Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DKR_psikhologia_otvety.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
225.28 Кб
Скачать

31.Історичні аспекти вчення про темперамент

Темперамент– індивідуальна особливість людини, що виявляється в її збудливості, емоційній вразливості, врівноваженості та швидкості перебігу психічної діяльності.Започатковане давньогрецьким лікарем і філософом Гіппократом. Він та його послідовники обстоювали гуморальну теорію(темперамент спричиняє перевага в організмі певної рідини). Гіппократ вважав, що життєдіяльність організму визначається співвідношенням між кров»ю, жовчю та слизом. Типи темпераменту: сангвінічний,флегматичний, холеричний і меланхолічний. Гіппократ не пов'язував його з психічним життям людини і говорив навіть про темперамент окремих органів, наприклад серця, печінки.

Німецький філософ Кант вважав, що флегматикам бракує моральних почуттів, меланхоліки – справжня доброчинність; у холериків найрозвиненіше почуття честі, а у сангвініків – почуття прекрасного.Відомий лікар і педагог Лесгафт пояснював темперамент особливостями кровообігу. Які залежать від діаметра отвору та товщини і гнучкості стінок судин.

32.Теорії темпераменту та його типи

Кречмер виділив чотири конституційні типи будови тіла:

- астенічний - люди з витонченою статурою, з тонкими руками і довгими худими ногами, з плоскою грудною клітиною, витягнутим обличчям і довгим тонким носом.

- атлетичний –люди з широкими плечима, міцним скелетом і добре розвинутою мускулатурою;

- пікнічний –люди малого або середнього зросту, з ознаками ожиріння, великим животом, круглою головою на короткій міцній шиї;

- дисплатичний -люди з неправильною статурою, в якій поєднані ознаки різних типів.

Кречмер розрізнив три типи темпераментів: шизотимік - астенічна, будова тіла;цикле-тимік - пікнічна будова тіла; іксотимік - атлетична будова тіла.

Типи темпераментів:

Сангвініку властива досить висока нервово-психічна активність, багатство міміки та рухів, емоційність, вразливість, швидко пристосовується до нових умов, швидко сходяться з іншими людьми, непосидючий,.Холерик має сильну, але неврівноважену нервову систему, вирізняється підвищеною збудливістю. Йому властиві різкість і поривчастість рухів, сила, імпульсивність, яскрава виразність емоційних переживань. Флегматик має сильну, врівноважену, але інертну нервову систему. характеризується порівняно низьким рівнем активності в поведінці, нові форми якої виробляються поступово, але є стійкими. Поступливий та спокійний у діях, міміці і мові, вирізняється рівністю, постійністю, глибиною почуттів і настроїв.

Меланхолік  реакція часто не відповідає силі подразника, наявна глибина і сталість почуттів при слабкому їх вираженні.

33.Темперамент і діяльність

У трудовій діяльності особливості темпераменту працівників виявляються у активності, емоційності, моториці.

Кожен тип темпераменту має позитивні і негативні сторони:

а) позитивним для холерика є здатність зосереджувати значні зусилля протягом короткого часу, а недоліком те, що при тривалій роботі йому бракує витримки;

б) сангвінік відзначається високою працездатністю, швидкою реакцією, однак у нього швидко падає інтерес до роботи;

в) флегматик здатний довго і наполегливо працювати, але він не може швидко переключатися на інші завдання;

г) меланхолік відзначається великою витримкою, але повільним входженням в роботу.

Для психолого-педагогічного впливу потрібно враховувати можливий тип темпераменту людини:

- корисно контролювати діяльність холерика якомога частіше, у роботі з ним не можна допускати різкості, нестриманості, оскільки це може викликати негативну відповідну реакцію.

- перед сангвініком слід постійно ставити нові, цікаві задачі, які потребують від нього максимального зосередження та концентрації;

- флегматика потрібно залучати до активної діяльності та зацікавити, він потребує до себе систематичної уваги, його не можна переключати з однієї діяльності на іншу;

- по відношенню до меланхоліка недопустимою є грубість, різкість а особливо – підвищений тон, іронія, оскільки це самий чуттєвий і вразливий тип.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]