Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
73
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
537.09 Кб
Скачать

41. НоваціїПодаткового кодексу України в оподаткуваннідоходівгромадян

Оподаткування заробітної плати. Для доходів передбачене введення прогресивної ставки податку з доходів. Якщо розмір місячного доходу громадянина менше або дорівнює 10-ти розмірам мін з/п (станом на 1 січня звітного податкового року) ставка податку становить 15%, якщо дохід більше 10 мін з/п то різниця від перевищення оподатковується за ставкою 17%.

Оподаткування доходу від продажу нерухомого майна.Не оподатковується дохід від однократного продажу (обміну) протягом року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти. Ця пільга поширюється лише на перелічені об’єкти і виключно за умови, що вони перебували у власності громадянина понад три роки. Якщо дані умови не виконуються, то при продажу нерухомості сплачується податок у розмірі 5%. При отриманні вказаного доходу нерезидентом ставка податку становить 15%. Дохід від продажу об’єкта нерухомості буде визначатися з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості такого об’єкта.

Оподаткування доходів, отриманих у вигляді спадщини та подарунків.Як і раніше, оподаткування доходів, отриманих у вигляді спадщини, залежить від ступеня споріднення спадкодавця із спадкоємцем та від об’єкта спадщини (об’єкт нерухомого майна, об’єкт рухомого майна, об’єкт комерційної власності, готівка або кошти, сума страхового відшкодування).Ставка податку залежить від ступеня споріднення - першого (0%) чи другого (5%). До першого ступеня споріднення належать батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Всі інші родичі, зокрема й батьки чоловіка (дружини), є членами сім’ї другого ступеня споріднення.

За 0% оподатковується вартість рухомого та нерухомого майна, успадкованого дитиною - інвалідом, незалежно від ступеня споріднення. Особи, які є інвалідами І групи або мають статус дитини – сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, також не сплачують податок з доходів.

0%:Грошові заощадження, поміщені до 2 січня 1992 року в установи Ощадного банку СРСР та державного страхування СРСР, а також у державні цінні папери та грошові заощадження громадян України, поміщені в установи Ощадного банку України та колишнього Укрдержстраху протягом 1992-1994 років, погашення яких не відбулося, що успадковуються будь - яким спадкоємцем, оподатковуються за нульовою ставкою.

Будь-яка спадщина, отримана нерезидентом або від нерезидента, оподатковується за ставкою 15%.

42. Система екологічних податків, новації в оподаткуванні.

Екологічнийподаток-загальнодержавнийобов’язковийплатіж, якийсправляється з :

  • фактичнихобсягіввикидів у атмосфернеповітря;

  • скидів у водніоб’єктизабруднюючихречовин;

  • розміщеннявідходів;

Суб’єкти:юридичні особи, що не провадять господарську діяльність,бюджетні установи, громадські та інші підприємства,установи та організації,постійні представництва нерезидентів. Об’єкт оподаткування: радіоактивних відходів, електричної енергії, виробленої експлуатуючими організаціями ядерних установок, палива, у т.ч. виробленого з давальницької сировини.

Збір за першу реєстрацію транспортного засобу – загальнодержавний збір, який справляється з юридичних та фізичних осіб за першу реєстрацію в Україні транспортних засобів, що поділяються на колісні,судна, літаки і вертольоти. Збір = База оподаткування х Ставка х Коефіцієнт.

Оподаткування рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами(Суб’єкти господарювання, які експлуатують об’єкти магістральних трубопроводів та надають (організовують) послуги з транспортування (переміщення) вантажу трубопроводами України. Об’єкт їх фактичні обсяги, що транспортуються територією України у податковому (звітному) періоді.Сума добутків відстаней відповідних маршрутів їх транспортування (переміщення), узгоджених між платником рентної плати та замовником на відповідний податковий (звітний) період) Ставки: 1,67 за транзитне транспортування 1000 куб. метрів природного газу;4,5 гривні тонни нафти;4,5 гривні тонни нафтопродуктів магістральними нафтопродуктопроводами;5,1 гривні тонни аміаку. ПОДАТОК=Обєкт* ставку.

Рентна плата за нафту, природний газ і газовий конденсат, що видобуваються в Україні(суб’єкти господарювання, які здійснюють видобуток (у тому числі під час геологічного вивчення) вуглеводневої сировини на підставі спеціальних дозволів на користування надрами, отриманих в установленому законодавством порядку) ПОДАТОК=Обєкт* ставку.Податкова декларація протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) періоду,сплата- до бюджету протягом 10 календарних днів

Новації: Посилено стимулюючу функцію екологічного оподаткування – стимулювання суб’єктів господарювання до впровадження екологічно чистих технологій (передбачено зарахування 50% сум коштів податку до спецфонду держбюджету з використанням таких коштів на фінансування цільових проектів з екологічної модернізації підприємств.Спрощено адміністрування податку та порядку його сплати суб’єктами господарювання, уніфіковано систему корегуючих коефіцієнтів до ставок податку (їх кількість скорочено з 34 до 10).

Соседние файлы в папке Подт кодекс