Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_MP_-_done.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.33 Mб
Скачать

179. Міжнародні канали

Міжнародний морський канал - штучна гідротехнічна споруда, що сполучає міжнародні морські простори.

Такими каналами є Суецький, Кильський, Панамський та ін. Всі вони проходять по території тієї або іншої держави і знаходяться під її суверенітетом. Проте з урахуванням їх значення для міжнародного судноплавства для них встановлений особливий режим.

Суецький канал - штучний шлях з Середземного моря в Індійський океан, щопроходить по території Єгипту . Має важливе економічне і стратегічне значення. Правовий режим був визначений Конвенцією про Суецький канал 1888 р. Канал був відкритий для торгових і військових кораблів не тільки в мирний, але і у військовий час, незалежно від державної приналежності. Каналом користуються навіть військові кораблі держав, що знаходяться у стані війни. Проте в каналі, в його портах і прилеглих водах на відстані в три морські милі заборонені будь-які дії, здатні створити ускладнення для судноплавства.

У 1957 р. Єгипет зареєстрував в ООН Декларацію про Суецький канал, яка є одностороннім міжнародно-правовим зобов'язанням. Єгипет зобов'язався поважати положення Конвенції 1888 р. і забезпечити свободу судноплавства по каналу.

Кильський канал - штучний шлях між Балтійським і Північним морем, що проходить по території ФРН . Його режим встановлений Версальським мирним договором 1919 р. Канал був відкритий як для військових, так і для торгових судів всіх держав, за винятком тих, які знаходяться у стані війни з Німеччиною. Свобода судноплавства по каналу підтверджена правилами плавання по Кильському каналу, прийнятими Урядом ФРН.

Панамський канал - штучний шлях між Атлантичним і Тихим океанами, що проходить по території Панами. Канал має велике стратегічне і економічне значення. Протягом довгого часу контролювався США. В результаті тривалої боротьби Панама добилася від США двох нових договорів - про Панамський канал і про нейтралітет і функціонування Панамського каналу. Договори закріпили суверенітет Панами над каналом. Останній визнаний постійно нейтральним, вільним для судноплавства всіх країн. Разом з тим США добилися визнання за собою деяких особливих прав, зокрема вони є гарантом нейтралітету каналу.

180. Історичні затоки та історичні води.

Загальні правила розрахунку внутрішніх вод в затоках (ширина входу в затоку не більше 24 мор. миль) не застосовуються до “історичних заток”, які незалежно від ширини їх входу, вважаються внутрішніми водами прибрежної держави в силу історичної традиції.

Якщо держава має історичні або інші особливі підстави, вона має право претендувати на більш широкий пояс берегових вод для здійснення верховенства над затокою, але при цьому необхідно, щоб інші держави прямо чи посередньо визнавали ці претензії. До історичних заток належать Гудзонова затока, що належить Канаді, затока Петра Великого на Далекому Сході, котра належить Росії тощо.

Належність історичної затоки має бути визнана міжнародним товариством.

Так, відомий конфлікт, коли американські літаки вторглись на територію Затоки Сидра, яку Лівія вважала своєю історично. В результаті постраждали літаки Лівії, яка звернулась до Ради Безпеки, однак чотири з постійних членів не визнали належність цієї затоки до Лівії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]