Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Administrativne_pravo_pidruchnik__za_zag_red.pdf
Скачиваний:
34
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
11.27 Mб
Скачать

Розділ ІІ. Суб’єкти адміністративного права

Навчальні заклади діють на підставі власних статутів. Навчальний заклад повинен мати власну назву, в якій обов’язково вказуються його тип (дитячий садок, школа, гімназія, ліцей, колегіум, коледж, інститут, консерваторія,академія,університетчиінше)таорганізаційно-правова форма. На виконання зазначених положень Закону постановою Кабінету Міністрів України від 5 квітня 1994 р. затверджено Порядок створення,реорганізаціїі ліквідації навчально-виховних закладів. Відповідно до п. 3 цього Положення рішення про створення навчальновиховнихзакладівтретьогоі четвертогорівнівакредитації,заснованих на загальнодержавній власності, приймається: вищих навчальних закладів третього і четвертого рівнів акредитації — Кабінетом Міністрів України; вищих навчальних закладів першого і другого рівнів акредитації — МОН за погодженням з Міністерством фінансів України та Міністерством економіки України; професійно-технічних закладів освіти — МОН за поданням місцевих органів державної виконавчої влади, міністерств і відомств, корпорацій, об’єднань тощо.

Відкриття філій та інших відокремлених підрозділів навчальновиховних закладів провадиться у порядку, встановленому для створення навчально-виховних закладів. Ліквідація навчально-виховних закладів провадиться засновниками або органами, за рішенням яких їх створено,впорядку,встановленомучиннимзаконодавством.Навчальновиховний заклад вважається реорганізованим чи ліквідованим з дня внесеннявідповіднихзміндоДержавногореєструнавчально-виховних закладівУкраїни.Вразіреорганізаціїчиліквідаціїнавчально-виховного закладу його працівникам і особам, які навчаються в ньому, гарантується додержання їх прав та інтересів відповідно до чинного законодавства з питань праці та освіти. Інформація про створення, реорганізацію та ліквідацію навчально-виховних закладів подається в десятиденний строк до органів державної статистики.

Запитання для самоконтролю

1.Назвіть правові засади діяльності бюджетних закладів та установ.

2.На які види поділяються бюджетні заклади та установи?

3.Яке правове становище неприбуткових організацій?

4.Назвіть органи управління бюджетним закладом, установою.

5.У якому порядку створюються та припиняють діяльність бюджетні заклади та установи?

121

Загальна частина

Глава 10

Об’єднання громадян

§ 1. Поняття і види об’єднань громадян

ПравогромадяннасвободупередбаченоуЗагальнійдеклараціїправ людини і гарантовано Конституцією та законодавством України.

Стаття 36 Конституції України закріплює право громадян України на свободу об’єднання у політичні партії та громадські організації для здійснення і захисту своїх прав і свобод та задоволення політичних, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів. При цьому ніхто не може бути примушений до вступу в будь-яке об’єднання громадян чи обмежений у правах за належність чи неналежність до політичних партій або громадських організацій.

Форми суспільної активності громадян виражено в діяльності різнихоб’єднань,томупоняття«об’єднаннягромадян»є узагальнюючим, що відображує різноманітність цих форм у реальному житті суспільства.

Діяльність об’єднань громадян може бути спрямована на участь у розробленні державної політики, розвиток науки, культури, відродження духовних цінностей, розв’язання конкретних соціальних проблем окремих категорій та груп громадян, здійснення благодійної діяльності, охорону довкілля, зумовлюватися спільністю професійних та інших інтересів громадян тощо.

Одним з критеріїв класифікації об’єднань громадян може слугувати мета їх діяльності. Так, у Законі України від 16 червня 1992 р. «Про об’єднання громадян»1 дається чітке визначення різновидів об’єднань громадян — політичних партій та громадських організацій. У свою чергу згідно із Законом України «Про політичні партії в Україні»2 політичноюпартієювизнаєтьсязареєстрованеувідповідностііззаконом добровільнеоб’єднаннягромадян—прихильниківвідповідноїзагально- національної програми суспільного розвитку, яка має за мету сприян-

1Відом. Верхов. Ради України. – 1992. – № 34. – Ст. 504.

2Там само. – 2001. – № 23. – Ст. 118.

