Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
morfologiya.doc
Скачиваний:
311
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
695.3 Кб
Скачать

§ 11. Дієприслівник

Дієприслівник – це незмінна дієслівна форма, яка об’єднує в собі ознаки дієслова і прислівника, вказує на додаткову дію і пояснює основну, виражену дієсловом. Це порівняно нова дієслівна форма, якій властива категорія виду і часу. Дієприслівники недоконаного виду теперішнього часу творяться від основи теперішнього часу за допомогою суфікса -учи: плавають – плаваючи, пишуть – пишучи. Дієприслівники минулого часу доконаного виду утворюються додаванням до основи інфінітива суфікса -вши (-ши): малювати – малювавши, нести – нісши. Вид дієприслівників визначається відповідною формою співвідносного дієслова: терпітитерпівши (недоконаний вид), принести – принісши (доконаний вид).

Типове значення дієприслівників теперішнього часу полягає у вираженні додаткової дії, що відбувається одночасно з основною. У таких випадках основна дія виражається дієсловом недоконаного виду. Дієприслівники минулого часу, як правило, беруть участь у вираженні послідовності дій. Вони найчастіше позначають додаткові дії, які в часі свого перебігу передують основним. Дієприслівники часто переходять у прислівники, втрачаючи здатність керувати іменниками. Це найчастіше дієприслівники теперішнього часу типу стоячи, сидячи, лежачи та ін.

§ 12. Наголошення дієслів

Закономірним у сучасній українській літературній мові є наголошування кінцевого складу в дієсловах везтú, нестú, клястú тощо, а також у всіх їх формах: везý, несý, привезý, принесý, везéш, несéш, веземó, несемó, везлá, неслá, привезлá, принеслá, привезлú, принеслú, привезíть, принесíть, живемó, почнемó, ідемó, стаємó, живетé, почнетé, ідетé, стаєтé (але крáду, крáдеш, крáде, крáдете; крáдуся, крáдешся, крáдуться; мóжу, мóжуть, мóжете; хóчу, хóчете, хóчуть; прóшу, прóсять, прóсите). Колись нормативними були такі наголоси: вéзти, нéсти, привéзти, принéсти93. Окремі дієслова мають подвійне наголошення: сúвíти, стáрíти, чéрствíти.

У дієслові бýти з наголошеною основою вживаються інфінітив і форми майбутнього часу (бýду, бýдеш, бýде, бýдемо, бýдете, бýдуть), а в формах минулого часу жіночого і середнього родів та у формах множини наголос падає на закінчення: булá, булó, булú.

§ 13. Типові помилки у вживанні дієслівних форм

Найбільше зауважень потребує саме вживання дієприкметників і дієприслівників. Використовуючи дієприслівникові звороти мовці часто припускаються таких помилок.

Логіко-граматичні. Згідно із сучасними мовними нормами в реченнях з дієприслівниковим зворотом дія, названа присудком, і дія, названа дієприслівником, обов’язково мають виконуватися одним суб’єктом. Помилки, як правило, трапляються тоді, коли суб’єкти цих двох дій в описуваній у реченні дійсності різні. Наприклад: Готуючи альманах «Вітрила», нашу увагу привернув своїми оповіданнями прозаїк Володимир Кезля. Це речення слід перебудувати так: Готуючи альманах «Вітрила», ми звернули увагу на оповідання прозаїка В.Кезлі. Подібних прикладів знаходимо чимало у газетно-публіцистичних жанрах: Купуючи костюм прямо на фабриці, він вам обійдеться набагато дешевше, ніж у магазині.

Логіко-граматичні помилки можуть виникати і в безособових реченнях, коли діяч – додаток, виражений формою давального відмінка, а також у пасивних конструкціях, коли суб’єкт дії присудка і суб’єкт дії дієприслівника не збігаються: Повернувшись із-за кордону, йому забаглося відкрити власну фірму. Мені треба написати статтю, зібравши матеріал якнайшвидше. Засуджено дві групи рекетирів, затримавши їх на кордоні. Крім того, зрідка трапляються помилки у неправильному вживанні дієприслівників різних часових характеристик. Наприклад: Сидівши біля столу, хлопець читав книгу (треба сидячи).

Синтаксичні помилки. Трапляються тоді, коли в реченні дві дієслівні форми, яким дієприслівниковий зворот може синтаксично підпорядковуватись. Автор тексту бачить тільки одну, потрібну йому можливість, читач же помічає другу або обидві відразу, що й призводить до непорозумінь: І в наші дні віруси ховають у собі загрозу, яку не завжди можна передбачити, викликаючи десятки інфекційних захворювань. З цього виходить, що захворювання спричиняють не віруси, а вчені-вірусологи, хоча автор мав на увазі саме віруси.

Синтаксичні помилки виникають і тоді, коли поєднуються в ролі однорідних дієприслівниковий зворот і підрядне обставинне речення: Іван Григорович, працюючи на посаді директора підприємства і коли був головним інженером, завжди з порозумінням ставився до своїх підлеглих.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]