Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
73
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
537.09 Кб
Скачать

54.Збори у вигляді цільової надбавки до діючих тарифів на природний газ, тепло- та електроенергію: механізм справляння, відповідність змісту платежів

Збором (платою, внеском) є обов'язковий платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників зборів, з умовою отримання ними спеціальної вигоди, у тому числі внаслідок вчинення на користь таких осіб державними органами, органами місцевого самоврядування, іншими уповноваженими органами та особами юридично значимих дій.

а) збір у вигляді цільової надбавки до діючих тарифів на електричну та теплову енергію.

Платниками збору є оптовий постачальник електроенергії та виробники електроенергії, які мають ліцензію на право здійснення підприємницької діяльності з виробництва електричної енергії і продають її поза оптовим ринком електричної енергії, та теплової енергії (далі - юридичні особи).

Об'єктом оподаткування є: а) для оптового постачальника електричної енергії - вартість відпущеної електричної енергії без урахування ПДВ;б) для юридичних осіб - вартість відпущеної електричної енергії, що продається поза оптовим ринком електроенергії, зменшена на вартість електричної енергії, виробленої кваліфікованими когенераційними установками та/або з відновлюваних джерел енергії, а для гідроенергії - виключно у частині виробленої малими ГЕС без урахування ПДВ.

Ставка збору становить 3% від вартості фактично відпущеної платником збору електричної енергії без урахування ПДВ.

б) збір у вигляді цільової надбавки до діючих тарифів на природний газ

Платниками збору є суб'єкти господарювання та їх відокремлені підрозділи, які провадять діяльність з постачання природного газу споживачам.

Об'єктом оподаткування збором є вартість природного газу в обсязі, відпущеному кожній категорії споживачів у звітному періоді з урахуванням відповідного тарифу.

Збір справляється у розмірі 2% на обсяги природного газу, що постачаються для таких категорій споживачів: а) підприємства комунальної теплоенергетики, теплові електростанції, електроцентралі та котельні суб'єктів господарювання; б) бюджетні установи; в) промислові та інші суб'єкти господарювання та їх відокремлені підрозділи, що використовують природний газ.

На обсяги природного газу, що постачається для населення, збір справляється у розмірі 4%

Під діючим тарифом слід розуміти ціну природного газу для відповідної категорії споживачів без урахування тарифів на його транспортування і постачання споживачам та суми ПДВ.

Для обох зборів. Базовий податковий період дорівнює календарному місяцю.

Податкові декларації подаються платниками зборів за місцем податкової реєстраці

55. Новації місцевого оподаткування в Україні

До впровадження ПКУ в Україні справлялися 2 види місцевих податків та 12 видів місцевих зборів: комунальний податок, збір за парковку автомобілів, податок з реклами, ринковий збір, збір за видачу ордера на квартиру, збір з власників собак, курортний збір, збір за участь у бігах на іподромі, збір за виграш у бігах на іподромі, збір з осіб, які беруть участь у грі на тоталізаторі, збір за право проведення кіно- і телезйомок, збір за проведення місцевих аукціонів, конкурсного розпродажу і лотерей, збір за видачу дозволу на розміщення об’єктів торгівлі, збір за використання місцевої символіки.

Згідно з Розділом 12 ПКУ, в Україні затверджено 2 місцевих податків (податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та єдиний податок) та 3 місцевих збори: збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності; збір за місця для паркування транспортних засобів; туристичний збір

Соседние файлы в папке Подт кодекс