Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
73
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
537.09 Кб
Скачать

49. Збір за користування радіочастотним ресурсом: платники, об’єкт оподаткування, критерії диференціації і діапазон ставок, порядок обчислення і сплати.

Збір за користування радіочастотним ресурсом України - загальнодержавний збір, який справляється як плата за користування радіочастотним ресурсом України. Платниками збору є загальні користувачі радіочастотного ресурсу України, визначені законодавством про радіочастотний ресурс, які користуються радіочастотним ресурсом України в межах виділеної частини смуг радіочастот загального користування на підставі:

1. ліцензії на користування радіочастотним ресурсом України;

2. ліцензії на мовлення та дозволу на експлуатацію радіоелектронного засобу та випромінювального пристрою; 3. дозволу на експлуатацію радіоелектронного засобу та випромінювального пристрою, отриманого на підставі договору з власником ліцензії на мовлення;

4. дозволу на експлуатацію радіоелектронного засобу та випромінювального пристрою.

Не є платниками збору спеціальні користувачі, перелік яких визначено законодавством про радіочастотний ресурс, та радіоаматори.

Об'єктом оподаткування збором є ширина смуги радіочастот, що визначається як частина смуги радіочастот загального користування у відповідному регіоні та зазначена в ліцензії на користування радіочастотним ресурсом України або в дозволі на експлуатацію радіоелектронного засобу та випромінювального пристрою для технологічних користувачів та користувачів, які користуються радіочастотним ресурсом для розповсюдження телерадіопрограм.

Ставки збору диференціюються залежно від виду радіозв'язку та діапазону радіочастот

Порядок обчислення збору. Базовий податковий (звітний) період для збору дорівнює календарному місяцю.

Платники збору обчислюють суму збору виходячи з виду радіозв'язку, розміру встановлених ставок та ширини смуги радіочастот по кожному регіону окремо. Платники збору, яким надано право користуватися радіочастотним ресурсом України на підставі ліцензій на користування радіочастотним ресурсом України, сплачують збір починаючи з дати видачі ліцензії. Інші платники збору сплачують збір починаючи з дати видачі дозволу на експлуатацію радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв.

Платники збору подають до органів державної податкової служби копії ліцензій на користування радіочастотним ресурсом України, ліцензій на мовлення та дозволів на експлуатацію радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв у місячний строк після їх видачі.

Порядок сплати збору. Збір сплачується платниками збору у строки, визначені для місячного податкового (звітного) періоду, за місцем податкової реєстрації

50. Механізм справляння збору за спеціальне використання води

Платниками збору є водокористувачі - суб’єкти господарювання, незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, постійні представництва нерезидентів, а також фіз. особи - підприємці, які використовують воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів та використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.

Об’єктом оподаткування збором є фактичний обсяг води, який використовують водокористувачі, з урахуванням обсягу втрат води в їх системах водопостачання.

Збір не справляється:

  • за воду, що використовується для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення;

  • за воду, що використовується для протипожежних потреб;

  • за воду, що використовується для потреб зовнішнього благоустрою територій міст та інших населених пунктів;

  • за воду, що використовується для пилозаглушення у шахтах і кар’єрах;

  • за підземну воду, що вилучається з надр для усунення шкідливої дії вод;

  • за воду, що забирається для забезпечення випуску молоді цінних промислових видів риби та інших водних живих ресурсів у водні об’єкти;

  • за морську воду, крім води з лиманів;

  • за воду, що використовується для поливу садово-городницьких, городницьких ділянок, які входять до складу садово-городницьких, городницьких товариств.

  • за воду, що забирається для реабілітації, лікування певними установами для інвалідів та дітей-інвалідів,.

Ставка збору за спеціальне використання води встановлюються для різних видів діяльності по різному. Ставки збору за спеціальне використання поверхневих вод залежать від басейну річки включаючи всі притоки. Ставки збору за спеціальне використання підземних вод залежать від регіону.

Водокористувачі самостійно обчислюють збір за спеціальне використання води та збір за спеціальне використання води для потреб гідроенергетики і рибництва щокварталу наростаючим підсумком з початку року, а за спеціальне використання води для потреб водного транспорту - починаючи з першого півріччя поточного року, у якому було здійснено таке використання.

Збір обчислюється виходячи з фактичних обсягів використаної води водних об’єктів з урахуванням обсягу втрат води в їх системах водопостачання, лімітів використання води, ставок збору та коефіцієнтів.

У разі перевищення водокористувачами встановленого річного ліміту використання води збір обчислюється і сплачується у п’ятикратному розмірі виходячи з фактичних обсягів використаної води понад встановлений ліміт використання води, ставок збору та коефіцієнтів

Обсяг фактично використаної води обчислюється водокористувачами самостійно на підставі даних первинного обліку згідно з показаннями вимірювальних приладів.

Базовий податковий (звітний) період для збору дорівнює календарному кварталу.

Податкова декларація та збір за спеціальне використання води для потреб водного транспорту за перший квартал не подається і не сплачується.

Філії, відділення, інші відокремлені підрозділи водокористувача, які мають банківські рахунки, ведуть окремий бухгалтерський облік своєї діяльності, складають окремий баланс, подають податкові декларації та сплачують збір за своїм місцем податкової реєстрації.

Платники збору подають одночасно з податковими деклараціями органам державної податкової служби копії дозволу на спеціальне водокористування, договору на поставку води та статистичної звітності про використання води.

53. Механізм справляння фіксованого сільськогосподарського податку\

Платниками податку можуть бути с/г товаровиробники, у яких частка с/г товаровиробництва за попередній податковий рік дорівнює або перевищує 75%.

Не може бути зареєстрований як платник податку: 1) суб'єкт господарювання, у якого понад 50% доходу, отриманого від продажу с/г продукції, становить дохід від реалізації декоративних рослин, диких тварин і птахів, хутряних виробів і хутра; 2) суб'єкт господарювання, що провадить діяльність з виробництва та/або реалізації підакцизних товарів; 3) суб'єкт господарювання, який на день подання документів для набуття статусу платника податку має податковий борг, за винятком безнадійного податкового боргу, який виник внаслідок дії форс-мажорних обставин.

Об'єктом оподаткування є площа с/г угідь та/або земель водного фонду, що перебуває у власності с/г товаровиробника або надана йому у користування.

Базою оподаткування податком для с/г товаровиробників є нормативна грошова оцінка 1 га с/г угідь та/або земель водного фонду

Розмір ставок податку від категорії земель та їх розташування.

Базовим податковим періодом є календарний рік.

С/г товаровиробники самостійно обчислюють суму податку щороку за станом на 1 січня і до 1 лютого поточного року подають відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням платника податку та місцем розташування земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік.

Сплата податку проводиться щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного місяця, у розмірі 1/3 суми податку, визначеної на кожний квартал від річної суми податку, у таких розмірах: у I кварталі - 10%; у II кв. - 10%; у III кварталі - 50%; у IV кв-30%.

Платники податку не є платниками таких податків і зборів: а) податку на прибуток підприємств; б) земельного податку; в) збору за спеціальне використання води; г) збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності (зокрема, провадження торговельної діяльності).

У разі якщо у податковому році частка с/г товаровиробництва становить менш як 75%, с/г товаровиробник сплачує податки у наступному податковому році на загальних підставах.

Соседние файлы в папке Подт кодекс