріжжя (верстато-будівний), Житомир (верстатів-автоматів). Заводи немета-ломісткого верстатобудування розміщені у Мелітополі, Луб-нах, Корсунь-Шевченківському.

У структурі загального машинобудування провідне місце займають транспортне машинобудування. Підприємства ці орієнтуються в своєму розміщенні в основному на споживача готової продукції, а також на наявність металу. На підприємствах залізничного машинобудування тепловози ви-робляють на двох кооперованих підприємствах у Луганську і Харкові. Промислові електровози випускають у Дніпропет-ровську. Тут же, а також у Луганську, можливе створення ви-робництва магістральних електровозів, для збуту яких Ук-раїна має власний великий ринок. Вантажні вагони виробля-ють у Кременчуці, Дніпродзержинську, Києві — на Дарниць-кому вагоноремонтному заводі, великовантажні вагони — у Стаханові, цистерни — у Маріуполі.

Усі підвалини є в країні для розвитку морського і річково-го суднобудування. Головним чинником розміщення їх є орієнтація на морське узбережжя та внутрішні магістральні водні шляхи. Основним центром морського суднобудування є Миколаїв, де працюють 3 суднобудівні заводи, другим цент-ром є Херсон, в якому на двох суднобудівних заводах випуска-ють різні типи океанських і морських суден, доки до морських портів і портові крани. У Керчі випускають танкери, у Києві — морські траулери. Судноремонт і виробництво невеликих морських суден є в Одесі, Іллічевську та Маріуполі.

Автомобілебудування України випускає великовантажні (Кременчук), легкові (Запоріжжя, Київ, Одеса) автомобілі по-пулярних марок “Таврія”, ВАЗ (м. Луцьк, Херсон), “Daèia Nova” “Славута”, Запоріжжя), “Волга”(Кременчук), “DАEWOО”, мікроавтобуси “Газель”, IVECO-КрАЗ. Швидко стали популяр-ними мікроавтобуси марки “Богдан” (м. Черкаси). Завер-шується розгортання виробництва мікроавтобусів у м. Бо-риспіль Київської області. В Луцьку у всій час було налагодже-но виробництво легкових автомобілів для сільської місцевості, які є достатньо популярними й зараз. Львівській автобусний за-вод (ЛАЗ) є найбільшим в СНД. Автомобільна промисловість кооперується з заводами, які випускають двигуни, окремі вузли і агрегати автомобілів (Мелітополь, Полтава, Херсон, Чернігів, Синельникове, Кременчук), електрообладнання (Херсон, Сути-ска Вінницької обл.), запасні частини (Чернігів).

Літакобудування України є однією з найперспективніших галузей економіки. Його розміщення орієнтується на науково-дослідну базу та висококваліфіковані кадри. Центрами авіаційної промисловості є Київ і Харків, найбільші наукові і промислові центри України. Тут виробляють пасажирські і транспортні літаки, які мають загальносвітове визначення і є конкурентоспроможними на ринку Європи і світу. Ук-раїнський літак АН-70 є перспективною маркою для просу-вання на зовнішній ринок.

У зв’язку з розпадом економічних зв’язків з постачальника-ми внутрішньоміського транспорту, в останнє десятиріччя в Україні налагоджується власне виробництво тролейбусів (Київ і Дніпропетровськ). В країні також є заводи з виробництва індивідуального транспорту для населення — мотоциклів (Київ), мопедів (Львів), велосипедів (Харків, Чернігів).

Сільськогосподарське машинобудування орієнтується своїм розміщенням в основному на райони виробництва відповідної сільськогосподарської продукції. Найпотужнішими центрами сільськогосподарського машинобудування є Харків (мотори для самохідних комбайнів), Одеса (тракторні плуги), Кіровоград (сівалки), Дніпропетровськ і Тернопіль (бурякозби-ральні комбайни), Херсон (кукурудзозбиральні комбайни, ство-рюється виробництво зернозбиральних), Бердянськ (жнивар-ки), Львів (хімсільгоспмашини). Обладнання для кормовироб-ництва і тваринництва, інші сільгоспмашини виробляють у Бер-дянську, Ніжині, Умані, Ковелі, Коломиї та Білій Церкві, Києві.

Трудомісткі галузі точного машинобудування орієнтують-ся на великі міста, наявність науково-дослідної бази і кваліфікованих кадрів. Найбільшими центрами електронної та радіотехнічної промисловості є Київ, Харків, Дніпропет-ровськ, Сімферополь, Одеса, Львів, Вінниця, Чернівці, Київ, Сімферополь, Сміла, Суми, Одеса. Виробництво приладів та інструментів має помітне експортне значення. Основним рин-ком збуту є країни СНД.

Машинобудування України в змозі забезпечити технікою та обладнанням більшість галузей національної економіки.

Так, обладнання для хімічної промисловості виробляють у Києві, Сумах, Полтаві, Дніпропетровську, Дніпродзержинсь-ку, Павлограді, Фастові, Львові, Дрогобичі, Горлівці, Констян-тинівці. Центрами виробництва обладнання для харчової про-мисловості є Київ, Харків, Одеса, Дніпропетровськ, За-поріжжя, Мелітополь, Миколаїв, Херсон, Кіровоград, До-нецьк, Луганськ; легкої промисловості — Харків, Херсон, Київ, Полтава, Черкаси, Одеса, Львів, Чернігів, Прилуки, Суми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]