Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
morfologiya.doc
Скачиваний:
311
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
695.3 Кб
Скачать

§ 4. Категорія числа, її граматичне вираження

Категорія числа реалізується у протиставленні двох рядів форм – однини і множини. Категорія числа в основному вказує на кількісний вияв того, що позначається самим іменником. Однина може означати один предмет із ряду однорідних (місто, олівець), а також єдність, сукупність предметів як неподільне ціле (листя, студентство, сіль, радість). Множина вказує на роздільну множинність однорідних предметів, тобто означає ряд мислимих поодинці однорідних предметів (заводи, олівці), розгалужену множинність предметів зі збірним, речовинним або абстрактним значенням (мінеральні солі, болі тощо), складні предмети (коралі, зябра), парні предмети (щипці, ножиці), складні маси, речовини (консерви) та ін.

Іменники, залежно від наявності в них тих чи інших форм числа поділяються на три групи:

  1. Іменники, що вживаються як в однині, так і в множині .

  2. Іменники, що вживаються тільки в однині (singularia tantum). Сюди належать іменники з абстрактним значенням, збірні та матеріально-речовинні іменники.

  3. Іменники, що вживаються тільки в множині (pluralia tantum). Cюди належать іменники, що означають:

а) парні предмети: ножиці, сани, щипці, ворота, вуса, уста, груди (сполучаються тільки зі збірними числівниками (двоє саней, четверо воріт);

б) масу – речовину, матеріал у сукупності: дріжджі, дрова, харчі, пожитки, патлахи, бебехи;

в) покидьки або залишки речовини: вижимки, висівки, об’їдки, помиї;

г) грошові суми, кількісно не окреслені: гроші, фінанси, ресурси, кошти;

д) проміжок часу: будні, канікули, роковини, хрестини; час за характером роботи: жнива, обжинки;

е) процеси, дії, які складаються з повторень чи з багатьох актів або в яких беруть участь двоє і більше осіб: біги, перегони, заробітки, проводи, посиденьки, вечорниці; назви ігор: шахи, сніжки;

є) звичаї, обряди: іменини, оглядини, хрестини;

ж) емоції, переживання: радощі, завидки, заздрощі, любощі;

з) власні географічні назви: Суми, Ясси, Карпати, Альпи, Гімалаї, Піренеї, Ромни.

§ 5. Категорія відмінка іменників

Категорія відмінка. Відмінок є граматичною (морфолого-синтаксичною) категорією, що виражає відношення іменника до інших членів речення і тим вказує на його синтаксичну функцію28. Тобто категорія відмінка слугує для вираження підрядних зв’язків між іменником і синтаксично пов’язаним з ним словом (дієсловом, іменником або прислівником)29.

Термін відмінок з’явився у 90-х роках ХІХ ст. (С.Смаль-Стоцький і Ф.Гартнер, О.Попович, В.Коцовський і І.Огоновський, П.Залозний, А.Кримський, Є.Тимченко, Г.Шерстюк). Проте довгий час вживалися і традиційні назви падеж або падежъ (М.Осадца, П.Дячан, О.Огоновський, О.Партицький, І.Верхратський) та падіж (І.Нечуй-Левицький), припадок (П.Павлусевич). Сучасні назви відмінків уперше з’явилися на початку ХХ ст. у граматиках А.Кримського та Г.Шерстюка, хоч у Кримського родовий відмінок виступав також під назвою вихідний та частковий. Західноукраїнські автори граматик певний час використовували традиційні назви відмінків, які йдуть ще від М.Смотрицького й поширені в російській мові – именительный, родительный і т.д. (М.Осадца та ін.); у працях І.Верхратського вони виступають під назвами іменяк, рідник, дайник, переємник, зовник, творник, містник, у І.Нечуя-Левицького – давальний, місцевий і орудний відмінки нічим не відрізняються від назв сучасних, а решта – своєрідні: падіж йменний, частотний, винувальний і кликальний. У більшості тогочасних українських граматик відмінки не називались, а позначались цифрами – 1-й, 2-й і т.д. (С.Смаль-Стоцький і Ф.Гартнер, О.Попович та ін.), а дехто з авторів використовував інтернаціональні терміни – номінатив, генетив тощо (Є.Тимченко)30.

Категорію відмінка іменника можна охарактеризувати тільки з урахуванням нерозривної єдності двох аспектів – формального і функціонального. Формальний аспект полягає у власне морфологічному словозмінному характері категорії відмінка, яка в українській мові проявляє себе у строго фіксованій кількості формальних модифікацій іменника в однині і множині. Сукупність цих модифікацій, що виражаються через закінчення, а також через морфонологічні та акцентні характеристики, утворює парадигму іменника. Наприклад, система форм іменника ліс має такий ряд: а) однина: ліс-О, ліс-у, ліс-у, -ові, ліс-О, ліс-ом, у(при) ліс-і (по) ліс-у); б) множина: ліс-и, ліс-ів, ліс-ам, ліс-и, ліс-ами, у(при) ліс-ах 31. «Взаємозалежність між відмінковою формою, яка характеризує морфологічну природу іменника як лексико-граматичного класу слів, і зумовленістю її конкретного вживання у реченні, що являє собою одиницю синтаксичного плану, – як вважає А.П.Грищенко, – визначає морфолого-синтаксичний характер категорії відмінка»32. На думку І.Р.Вихованця, жодна з інших категорій іменника не може зрівнятися з відмінком «ні за обсягом семантичних функцій, ні за роллю в семантико- і формально-синтаксичній структурах речення, ні за послідовністю морфологічного вираження»33. Відмінки – граматично нерівноправні величини. І.Р.Вихованець зараховує до центральних називний і знахідний відмінки 34.

В українській мові сім відмінків, кожен з яких відповідає на певне питання (крім кличного) і має синтаксичне значення, яке виражається за допомогою закінчень і прийменників або одних тільки закінчень: Називний – хто? що? Родовий – кого? чого? Давальний – кому? чому? Знахідний – кого? що? Орудний – ким? чим? Місцевий – на кому? на чому? Кличний – ? Називний і кличний відмінки називають прямими, а всі інші – непрямі. Називний і кличний відмінки вживаються тільки без прийменників, місцевий – лише з прийменниками, а всі інші – з прийменниками та без них.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]