Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
73
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
537.09 Кб
Скачать

47. Плата за користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин

Платниками плати за користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин, є юридичні та фізичні особи - суб’єкти господарської діяльності, які використовують у межах території України ділянки надр для:

а) зберігання природного газу, нафти, газоподібних та інших рідких нафтопродуктів; б) витримування виноматеріалів, виробництва і зберігання винопродукції ;в) вирощування грибів, овочів, квітів та інших рослин; г) зберігання харчових продуктів, промислових та інших товарів, речовин і матеріалів; ґ) провадження інших видів господарської діяльності.

Об’єктом оподаткування є обсяг підземного простору (ділянки) надр: а) для зберігання природного газу та газоподібних продуктів - активний об’єм зберігання газу в пористих чи тріщинуватих геологічних утвореннях; б) для зберігання нафти та інших рідких нафтопродуктів - об’єм спеціально створених та існуючих гірничих виробок, а також природних порожнин; в) для витримування виноматеріалів, виробництва і зберігання винопродукції, вирощування грибів, овочів, квітів та інших рослин, зберігання харчових продуктів, промислових та інших товарів, провадження інших видів господарської діяльності - площа підземного простору, що надана у користування в спеціально створених та існуючих гірничих виробках, а також природних порожнинах. Плата не справляється: 1. з військових частин, установ і організацій Збройних Сил України та інших військових формувань, що фінансуються за рахунок державного бюджету; 2. за використання транспортних тунелів та інших підземних комунікацій та об’єктів міського комунального господарства;

Ставки плати, встановлюютьсяокремо для кожного виду користуваннянадрами у гривнях до одиницівимірузалежновідкориснихвластивостейнадр і ступеняекологічноїбезпекипід час їхвикористання.

Порядок обчислення податкових зобов’язань та строк сплати; Платник плати до закінчення граничного строку подання податкових розрахунків за податковий період, що дорівнює календарному кварталу, подає податкові розрахунки з плати за користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин, органу державної податкової служби за місцезнаходженням ділянки надр. Платник протягом десяти календарних днів після закінчення граничного строку подання податкового розрахунку за податковий період сплачує податкові зобов’язання з плати за користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин, у сумі, визначеній в розрахунку з плати, поданому ним органу державної податкової служби за місцезнаходженням ділянки надр.

48. Модель оподаткування землі в Україні

Земельний податок - є обов'язковий платіж, що справляється з власників земельних ділянок та земельних часток (паїв), а також постійних землекористувачів. В свою чергу, орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності теж є обов'язковим платежем, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Відповідно, платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та безпосередньо землекористувачі, а орендної плати - орендарі земельних ділянок. Плата за землю - це загальнодержавний податок, який справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.

Об’єктом оподаткування є земельні ділянки, що знаходяться у власності або користуванні чи земельні частки (паї), які перебувають у власності( в тому числі на умовах оренди)Базою оподаткування є нормативна грошова оцінка земельних ділянок з урахуванням відповідного коефіцієнта індексації (за умови, що таку оцінку проведено), або площа земельних ділянок, якщо нормативну грошову оцінку не проведено. Ставка земельного податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено, складає 1% від їх нормативної грошової оцінки. Диференціюють залежно від призначення землі, а також залежно від місця розташування земельної ділянки. Якщо використовується не за призначенням – підвищені коефіцієнти.У % до грошової оцінки

НоваціяСуттєво змінилися в сторону збільшення ставки податку за земельні ділянки, розташовані в межах населених пунктів, нормативну грошову оцінку яких не проведено. Підвищено ставки в межах населених пунктів.(не за призначеням – збільшено в 5 разів)

До прийняття усі пільги були під однією назвою.

Пільга лише, якщо платник володіє ділянкою у певних межах, має значення використання землі.Пільги:ФІз особи: 1,2 група інваліди, чорнобиль, ВОВ

ЮР особи) Держ влада

2)Дослідні господарства

3)УТОЗ

4,5) сади, заповідники, соціокультурна сфера.

Нормативна грошова оцінка земельних ділянок - капіталізований рентний дохід із земельної ділянки, визначений відповідно до законодавства центральним органом виконавчої влади з питань земельних ресурсів.

Звільнення від оподаткування: 1)с\г у радіації

2)тимчасові

3)кладовища

4) дорожнього господарства

Терміни сплати податку на землю

Для фізичних осібСплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення – рішення

Для юридичних осібВласникам землі та землекористувачам надається право сплачувати плату протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного)місяця.

Орендна плата нараховується на підставі договору оренди, в якому вказується розмір та умови внесення плати.

Обчислення плати за землю.Розрахунок 1 раз до 20 лютого звітного року., або!!!! Щомісяця.

Термін сплати -30 клд. Днів, за останнім календарним днем звітного місяця.

Соседние файлы в папке Подт кодекс