Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DKR_psikhologia_otvety.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
225.28 Кб
Скачать

24.Поняття про пам'ять

За словами Арістотеля, пам'ять є безцінним багатством і силою людини. Завдяки їй людина через знання опановує надбання попередніх поколінь. Пам'ятаючи минуле, вона краще розуміє сучасність і може прогнозувати майбутнє. Людина без пам'яті перестає бути особистістю, не орієнтується в просторі й часі, все сприймає так, ніби бачить вперше. І. Сєченов з цього приводу слушно зазначав: «Не оволодівши пам'яттю, людина постійно перебувала б у стані новонародженого».

Пам'ять - це закріплення, зберігання та наступне відтворення людиною її попереднього досвіду. Вона має безмежний обсяг. Завдяки пам»яті людина може здобувати необхідні для діяльності знання, вміння та навички.

25.Теорії памяті

1) асоціативна –(Арістотель)Предмети і явища, що нас оточують фіксуються і відтворюються у пам»яті у тісному зв»язку одне з одним.

2) гештальтпсихологічна теорія(пол. XIX ст.) Процеси пам'яті, на думку представників цієї теорієї, визначаються формуванням гештальта (структурою об'єкта).Вона акцентували увагу на тому, що погано структурований матеріал дуже важко запам'ятати, тоді як добре організований - легко, практично без повторень.

3) біхевіористична теорія.Представники намагались встановити закони пам»яті, які не залежали б від того чи іншого виду діяльності людини (ними була використана схема умовного рефлексу І.П. Павлова "стимул-реакція");

4) когнітивна теорія – що визначає пам'ять як сукупність різних блоків і процесів перероблення інформації, кожен із яких виконує чітко встановлену роль. 1-розпізнавання характерних особливостей інформації, 2 — будують когнітивну схему орієнтування в особливостях інформації, 3 — тимчасово зберігають інформацію, 4 — подають її у певній формі;

5) фізична теорія пам'яті.Її прихильники виходили з того, що при спогляданні контурів об»єкта, у мозку людини утворюється певна просторово-часова нейронна структура, яку вони назвали механізмом запам'ятовування, збереження і відтворення сприйнятого.

26.Види і процеси памяті

Залежно від характеру перебігу процесів пам»яті:Мимовільна(має місце тоді, коли людина щось запам»ятовує та відтворює на ставлячи перед собою такої спеціальної мети), Довільна(цілеспрямоване запам'ятовуванням і відтворенням).

Пам» ять також поділяють на:короткочасну(швидким запам'ятовуванням матеріалу, його відтворенням і нетривали зберіганням,)довготривалу(забезпечує тривале збереження певного обсягу матеріалу),оперативну(забезпечує запам»ятовування та відтворення оперативної інформації потрібної для використання у поточній діяльності)

За рівнем усвідомлення матеріалу, який запам'ятовується: смислову(пов'язана з розумінням матеріалу, який запам'ятовують), механічну (нерозумінні засвоюваного матеріалу).

Залежно від змісту матеріалу, який людина запам'ятовує:

Образна(проявляється у запам'ятовуванні образів і уявлень предметів, явищ),Рухова(запам'ятовування та відтворення людиною своїх рухів), Емоційна(запам»ятовування та відтворення людиною емоцій та почуттів),Словесно-логічна(запам»ятовування думок, понять)

Процеси: Запам'ятовування (процес пам'яті, внаслідок якого закріплюється новий матеріал шляхом пов'язування його з раніше набутим),Збереження(процес пам'яті, що забезпечує утримування результатів запам'ятовування протягом тривалого часу),Відтворення (забезпечує відновлення матеріалу, що зберігається в пам'яті),забування (протилежний процес запамятовування).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]