Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
131.docx
Скачиваний:
233
Добавлен:
25.03.2015
Размер:
3.37 Mб
Скачать

3. Магматичні розплави.

Безпосередньо із магматичними розплавами людині не приходилося зустрічатися. Про їх склад і властивості судять по лаві, магматичним газам, складу магматичних порід.

У надрах Землі постійно відбувається за рахунок високої температури плавлення порід із утворенням рідкого розплаву – магми, яка складається в основному із оксидів. При виході лави виділяються різні гази і пари.

Магматичні розплави відіграють важливу роль у розподілі і перерозподілі хімічних елементів у земній корі. В останній час людина починає використовувати енергію геотермальних джерел (Ісландія, Нова Зеландія, США), а також хімічні сполуки із газів і парів у районах вулканічної діяльності.

4. Стан розсіювання.

Поняття про стан розсіювання було запропоновано Вернадським, під яким він розумів “всюдність” хімічних елементів.

Як зазначалось раніше, хімічні елементи, які містяться у земній корі у відносно великій кількості, називають головними; а елементи, які містяться у малих кількостях, називають розсіяними. Умовною границею між групами головних та розсіяних елементів у земній корі служить 0,1%, хоча концентрація у земній корі розсіяних елементів значно менша та вимірюється тисячними і навіть меншими долями процента.

Але існуючі сьогодні аналізи не достатньо чуттєві для того, щоб виявити елементи, які знаходяться у дуже малих концентраціях.

Закон Вернадського – Кларка: У любому природному об’єкті Землі містяться всі хімічні елементи, які знаходяться в її корі.

Із закона Вернадського – Кларка слідує висновок: всі живі організми у процесі свого розвитку та еволюції існували в умовах, які визначалися наявністю всіх хімічних елементів, що містяться у земній корі.

Концентрація різних елементів у середовищі існування цих організмів могла коливатися у широких межах. В цих умовах організми “звикли” до певних концентрацій, а також форм знаходження хімічних елемкентів у навколишньому середовищі. Однак не буває елементів “корисних” і “некорисних”. Для нормального розвитку організмів потрібні всі елементи, але у певних концентраціях.

5.Техногенна форма.

Термін “техногенез” почали вживати у 1922 році. Однак значення його безперервно зростає. Так, у період античності люди використовували тільки 19 елементів, у 18 сторіччі – 28, у 19 сторіччі – 50, на початку 20 сторіччя – 60. В останній час люди почали використовувати не тільки всі 89 відомих хімічних елемента, що містяться у земній корі, але й штучно отримані хімічні елементи. Техногенні хімічні елементи потрапляють у біосферу і починають негативно впливати на живі організми. Кількість їх безперервно зростає, а значить зростає і вплив на живі організми. Тому виділили техногенну форму знаходження хімічних елементів.

53. Взаємозвязок хімічного складу земної кори і біосфери.

Три зовнішні оболонки Землі, що розрізняються фазовим станом, - тверда земна кора, рідка гідросфера і газова атмосфера - тісно пов'язані між собою, а речовина кожної з них проникає в межі інших. Підземні води пронизують верхню частину земної кори, значний об'єм газів знаходиться не в атмосфері, а розчинений у гідросфері і заповнює порожнечі в грунті і гірських породах. У свою чергу, вода і дрібні тверді мінерали насичують нижні шари атмосфери.

Зовнішні оболонки пов'язані не тільки просторово, а й генетично. Походження оболонок, формування їх складу та його подальша еволюція взаємопов'язані. В даний час цей зв'язок в значній мірі обумовлена ​​тим, що зовнішня частина планети охоплена геохімічної діяльністю живої речовини.

Маси оболонок сильно розрізняються. Маса земної кори оцінюється в 28,46 × 10 18 т, Світового океану - 1,47 × 10 18 т, атмосфери - 0,005 × 10 18 т. Отже, в земній корі знаходиться основний резерв хімічних елементів, які залучаються до міграційні процеси під впливом живої речовини. Концентрації і розподіл хімічних елементів у земній корі роблять сильний вплив на склад живих організмів суші і всього живого речовини Землі.

Розглядаючи проблему складу живої речовини, В.І. Вернадський зазначав: «... хімічний склад організмів найтіснішим чином пов'язаний з хімічним складом земної кори; організми пристосовуються до нього».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]