Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Administrativne_pravo_pidruchnik__za_zag_red.pdf
Скачиваний:
34
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
11.27 Mб
Скачать

Розділ VІI. Управління економікою

Запитання до самоконтролю

1.Перерахуйте види транспорту, що існують в Україні.

2.Назвіть орган, що здійснює управління залізничним транс­ портом.

3.Якими нормативно-правовими актами регулюється діяльність автомобільного транспорту?

4.Що являє собою шляхове господарство?

5.Перерахуйте види зв’язку, що існують в Україні.

6.Які органи здійснюють управління у сфері зв’язку?

7.Що являє собою спеціальний електрозв’язок?

8.Назвіть основні завдання фельд’єгерської служби.

363

особлива частина

Глава 27

Управління використанням і охороною природних ресурсів

§1. Організаційно-правові засади управління використанням і охороною природних ресурсів

Природа становить систему взаємопов’язаних екологічних підсистем, які охоплюють живу та неживу матерію і людину. Для людини природа виступає в різних якостях. По-перше, як натуральні умови її життя та діяльності; по-друге, як джерела і засоби виробництва матеріальних благ; по-третє, як об’єкт її господарської та культурної діяльності; по-четверте, як джерело і засіб морального виховання та естетичного задоволення. Належна реалізація цих зв’язків людини і природи багато в чому залежить від ефективної управлінської діяльності державних органів та їх посадових осіб.

Конституція України закріплює положення про те, що земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які перебувають у межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об’єктами права власності Українського народу. Це право від імені Українського народу здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування (ст. 13).

Відповідно до Конституції України екологічну політику визначає Верховна Рада України, яка затверджує загальнодержавні програми охорони довкілля, встановлює засади використання природних ресурсів.

Поняття використання і охорони природних ресурсів багато в чому взаємопов’язані, але було б неправильно їх ототожнювати. Використання природних ресурсів має за мету добування зприродних ресурсів певних корисних як для суспільства в цілому (наприклад, господарських), так і для окремих індивідів (наприклад, оздоровчих) цілей.

364

Розділ VІI. Управління економікою

Метою охорони природних ресурсів є запобігання екологічно шкідливимнаслідкамїхвикористання,збереженнявпервісномустаніокремих компонентівдовкілля,йогоекологічногобалансу.Слідвідзначитиособливе значення охорони природних ресурсів у контексті реалізації конституційного положення про право громадян на безпечне для їх життя і здоров’я довкілля (ст. 50 Конституції України).

§2. Органи управління використанням

іохороною природних ресурсів

Усистеміуправліннявикористанняміохороноюприроднихресурсів значні повноваження мають державні органи, діяльність яких спрямовано на розв’язання широкого кола питань, — органи загальної компетенції. До них належать: Кабінет Міністрів України, уряд АРК, місцеві державні адміністрації, а також органи місцевого самоврядування.

Кабінет Міністрів України відповідно до Закону України «Про

охоронунавколишньогоприродногосередовища»здійснюєреалізацію визначеної Верховною Радою екологічної політики; забезпечує розроблення державних, республіканських, екологічних програм; координує діяльність міністерств, відомств, інших установ та організацій у питаннях охорони навколишнього природного середовища­ ; встановлює порядок розроблення і затвердження екологічних нормативів, лімітів використання природних ресурсів, питань скидання забруднюючихречовинунавколишнєприроднесередовище,розміщеннявідходів; встановлює порядок визначення платні та її максимальні розміри за користування природними ресурсами, забруднення навколишнього природного середовища, розміщення відходів, інші види шкідливого впливу на нього; приймає рішення про зупинення (тимчасово) або припинення діяльності підприємств, установ і організацій у разі порушення ними законодавства про охорону навколишнього природного середовища; керує зовнішніми зв’язками в питаннях охорони навколишнього природного середовища.