122

Розділ ІІ. Суб’єкти адміністративного права

няформуваннюівиразуполітичноїволігромадян,участіу виборахта інших політичних заходах.

На відміну від політичної партії громадською організацією

є об’єднання громадян, створене для задоволення та захисту своїх законних соціальних, економічних, творчих, вікових, національнокультурних, спортивних та інших інтересів.

Найбільшповнухарактеристикуоб’єднаньгромадяндозволяєдати їх класифікація за організаційно-правовими властивостями, згідно з чим виділяються:

масові об’єднання громадян (політичні партії, творчі спілки, релігійні організації, добровільні товариства, професійні спілки та ін.);

органи громадської самодіяльності (народні дружини з охорони громадського порядку);

органигромадськогосамоврядування (ради і колективи мікрорайо-

нів, домові, вуличні комітети та ін.).

Об’єднання громадян можуть класифікуватися і за масштабами діяльності. Згідно з цим критерієм можна виділити об’єднання грома­ дян, які діють у масштабах всієї держави, масштабах окремих адміністративно-територіальних одиниць та їх частин, а також об’єднання громадян, діяльність яких має міжнародний характер і поширюється на територію не тільки України, а й інших держав. При цьому політичні партії діють тільки в державному масштабі. Масштаб діяльності органів громадської самодіяльності та органів громадського самоврядування обмежено кордонами конкретних адміністративнотериторіальних одиниць.

Об’єднанням громадян притаманні ознаки, що відрізняють їх від державних організацій. При цьому можна виділити загальні ознаки, характерні для всіх об’єднань громадян, а також окремі специфічні ознаки, притаманні тим чи іншим об’єднанням громадян.

До загальних ознак слід віднести:

1)добровільність об’єднання. Це відображується у добровільності вступу та виходу із об’єднання громадян, методах роботи, сутністю яких є досягнення певної мети внутрішньоорганізаційними методами, особливих формах примусу, з яких найвищою є виключення із членів об’єднання громадян;

2)організаційні заходи, якими в діяльності об’єднань громадян виступають самоврядування та саморегуляція;

3)відсутністьуоб’єднаньгромадянунаслідокїхприродидержавно-

владних повноважень (за винятком випадків, коли держава делегує

123

Загальна частина

окремі повноваження такого роду і закріплює їх законодавчо, наприклад, закріплення за громадськими інспекторами охорони природи права складати протоколи про адміністративне правопорушення).

Окремими ознаками, характерними для окремих об’єднань громадян, є:

1)членство в об’єднанні та відносини членства, що випливають звідси;

2)обов’язковість участі членів об’єднання громадян у його роботі тастворенніматеріальноїбазиоб’єднанняшляхомвнесеннячленських внесків;

3)наявність статуту об’єднання громадян. Як правило, в діяльності об’єднань громадян відсутні комерційні цілі або одержання прибутку. Виняток становить лише діяльність кооперативних організацій. Крім того, допускається господарська або інша комерційна діяльність об’єднань громадян для виконання їх статутних завдань та цілей.

Взаємовідносини держави та об’єднань громадян мають виключно правовийхарактер.Цевиявляєтьсявзаконодавчомузакріпленніправового статусу об’єднань громадян низкою нормативно-правових актів. Основними серед них є: Закон України «Про об’єднання громадян»,

атакож закони України «Про свободу совісті та релігійні організації»1, «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності»2. Діяльність деяких об’єднань громадян, у тому числі кооперативних організацій, комерційних фондів, органів громадської самодіяльності, регулюється відповідними законодавчими актами.

§2. Адміністративно-правовий статус об’єднань громадян

Значною мірою взаємовідносини держави та об’єднань громадян регулюються нормами адміністративного права. Ці норми визначають правовийстатусоб’єднаньгромадян,асамесукупністьправіобов’язків, які реалізуються у правовідносинах, що виникають між об’єднаннями громадян та суб’єктами виконавчої влади.

Передусім це стосується питань легалізації об’єднань громадян. Іншими словами, держава офіційно визнає об’єднання громадян

1Відом. Верхов. Ради Укр. РСР. – 1991. – № 25. – Ст. 28.

2Відом. Верхов. Ради України. – 1999. – № 45. – Ст. 397.

