Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
morfologiya.doc
Скачиваний:
311
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
695.3 Кб
Скачать

Прикметник

§1. Визначення прикметника як частини мови

Прикметник – продукт пізнішого розвитку мови, він більш абстрактний, молодший від іменника і утворився з нього. В індоєвропейській прамові значення імені й атрибутивне значення передавалися іменником. «Прикметник виділився з загального класу імен і протягом тривалого періоду становлення набув тих семантичних і морфолого-синтаксичних ознак, що дають підстави вважати його окремою частиною мови»43. Поступово з розвитком мови слова з атрибутивним значенням відокремилися від іменника, між цим частинами мови поступово поглиблюються відмінності, з’явилася парадигма відмінкових форм прикметника. І він почав функціонувати як самостійна частина мови44.

Щодо самого терміна «прикметник», то він уже був звичайним у «Рускій граматиці» С.Смаль-Стоцького та Ф.Гартнера (1893), однак пізніше продовжують вживати у тому ж значенні приложник (І.Верхратський), ім’я приложене (Т.Шерстюк. Коротка українська граматика для школи, 1907), ім’я приложне (А.Кримський), ймення прикметне (Є.Тимченко).

Прикметник – це частина мови, загальне категоріальне значення якої полягає у вираженні статичної (непроцесуальної) ознаки чи властивості предмета у словозмінних, синтаксично залежних від іменника морфологічних категоріях роду, числа і відмінка45. Статична ознака – це постійна ознака предмета (зелене листя), а процесуальна ознака (листя зеленіє). Прикметник виражає ознаку безпосередньо (теплий день, веселе дівча) або посередньо, тобто через відношення до інших предметів чи явищ об’єктивної дійсності (дерев’яна ложка, Маріїна книга). Категоріальне значення прикметника, на думку А.П.Грищенка, полягає у вираженні ознаки46, проте є ще некатегоріальне розуміння ознаки: шапки з паперу, дівчина з чорними бровами. Ознака предмета – це певні узагальнення властивостей предметів і явищ. Ознаку можуть передавати й інші частини мови: біла хата, побілені хати, біліє полотно, білизна снігів. Проте здатність передавати безпосередню ознаку властива лише прикметникам. Щодо синтаксичних функцій прикметників, то в реченні вони найчастіше виступають узгодженим означенням та іменною частиною складеного присудка: Рідне слово люби (Я.Ярош); Робота попереду величезна (газ.); Небо зробилося чорним (С.Колесник).

§ 2. Повні і короткі прикметники

За характером морфемного складу в сучасній українській мові виділяються такі форми прикметників: повні (членні) та короткі (нечленні) залежно від типу закінчень. Давніші з походження – короткі прикметники, які в давнину входили до загального класу імен і відмінювалися, як іменники: зелен, повен, рад. Ці прикметники вживаються лише у формі однини чоловічого роду називного чи знахідного відмінків, мають чисту основу і не змінюються за родами, числами та відмінками. Вживаються переважно в художньому стилі. Для повних прикметників характерні два різновиди: стягнені і нестягнені. Нестягнені форми вживаються лише в називному та знахідному відмінках однини жіночого та середнього роду, а також у множині називного, знахідного відмінків, наприклад: темная нічка, чорнії брови, зеленая трава, сумнії пісні. Їх використовують більше як стилістичний варіант в усній народній творчості, зрідка в поезії тощо. Широковживаними і найпоширенішими в сучасній українській мові є повні стягнені прикметники. Історично вони виникли шляхом поєднання неповних прикметників та давніх займенників и (він), я (вона), є (воно): старъ + и = старjистарый – старий, стара + я = стараjа – стараа – стара.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]