На територіїАРКїї уряд згідно із загальнодержавними програмами розробляє, затверджує та реалізує програми АРК з питань раціонального природокористування і охорони навколишнього природного середовища. До його повноважень належать також організація управ-

365

особлива частина

ління та контролю в галузі охорони навколишнього природного сере­ довища, узгодження розміщення підприємств, установ і організацій на території республіки, визначення нормативів платні та її розміри; забруднення навколишнього природного середовища, розміщення відходів тощо.

Управління використанням і охороною природних ресурсів на територіях відповідних адміністративно-територіальних одиниць здійснюють місцеві державні адміністрації. До їх повноважень, зокрема, належать: розроблення в забезпеченні використання затверджених законом програм раціонального використання земель, лісів, підвищення плодючостіземель,щоперебуваютьудержавнійвласності;розроблення і забезпечення використання регіональних екологічних програм; здійсненнязаходівщодовідшкодуваннязбитків,завданихпорушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища підприємствами, установами, організаціями; організація роботи з ліквідації наслідків екологічних аварій, залучення до цієї роботи підприємств, установ, організацій, незалежно від форм власності.

Безпосереднє управління використанням і охороною природних ресурсів здійснюють органи спеціальної компетенції. Такими є Міні­ стерство охорони навколишнього природного середовища України, його органи на місцях, а також інші державні органи, до компетенції яких належить здійснення функцій по організації раціонального використання та охорони природних ресурсів: Державний комітет лісового господарства України, Державний комітет рибного господарства України, Державне агентство земельних ресурсів України, Державний комітет України по водному господарству, Державний комітет ядерного регулювання України.

МіністерствоохоронинавколишньогоприродногосередовищаУкра-

їни(Мінприроди)посідаєцентральнемісцевсистеміорганівспеціальної компетенціївційсфері(галузі).Мінприродиреалізуєдержавнуполітику у сфері охорони навколишнього природного середовища­ , раціонального використаннятавідновленняприроднихресурсів,захистунаселенняінавколишньогоприродногосередовищавіднегативного впливу господарської діяльності шляхом регулювання екологічної­ , ядерної та радіаційної безпеки на об’єктах усіх форм власності.

Мінприроди здійснює: державний контроль за додержанням вимог законодавства з питань охорони навколишнього природного середовища, ядерної та радіаційної безпеки; нормативно-правове регулювання

366

Розділ VІI. Управління економікою

стосовно використання природних ресурсів, встановлення критеріїв і норм додержання екологічної, ядерної та радіаційної безпеки; облік ядерних матеріалів і контроль за їх збереженням, транспортуванням та використанням; організацію проведення державної екологічної експертизи; міжнародне співробітництво в питаннях екології, безпечного використання ядерної енергії та радіаційних технологій.

Виконуючи покладені на нього завдання, Мінприроди здійснює комплексне управління і регулювання в галузі охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання природних ресурсів, забезпечення ядерної та радіаційної безпеки; координує діяльність центральних органів державної виконавчої влади, підприємств, установ, організацій у галузі охорони навколишнього природного середовища; контролює та організовує перевірки підприємств, установ,організаційщодододержаннянормативівіправилекологічної безпеки; встановлює відповідні норми й правила тощо.

На місцях органами Мінприроди є державні управління охорони навколишнього природного середовища в областях, АРК, містах Києві та Севастополі, а також районні, міські і регіональні інспекції охорони навколишнього природного середовища.

Державний комітет лісового господарства України реалізує дер-

жавну політику розвитку лісового господарства, здійснює управління лісовим фондом України з метою посилення охоронних, захисних, санітарно-гігієнічних, оздоровчих та інших функцій лісу та високо­ ефективного використання лісових ресурсів для забезпечення потреб у лісосировинній продукції, а також державний контроль за охороною, захистом і використанням лісів.

Державний комітет рибного господарства України,який входить до складу Мінагрополітики України, є спеціально уповноваженим державним органом у галузі ведення рибного господарства. До його завдань належать формування концепції розвитку рибного господарства та збереження рибних ресурсів України, видання в межах своєї компетенціїдозволівнапромисловедобуваннярибнихзапасіввиключної (морської) економічної зони і риб, що живуть у водах, розміщених на території більш ніж однієї області України, а також інформування природокористувачів про ліміти використання рибних запасів, здійснення контролю за охороною рибних запасів.