124

Розділ ІІ. Суб’єкти адміністративного права

і оформлює його правове становище. Офіційне визнання об’єднань громадян здійснюється шляхом їх реєстрації або повідомлення про заснування. Для реєстрації об’єднання громадян його засновники подають заяву про це, а також певні документи, перелік яких визначається законодавством. Крім того, громадські організації можуть легалізувати своє заснування шляхом письмового повідомлення про це відповідних державних органів.

Основоположне значення у визначенні правового становища об’єднаннягромадянмаєйогостатут.Вінповиненмістити:назву,мету та завдання об’єднання; умови і порядок прийому в члени об’єднання та виходу із нього; структуру, порядок створення та діяльності статутних органів об’єднання; права і обов’язки його членів; джерела надходження коштів та порядок здійснення видів діяльності, необхідних для виконання статутних завдань; порядок внесення змін і доповнень до статуту; порядок реорганізації або ліквідації об’єднання; юридичну адресу.

Політичні партії та міжнародні громадські організації підлягають обов’язковій реєстрації Міністерством юстиції України, а легалізація громадських організацій здійснюється відповідно Міністерством юстиції України, органами місцевої державної адміністрації, а також виконавчими органами місцевого самоврядування. Відмову в реєстрації об’єднання громадян може бути оскаржено в судовому порядку.

Законом встановлено й певні вимоги до засновників об’єднань громадян. Так, політичні партії можуть створюватися тільки за ініціативою повнолітніх громадян України, які не обмежені судом у дієздатності і не перебувають у місцях позбавлення волі. Що стосується громадських організацій, то їх засновниками, крім громадян України, можуть бути іноземні громадяни та особи без громадянства, яким виповнилося 18 років. Засновниками молодіжних та дитячих організацій можуть бути особи, які досягли 15-річного віку1.

Важливим чинником, що впливає на адміністративно-правовий статус об’єднань громадян, є встановлення державою обмежень на створення та діяльність об’єднань громадян. Так, не підлягають легалізації такі об’єднання громадян, а діяльність легалізованих об’єднань громадян забороняється в судовому порядку, якщо їх метою є: зміна насильницьким шляхом конституційного ладу та в будь-якій протизаконній формі порушення суверенітету і територіальної цілісності

1 Офіц. вісн. України. – 1998. – № 51. – Ст. 1870.

125

Загальна частина

держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, пропаганда війни, насильства, розпалювання міжетнічної, расової та релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров’я населення, створення воєнізованих формувань.

Держава не втручається в діяльність об’єднань громадян, надаючи їм широку автономію. Проте це не виключає здійснення з боку держави контролю за діяльністю об’єднань громадян. Так, органи, що проводять легалізацію об’єднань громадян, здійснюють контроль за додержанням ними положень статуту. Законом закріплено право представників цих органів бути присутніми на заходах, які проводять об’єднання громадян, вимагати необхідні документи та одержувати у необхідних випадках пояснення.

Фінансові органи та органи податкової адміністрації здійснюють контроль за джерелами і розмірами прибутків та інших фінансових надходжень, а також за правильністю сплати об’єднаннями громадян податків. Зі свого боку об’єднання громадян повинні надавати фінансовим органам декларацію про свої прибутки та витрати.

Контроль за виконанням об’єднаннями громадян чинних норм істандартівможездійснюватисяекологічними,пожежними,санітарноепідемічними та іншими органами державного нагляду і контролю.

За порушення законодавства об’єднання громадян несуть відповідальність у встановленому законом порядку. До них можуть бути застосованіпопередження, штраф,тимчасове припинення їх діяльності. Увипадках, передбаченихзаконом,об’єднаннягромадян можебути примусово розпущене (ліквідоване) на підставі рішення суду.

Для здійснення своєї діяльності об’єднання громадян наділяються широкими правами. Вони можуть виступати учасниками суспільних правовідносин,набуватимайновіінемайновіправа,братиучастьурозробленні державної політики та формуванні органів влади, проводити масові заходи тощо.

Основним законодавчим актом, який визначає правове становище релігійних організацій, а також їх відносини з державою є Закон України «Про свободу совісті та релігійні організації». Сутність правового регулюваннявзаємовідносиндержавиірелігійних організаційполягає в такому: держава та її органи не користуються методами державноправового контролю або примусу при визначенні громадянами свого ставлення до релігії, не втручаються у релігійну діяльність організацій віруючих, якщо вона не порушує законів держави та встановленого

126