Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
morfologiya.doc
Скачиваний:
311
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
695.3 Кб
Скачать

§ 4. Форми ступенів порівняння якісних прикметників

Ступінь порівняння – це здатність вияву ознаки в різних кількісних вимірах. Він завжди визначається «кількістю» переважальної ознаки. На відміну від словозмінних прикметникових форм роду, числа й відмінка, що мають залежний синтаксичний характер, ступені порівняння мають іншу лінгвістичну мотивацію. Вони творяться з потреби вираження міри ознаки. «Причому не безвідносної, а такої, що виникає в результаті зіставлення, порівняння кількох предметів, явищ або дій»51. На думку А.П.Грищенка та деяких інших мовознавців, існує вихідна форма, інакше – звичайний (позитивний) ступінь, від якого утворюються вищий (компаратив) та найвищий (суперлатив) ступені. Більшість мовознавців виділяють усього два ступені порівняння – вищий і найвищий. Звичайний (нульовий) ступінь прикметників передає ознаку як таку, свідчить про її наявність у предметі, але не вказує на її кількість чи міру: зелена трава, блакитне небо. Виділяють просту, складну і складену форму ступенів порівняння.

Проста форма вищого ступеня (синтетична) твориться додаванням до основи якісного прикметника суфіксів -ш- (-ч-), -іш-. У зв’язку з використанням суфікса -ш- виникає низка морфонологічних змін, які виявляються у спрощенні прикметникової твірної основи й асимілятивно-дисимілятивному чергуванні приголосних, а саме: а) суфікси -ок-, -ек-, -к-, як правило, випадають при творенні вищого ступеня: глибокий – глибший ; б) кінцеві приголосні основи [г], [ж], [з] у сполученні з суфіксом -ш- перетворюються на звукосполучення [жч]: дорогий – дорог-ш-ий – дорожчий; низький – низь-ш-ий – нижчий; в) поєднання кінцевого [с] з суфіксом дає звукосполучення [шч] (орфографічно щ): високий – висший – вишший – вишчий (вищий). Деякі прикметники мають паралельні форми вищого ступеня на -ш- та -іш-: багатий – багатший – багатіший; старий – старший – старіший; товстий – товщий – товстіший та ін. Крім того, проста форма вищого ступеня може творитися суплетивним способом: добрий – кращий (ліпший), поганий – гірший та ін.

Вживання форм вищого ступеня у сталих словосполученнях, які виражають цілісну назву і фактично збігаються у функціональному плані з одиничними лексемами, призводить до втрати ними первісного значення вищої міри ознаки. Наприклад: старший викладач, нижчий тип тварин, вища школа та ін.

Складена (аналітична) форма вищого ступеня твориться поєднанням слів більш, менш із вихідною прикметниковою формою: більш гарний, менш сильний.

Найвищий ступінь порівняння має просту, складну і складену форми52.

Проста форма найвищого ступеня твориться додаванням префікса най- до прикметника у формі вищого ступеня: дорожчийнайдорожчий, кращий – найкращий. Складна форма найвищого ступеня твориться ускладненням простої форми префіксами (за походженням частками) якнай-, щонай-: найкращий – щонайкращий, найліпший – щонайліпший. Складена форма найвищого ступеня твориться поєднанням вихідної прикметникової форми із словами найбільш, найменш: вагомий – найбільш вагомий, активний – наменш активний. Крім того, найвищий ступінь прикметника, що передає властивості живих істот, утворюється за допомогою прикметника вищого ступеня у поєднанні його з словосполученням за (від) + усіх, наприклад: щедріший за всіх, веселіший від усіх 53.

Як відомо, ступені порівняння здатні творити лише якісні прикметники. Проте у їх складі є одиниці, які цієї здатності не виявляють. Сюди належать:

  1. Прикметники, що виражають абсолютні, не порівнювані щодо міри вияву ознаки: сліпий, кривий, лисий, німий, босий, голий, хворий, мертвий, живий, порожній, готовий, сивий, русий.

  2. Прикметники із суфіксами безвідносної міри якості: білявий, чорнявий, премудрий, худющий, ріднесенький, завеликий, надзвичайний, величезний, придуркуватий.

  3. Складні прикметники: темно-червоний, червоно-чорний.

  4. Прикметники, що означають масть тварин: чалий, гнідий, буланий.

  5. Прикметники – назви кольорів, що перейшли з розряду відносних: оранжевий, вишневий, абрикосовий, бузковий, баклажановий та ін.

  6. Прикметники з префіксами без-, пре-, над-, за-, архі-, супер-, ультра-, екстра-: архіскладний, безмежний, ультрафіолетовий, екстрачорний, надлегкий.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]