Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
73
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
537.09 Кб
Скачать

58. Збір за місця для припаркування автотранспорту: новації в справлянні

Платникамизбору є юридичні особи, їхфілії (відділення, представництва), фізичні особи - підприємці, якізгідно з рішеннямсільської, селищноїабоміської ради організовують та провадятьдіяльністьіззабезпеченняпаркуваннятранспортнихзасобів на майданчиках для платного паркування та спеціальновідведених автостоянках.

Перелікспеціальнихземельнихділянок, відведених для організації та провадженнядіяльностііззабезпеченняпаркуваннятранспортнихзасобів, в якомузазначаютьсяїхмісцезнаходження, загальнаплоща, технічнеоблаштування, кількістьмісць для паркуваннятранспортнихзасобів, затверджуєтьсярішеннямсільської, селищноїабоміської ради про встановлення збору.

Об'єктомоподаткуванняє земельнаділянка, яка згідно з рішеннямсільської, селищноїабоміської ради спеціальновідведена для забезпеченняпаркуваннятранспортнихзасобів на автомобільних дорогах загальногокористування, тротуарах абоіншихмісцях, а такожкомунальнігаражі, стоянки, паркінги

Базою оподаткування є площаземельноїділянки, відведена для паркування, а такожплощакомунальнихгаражів, стоянок, паркінгів (будівель, споруд, їхчастин), якіпобудовані за рахуноккоштівмісцевого бюджету.

Ставкизборувстановлюються за кожний день провадженнядіяльностііззабезпеченняпаркуваннятранспортнихзасобів у гривнях за 1 квадратний метр площіземельноїділянки, відведеної для організації та провадженнятакоїдіяльності, у розмірівід 0,03 до 0,15 відсоткамінімальноїзаробітної плати, установленої законом на 1 січняподаткового (звітного) року.

Ставка збору та порядок сплатизбору до бюджету встановлюютьсявідповідноюсільською, селищноюабоміською радою.

Збірсплачується до місцевихбюджетівавансовимивнесками до 30 числа кожного місяця за місцемрозташуванняспеціальновідведеногомісця для паркуваннятранспортнихзасобів.

Базовийподатковий (звітний) періоддорівнює календарному кварталу.

Основненововведення: нова база оподаткування – замістьгодини парковки, теперплоща парковки, щозапобігатимеухиленнювідсплатизбору.

59. Збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності в системі місцевого оподаткування

Введенняданогозборуобумовлененеобхідністю нормативно-правового регулюваннядіяльності з роздрібноїторгівлі на територіїУкраїни, обмінуготівковихвалютнихцінностей, наданнядеякихплатнихпослуг, а такожпослуг у сферірозваг.

Строк дії торгового патенту - 60 місяців.

Види патентів: Торговий (державнесвідоцтво з обмеженимстрокомдії на провадженняпевного виду підприємницькоїдіяльності та користуванняякимпередбачаєсвоєчасневнесення до бюджету відповідного збору), Пільговий (торговий патент на провадження торговельної діяльності певними видами товарів), короткостроковий (торговий патент на провадження торговельної діяльності, строк дії якого не перевищує 15 календарних днів)

Платникамизбору є суб’єктигосподарювання (юридичні особи та фізичні особи - підприємці), їхвідокремленіпідрозділи, якіотримуютьторговіпатенти та провадятьтаківидипідприємницькоїдіяльності:

а) торговельнадіяльність у пунктах продажу товарів;

б) діяльність з наданняплатнихпобутовихпослуг за переліком, визначенимКМУ;

в) торгівлявалютнимицінностями у пунктах обмінуіноземноївалюти;

г) діяльність у сферірозваг (крімпроведеннядержавнихгрошових лотерей).

Звільняються від сплати збору:

а) Звільняються від сплатизбору за провадження торговельної діяльності

б) ФОП (торгівля на ринках, продаж продукції рослинництва і тваринництва вирощену на особистому підсобному господарстві)

в) Суб.госп. (провадять комп. ігри, УТОГ/УТОС/ФОПінвалід, продаж товарів вітчизняного в-ва,реалізуютьпродукціювласноговиробництвасвоїмпрацівникам через пункти продажу товарів, вбудовані у виробничіабоадміністративніприміщення, що належать такому суб’єкту,провадятьдіяльність через пунктиприйманнясклотари, макулатури, відходівпаперових, картонних і ганчіркових; заготівлю с/г продукції та продуктівїїпереробки.

Г) Підпр, установи, орг. (споживчої кооперації, розташовані в селах, селищшас, містах районного значення, провадять діяльність у торговельно-виробничій сфері (ресторанне господарство), у т. ч. навчальних закладах, із обслуговування виключно працівників таких підприємств, установ та організацій, а також учнів і студентів у навчальних закладах

авкаприв’язана до розмірумінімальноїзаробітної плати встановленої на 1 січнязвітного року.

Ставка збору за провадженняторговельноїдіяльності та діяльності з наданняплатнихпослугвстановлюється в таких межах:

* на територіїмістаКиєва таобласнихцентрів - від 0,08 до 0,4 розмірумінімальноїзаробітної плати;

* ставка збору за провадженняторговельноїдіяльностінафтопродуктами, скрапленим та стиснутим газом на стаціонарних, малогабаритних і пересувнихавтозаправнихстанціях, заправних пунктах встановлюється в межах від 0,08 до 0,4 розмірумінімальноїзаробітної плати залежновідмісцярозташування таких пунктів продажу;

* ставка збору за здійсненняторгівлівалютнимицінностями на календарниймісяць становить 1,2 розмірумінімальноїзаробітної плати;

* ставка збору за провадженняторговельноїдіяльностіізпридбаннямпільгового торгового патенту встановлюється в розмірі 0,05 розмірумінімальноїзаробітної плати щорічно;

* ставка збору за провадженняторговельноїдіяльностіізпридбаннямкороткотермінового торгового патенту за один день становить 0,02 розмірумінімальноїзаробітної плати.

Основнановація: відмовавідфіксованих ставок збору за впровадженнядеякихвидівпідприємницькоїдіяльності, з прив’язкою таких ставок до мінімальноїзарплати на 1 січня.

Збір сплачується до того місцевого бюджету, де знаходиться пункт продажу товарів, або надання платних послуг, обміну іноземної валюти, пункт надання послуг у сфері розваг, а для короткострокових патентів – за місцем проведення ярмарок чи виставок-продажів.

Строки сплати наступні:

а) для короткотермінового торгового патенту  не пізніш як за один календарний день до початку провадження такої діяльності;

б) для торговельної діяльності (крім діяльності з придбанням короткотермінового торгового патенту), діяльності з надання платних послуг, торгівлі валютними цінностями  щомісяця не пізніше 15 числа місяця, що передує звітному;

в) за здійснення діяльності у сфері розваг  щоквартально не пізніше 15 числа місяця, що передує звітному кварталу.

При бажанні платники можуть сплатити збір авансом до кінця календарного року

Якщо суб’єкт господарювання вирішив припинити діяльність, яка підлягає патентуванню, він до 15 числа місяця, що передує звітному, письмово має повідомити про це відповідний податковий орган та повернути оригінал торгового патенту. За наявності переплати, платнику повертається надмірно сплачена сума збору.

Соседние файлы в папке Подт кодекс