Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
73
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
537.09 Кб
Скачать

33.Особливості оподаткування операцій з цінними паперами в Україні

Під терміном "доходи" при оподаткуванні операцій з ЦП слід розуміти суму коштів або вартість майна, отриману платником податку від продажу, обміну або інших способів відчуження цінних паперів. До складу доходів включається також сума будь-якої заборгованості платника податку, яка погашається у зв'язку з таким продажем, обміном або відчуженням.

Під терміном "витрати" слід розуміти суму коштів або вартість майна, сплачену платником податку продавцю (у тому числі емітенту, крім придбання під час первинного розміщення) цінних паперів, як компенсація їх вартості.

До складу витрат включається також сума будь-якої заборгованості покупця, яка виникає у зв'язку з таким придбанням. Платник податку веде відокремлений облік фінансових результатів операцій з цінними паперами в розрізі окремих видів цінних паперів. При цьому облік операцій з акціями ведеться разом з іншими, ніж цінні папери, корпоративними правами. Якщо протягом звітного періоду витрати на придбання кожного з окремих видів цінних паперів, нараховані платником податку, перевищують доходи, отримані від продажу цінних паперів протягом такого звітного періоду, від'ємний фінансовий результат переноситься на зменшення фінансових результатів від операцій з цінними паперами наступних звітних періодів. Якщо протягом звітного періоду доходи від продажу кожного з окремих видів цінних паперів, отримані платником податку, перевищують витрати, нараховані платником податку внаслідок придбання цінних паперів протягом такого звітного періоду (з урахуванням від'ємного фінансового результату від операцій з цінними паперами минулих періодів), прибуток включається до складу доходів такого платника податку за результатами такого звітного періоду. Операції з конвертації цінних паперів оподаткуванню не підлягають.

31.Порядок обчислення та сплати податку на прибуток до бюджету

Податок, який підлягає сплаті до бюджету, обчислюється платниками самостійно за кожний звітний період наростаючим підсумком протягом року. Податкова декларація з податку на прибуток подається протягом 40 календарних днів після закінчення кожного звітного кварталу, в якій нарахована сума податку до сплати відображається наростаючим підсумком. Податок на прибуток сплачується до бюджету протягом 10 днів після граничного строку подачі декларації, у сумі, нарахованій за звітний період, за вирахуванням фактично сплаченого податку протягом попередніх звітних періодів звітного року. Порядок обчислення ППП:

1)платник діяльність якого не підлягає патентуванню

1.1)платник не має відокремленні підрозділи =

1.1.1)ПБ більше 0 –>ППП до сплати дорівнює ПБ*Ставку,сплачується протягом 10 днів після подачі декларації;

1.1.2)ПБ менше 0–>резидент –>від’ємне значення відноситься до витрат наступного звітного періоду; 1.2)платник має відокремленні підрозділи =

1.2.1)філії та головне підпр. платять ППП окремо (далі по такій же схемі від 1.1.1 і 1.1.2);

1.2.2)головне підпр. з філіями сплачують консолідований податок;

2)платник діяльність якого підлягає патентуванню:(він веде окремий облік доходів і витрат пов’язаних і непов’язаних з патентуванням)

2.1)діяльність не пов’язана з патентуванням(далі по такій же схемі від 1.1.1 і 1.1.2);

2.2)діяльність пов’язана з патентуванням =

2.2.1)ПБ більше 0 = ППП дорівнює ПБ*Ставка – Вартість придбаних патентів;

2.2.2)ПБ менше 0 = відємне значення відноситься до витрат, а відшкодування за рахунок доходів, отриманих в майбутніх періодах.

Консолідована сплата податку – головне підприємство сплачує податок на прибуток як до бюджету територіальної громади за своїм місцезнаходженням, так і до бюджетів територіальних громад за місцезнаходженням філій. Отже, головне підприємство бере на себе обов’язок сплати податку на прибуток і за філії, і за самого себе.

Соседние файлы в папке Подт кодекс