Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
morfologiya.doc
Скачиваний:
311
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
695.3 Кб
Скачать

§ 4. Правопис сполучників

  1. Складні сполучники тож, адже, також, аніж, мовби, немовби, неначеб, мовбито, неначебто, цебто, тобто, буцімто та інші завжди пишуться разом.

  2. Сполучники щоб, якби, аякже, якщо, зате, проте, теж завжди пишуться разом, але однозвучні з ними слова-омоніми пишуться окремо (як би, як же, про те, те ж, за те). Наприклад: Якби ви вчились так, як треба, то й мудрість би була своя (Т.Шевченко); Як би я тепер хотіля у мале човенце сісти і далеко на схід сонця золотим шляхом поплисти (Леся Українка). Вийшов з хати карбівничий, щоб ліс оглядіти (Т.Шевченко); Ще добре, що хоч Ілько дома, а що б вона та сама діяла (А.Головко). Леся замислилась, проте заговорила знову (М.Олійник); У голові козака зовсім не тулилися докупи думки про те, що буде далі (В.Кащенко).

  3. Завжди пишуться окремо такі сполучники з частками б, би, ж, же: або ж, адже ж, але ж, коли б, хоч би, хоча б. Наприклад: Адже ж вона багато б нажала, якби мати не сварила за скалічений палець (М.Коцюбинський). Коли б ти, нічко, швидше минала (Леся Українка).

  4. Через дефіс пишуться такі сполучники: тому-то, отож-то, тим-то, тільки-но. Наприклад: Та тільки-но почалася розмова, Леся забула перше враження (А.Коломієць).

  5. У складених сполучниках кожна частина пишеться окремо: дарма що, тому що, так що, для того щоб, через те що, в міру того як, незважаючи на те що, затим щоб, з тим щоб. Наприклад: Дарма що відгуку вітер не має, а шум на хвилиночку погляд чарує (Леся Українка).

ЧАСТКА

§ 1. Частка як окремий функціональний клас слів. Структурні різновиди часток

Слово частка, адекватне своїм лексичним значенням іменникові частина, відоме нашій мові давно, досить часто вживається у мові побутовій та в художній літературі. Поступово воно стало називати слова, що не мають власного лексичного значення, а надають іншим словам, словосполученням і реченням додаткового відтінку (не, ні, лише, тільки, аж, хай, нехай, невже тощо). Їх довгий час не об’єднували в якусь одну самостійну частину мови – або зовсім ігнорували, або розглядали у складі прислівників та сполучників. Унаслідок глибшого пізнання граматичної структури мови ці слова стали виділяти в окрему, службову, частину мови тільки у 20-х роках ХХ ст. На думку М.А.Жовтобрюха, як окрема частина мови частка «була зафіксована, здається, вперше в проекті «Українського правопису» (1926 р.), а в 30-х роках стала вже загальновживаною в шкільній і науковій літературі»147.

Частки – це клас службових незмінних слів, що надають окремим словам чи реченням додаткових змістових, емоційно-експресивних і модальних відтінків або беруть участь у творенні окремих морфологічних форм і нових слів. На відміну від сполучників і прийменників, частки не служать засобом вираження синтаксичних відношень. Загальноприйнятим є визнання у часток розмитої семантки, нечіткості їх розрізнення з іншими частинами мови, від яких вони походять. Дискусійними на сьогодні є такі питання: а) про наявність у часток власного інваріантного значення (і тим самим питання про їх самостійність/несамостійність) чи про визначення їх значення семантикою конкретного висловлення; б) питання про еволюцію часток; в) питання про межі їх лінійної протяжності і одиничності/множинності значення при комплексах («і так», «так і», нім. aber auch, nur mal)148.

Зі структурного погляду частки поділяються на прості, складні і складені. До першого різновиду належать одиниці елементарної структури типу би (б), же (ж), бо, ні, не, ну; до складних належать ніби, нібито, адже, лише, справді, однак, просто, нехай та інші; до складених: а то, навряд чи, всього-на-всього, далеко не, до чого (ж), на що (вже), от би, хай би, хоч би та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]