Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DKR_psikhologia_otvety.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
225.28 Кб
Скачать

27.Умови продуктивного запамятовування.Забування

Процеси памяті:Запам'ятовування (процес пам'яті, внаслідок якого закріплюється новий матеріал шляхом пов'язування його з раніше набутим).Мимовільне -виявляється за відсутності усвідомленої мети запам'ятати певний матеріал.Довільне-має цілеспрямований характер, у ньому застосовуються спеціальні засоби та прийоми запам»ятовування. Умовами успішного довільного запам»ятовування є: розуміння матеріалу;чітке формулювання мети, завдання запам'ятати,розподіл матеріалу на частини, виокремлення у ньому смислових одиниць; багаторазове систематичне повторення, а не механічне, що визначається лише кількістю повторень.Збереження(процес пам'яті, що забезпечує утримування результатів запам'ятовування протягом тривалого часу),Відтворення (забезпечує відновлення матеріалу, що зберігається в пам'яті),забування (протилежний процес запамятовування).

28.Поняття про мислення,його форми

Мислення – це процес опосередкованого та узагальненого відображення людиною предметів та явищ об»єктивної дійсності в їх істотних зв»язках та відношеннях.

Мислення у вищій формі відбувається у поняттях (абстрактно-логічне мислення). Поняття охоплює сутність суттєвих знань про предмет чи явище.Мислення може відбуватись і в образах (наочно-образне мислення) і діях(наочно-дійове). Остання форма мислення наявна у маленьких дітей.Однією із форм мислення є умовивід, у процесі якого людина, зіставляючи та аналізуючи різні судження, виводить із них нове (висновок).

29.Види мислення. Основні мислительні операції.

Мислительські операцій:аналіз(мислительний поділ предмета, явища на складові частини),синтез(мислене поєднання в єдине ціле окремих частин, ознак), порівняння(встановлення схожості і відмінності між предметами), узагальнення(виділення на підставі порівняння головного, що може бути характерним для певного явища), абстракція(мислене виділення суттєвих особливостей групи предметів з абстрагуванням від несуттєвих ознак),конкретизація(перехід від загального до часткового, зв'язок теорії з практикою).

Розрізняють такі види мислення:наочно-дійове(пов»язане з практичними і предметними діями), наочно-образне (характерне для дошкільнят 4-7 років, які мислять наочними образами),абстрактно-логічне (проявляється в інтелектуальній діяльності учнів старших класів),практичне (емпіричне,використовується в практичній діяльності (столяр, слюсар, інженер), теоретичне мислення (спрямоване на відкриття властивостей об»єктів ученими в різних галузях наук),творче(створення нового продукту діяльності).

30. Емоції та почуття. Мотивація та воля людини.

Емоція — це загальна активна форма переживання організмом своєї життєдіяльності.

Розрізняють прості та складні емоції. Переживання задоволення від їжі, бадьорості, втоми, болю - це прості емоції. Вони властиві і людям, і тваринам. Прості емоції в людському житті перетворилися на складні емоції і почуття. Характерною ознакою складних емоцій є те, що вони - результат усвідомлення об'єкта, що зумовив їх появу, розуміння їхнього життєвого значення, наприклад, переживання задоволення при сприйманні музики, пейзажу.

Почуття - це специфічно людські, узагальнені переживання ставлення до потреб, задоволення або незадоволення яких зумовлює позитивні або негативні емоції - радість, любов, гордість, сум, гнів, сором тощо.

У почуттях виявляється ставлення особистості до праці, подій, інших людей, до самої себе. За якістю переживань вирізняють одні емоції і почуття з-поміж інших, наприклад, радість і гнів, сором, обурення, любов тощо.

Мотивація - це емоція плюс спрямованість дії. Емоційна поведінка є експресивною, а не спрямованою до мети, її напрям змінюється разом зі зміною ситуації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]