Державну політику у сфері земельних відносин реалізує Держав-

неагентствоУкраїнипоземельнихресурсах,завданняякогополягають

367

особлива частина

у контролі за використанням і охороною земельних ресурсів та державному земельному нагляді. До його компетенції належать проведення моніторингу земель, землевпорядкування, а також розроблення і реалізація державних регіональних програм, пов’язаних із регулюванням земельних відносин, раціональним використанням і охороною земель.

ДіяльністьДержавногокомітетуУкраїниповодномугосподарству

спрямовано на здійснення заходів щодо збільшення раціонального використання водних ресурсів, поліпшення стану річок, водоймищ, прибережних зон морів, охорони водоймищ, підземних вод від радіоактивного забруднення.

У зв’язку з ліквідацією Комітету України з питань геології та використання надр і переданням його функцій Мінприроди України, останнє здійснює державний моніторинг геологічного середовища і проведення еколого-геологічних досліджень, контролює повноту та якість геологічного вивчення надр, проводить облік розвіданих родовищ корисних копалин. Поряд з цим до його функцій належать видача спеціального дозволу (ліцензії) на користування надрами, нагляд за підземнимиводамиіоцінюванняїхресурсів,контрользадодержанням екологічних вимог під час проведення геологорозвідувальних робіт.

Державнеуправліннявгалузіохорониатмосферногоповітряразом з Мінохоронприроди здійснює Міністерство охорони здоров’я Укра-

їни в межах його компетенції, визначеної законодавством.

§3. Місцеве самоврядування

іохорона природних ресурсів

Органи місцевого самоврядування в межах, установлених законодавством, вирішують питання місцевого значення, в тому числі щодо охорони природних ресурсів.

ЗгідноізЗакономУкраїни«Промісцевесамоврядуванняв Україні» до повноважень сільських, селищних і міських рад у цій сфері діяльності належать: 1) вирішення відповідно до закону питань регулювання земельних відносин; 2) затвердження розмірів плати за користуванням природними ресурсами, які перебувають у власності певних територіальних громад; видання дозволів на спеціальне користування природними ресурсами місцевого значення, а також скасування таких

368

Розділ VІI. Управління економікою

дозволів; прийняття рішень про організацію територій і об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення та інших територій, що потребують особливої охорони; внесення пропозицій про об’яву природних об’єктів пам’ятками природи, що охороняються законом; надання згоди на розміщення на території нових об’єктів, сфера екологічного впливу яких згідно із чинними нормативами включає дану територію.

Законом також регламентовано повноваження виконавчих органів сільських, селищних і міських рад з питань охорони природного сере­ довища. Зокрема, до них належить здійснення контролю за додержанням земельного та природоохоронного законодавства, використанням і охороною земель, природних ресурсів загальнодержавного значення, відновленням лісів тощо.

Районні та обласні ради вирішують питання про видання дозволу на спеціальне використання природних ресурсів відповідного районного або обласного значення. До їх повноважень належить встановлення правил користування водозабірними спорудами, зон санітарної охорониджерелводопостачання,обмеженняабозаборонавикористання підприємствами питної води в промислових цілях.

§4. Державний контроль та нагляд

угалузі використання і охорони природних ресурсів

Органидержавногоуправліннявикористанняіохорони природних ресурсів поряд з іншими функціями здійснюють функцію контролю.

Для здійснення контрольних функцій у сфері охорони навколишньогоприродногосередовищаствореноДержавнуекологічнуінспекцію Міністерства охорони навколишнього природного середовища Украї-

ни1 (ДЕІ).

ДЕІ є системою регіональних і територіальних органів державної виконавчої влади, які організовують і здійснюють контроль у галузі охорони навколишнього природного середовища. До складу ДЕІ входять: Головна екологічна інспекція, інспекція по охороні Чорного та Азовського морів, екологічні інспекції територіальних органів Мін­ природи в АРК, областях, містах Києві та Севастополі.

