Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_MP_-_done.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.33 Mб
Скачать

136. Система міжнародно-правових засобів забезпечення міжнародної безпеки.

Система міжнародної безпеки складається з цілого роду компонентів, які забезпечують безпечне і стабільний розвиток міжнародних відносин. Вона передбачає: 1) колективні заходи, що передбачають широке міжнародне співробітництво; 2) превентивну дипломатію, завдання якої полягає в запобіганні виникаючих загроз миру і мирне врегулювання міжнародних суперечок.

Міжнародне право розпорядженні набором засобів забезпечення коштів міжнародної безпеки:

- колективна безпека (універсальна і регіональна);

- мирні засоби вирішення спорів;

- заходи по ослабленню міжнародної напруженості, припинення перегонів озброєнь і роззброєння;

- заходи по припиненню актів агресії, порушення світу і загрози миру;

- неприєднання та нейтралітет;

- заходи по зміцненню довіри між державами та ін

Колективна безпека. Колективна безпека - це система спільних заходів держав усього світу або певного географічного району, що проводяться для запобігання та усунення загрози миру, придушення актів агресії. Система колективної безпеки юридично оформляється договором, де поряд з конкретними зобов'язаннями його учасники закріплюють три положення: 1) не вдаватися до сили і погрози силою; 2) вирішувати спори виключно мирними способами; 3) активно співпрацювати з метою усунення будь-якої небезпеки світу, оздоровлення міжнародної обстановки.

Засоби мирного вирішення міжнародних спорів визначені у ст. 33 Статуту ООН: В§ безпосередні переговори; В§ добрі послуги і посередництво; В§ змішані комісії (слідчі і погоджувальні); В§ міжнародна арбітражна і судова процедура; В§ вирішення спорів в міжнародних організаціях.

Міжнародне право прямо не зобов'язує держави роззброюватися, але по духу і букві основних міжнародно-правових актів вони повинні прагнути до перспективі загального і повного роззброєння під міжнародним контролем. У міжнародних відносинах активно використовуються часткові заходи по роззброєнню: В§ заборона та ліквідація окремих видів зброї, їх виробництва, накопичення, розгортання і застосування; В§ обмеження деяких видів озброєнь в кількісному і якісному відношенні; В§ звуження можливості якісного вдосконалення зброї; В§ скорочення сфери чи районів розміщення різних видів озброєнь.

137. Система підтримання миру та безпеки за Статутом оон

Система підтримання миру та безпеки за Статутом ООН

Колективна безпека (КБ) – система співробітництва держав з метою спільної боротьби проти агресії. Ознаки системи КБ:

1. Тверді зобов'язання учасників договору надавати взаємодопомогу жертві агресії за принципом “один за всіх і всі за одного”

2. Співробітництво держав з підтримання міжнародного миру, відвернення загрози агресії

3. Дотримання всіма учасниками принципу мирного співіснування

4. Надання допомоги в боротьбі проти будь-якої агресії як зовнішньої так і здійсненої проти іншого учасника договору

5. Відкритий характер системи – її доступність для всіх держав, що визнають її принципи

6. Існування механізмів введення в дію системи колективних засобів підтримання миру КБ – відкрита система проти будь-якої агресії, тоді як

Колективна оборона – закрита

Щоб система КБ діяла необхідно виконати 2 умови:

а) світ має сприйматися усіма учасниками системи як неподільне ціле б) агресор має бути ідентифікованим

Статут ООН:

Ст. 1 Ст. 2, п. 4 – Статут зобов'язує всіх членів ООН утримуватись в їхніх МВ від погрози силою або її застосування як проти територіальної недоторканості або політичної незалежності будь-якої держави, так і будь-яким іншим шляхом.

Статут ООН забороняє війну. Порушення ст.2, п.4 веде за собою виникнення правових основ для відновлення миру

Ст. 41 – Засоби впливу – повний чи частковий розрив екон. відносин; залізничних, поштових, морських, повітряних, телеграфних засобів зв'язку; розрив дипломатичних відносин.

Засоби другої групи – дії із застосуванням збройних сил.

Ст. 42 – РБ уповноважена вжити такі дії повітряними, морськими та сухопутними силами, які необхідні для відновлення міжнародного миру та безпеки. (Демонстрація сили, блокада тощо).

Ст. 43 – Всі члени ООН зобов'язані виділити в розпорядження РБ на її вимогу і на основі спеціальної угоди необхідні збройні сили, надати допомогу і відповідні засоби ослуговування.

Універсальна система забезпечення міжнародної безпеки сформована в рамках Організації Об'єднаних Націй. Головним органом такого забезпечення є Рада Безпеки ООН. Це єдиний орган в світі, якому на основі Статуту ООН надано право визначати, чи існує в світі загроза агресії, чи здійснюється така на ділі, які заходи необхідно зробити для того, щоб зберегти мир і забезпечити в повному обсязі міжнародну безпеку. Рада Безпеки ООН має право застосувати до агресора комплекс заходів, включаючи використання збройної сили, для того, щоб не тільки припинити агресію, але й створити умови для недопущення її в майбутньому. Проте застосувати ці заходи світова спільнота може тільки при єдності всіх держав — постійних членів Ради Безпеки ООН. Цей орган діє в постійному режимі і може своєчасно реагувати на запити держав, які стурбовані реальними загрозами їх безпеці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]