1 Офіц. вісн. України. – 2001. – № 47. – Ст. 2084.

369

особлива частина

Відповідно до Положення про Державну екологічну інспекцію основними функціями ДЕІ є: здійснення державного контролю за виконанням вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища, використанням і відтворенням природних ресурсів центральними та місцевими органами державної виконавчої влади, підприємствами,установами,організаціямитагромадянами; контроль за додержанням вимог екологічної безпеки.

ДЕІ має право: обстежувати в установленому порядку підприємства, установи та організації з метою перевірки додержання вимог екологічноїбезпеки;висуватипідприємствам,установам,організаціям і громадянам вимоги для здійснення певних заходів щодо раціонального використання та охорониприродних ресурсів; обмежувати, частково припиняти будівництво, реконструкцію об’єктів промисловості, транспорту та іншого призначення, якщо їх діяльність здійснюється з порушенням норм і правил охорони навколишнього природного середовища; складати акти перевірок і протоколи про порушення законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища та використання природних ресурсів і згідно із законодавством розглядатисправипроадміністративніправопорушеннявційсфері;пред’являти позов про відшкодування збитків і втрат внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища тощо.

Однією з форм контролю за використанням і охороною природних ресурсів є екологічна експертиза. Згідно із Законом України від 9 лютого 1995 р. «Про екологічну експертизу»1 екологічна експертиза — це вид науково-технічної діяльності спеціально уповноважених державних органів, еколого-експертних формувань і об’єднань громадян. Метою екологічної експертизи є попередження негативного впливу антропогенноїдіяльностінастаннавколишньогоприродногосередовища та здоров’я людей, а також оцінювання ступеня екологічної безпеки господарської діяльності й екологічної ситуації на окремих територіях і об’єктах.

Нагляд у галузі природокористування та охорони природних ресурсів здійснюють органипрокуратури,всистеміякихдіютьприродоохоронні прокуратури. Основними напрямками їх діяльності є: нагляд за додержанням і правильним застосуванням законів про охорону навколишнього природного середовища; здійснення попереднього слідства в кримінальних справах про порушення природоохоронного за-

1 Відом. Верхов. Ради України. – 1995. – № 8. – Ст. 54.

370

Розділ VІI. Управління економікою

конодавства; відшкодування заподіяної навколишньому природному середовищушкодишляхомпред’явленняпозовупроцевустановлених законом випадках; пропаганда законів про охорону навколишнього природного середовища.

§ 5. Адміністративна відповідальність за правопорушення у галузі використання

і охорони природних ресурсів

Адміністративним правопорушенням у галузі охорон навколишнього природного середовища слід визнавати посягання на природне середовище — протиправну винну (умисну чи необережну) дію або бездіяльність, за що законодавством встановлено адміністративну відповідальність.

У главі 7 КУпАП передбачено конкретні склади адміністративних правопорушень у цій галузі. Об’єкти охорони можна поділити на декілька груп.

До першої слід віднести такі правопорушення, як псування і забруднення сільськогосподарських та інших земель (ст. 52), порушення правил використання земель (ст. 53), порушення строків повернення тимчасово зайнятих земель або неприведення їх у стан, придатний для використання за призначенням (ст. 54). Справи про ці адміністративні правопорушення розглядають органи (посадові особи) по земельних ресурсах.

Другу групу правопорушень складають ті, що пов’язані з неналежним використанням водних ресурсів. Так, у КУпАП передбачено відповідальність за порушення правил охорони водних ресурсів (ст. 59); порушення вимог щодо охорони територіальних і внутрішніх морських вод від забруднення і засмічення (ст. 591); порушення правил водокористування(ст.60).Справипроціправопорушеннярозглядають органи по регулюванню використання та охорони вод.

Об’єктом охорони є також ліси і землі державного лісового фонду. До правопорушень у цій галузі належать: незаконне використання земель державного лісового фонду (ст. 63); незаконна порубка, пошкодження та знищення лісових культур і молодняку (ст. 65); знищення або пошкодження полезахисних смуг і захисних лісових насаджень

371