Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DKR_psikhologia_otvety.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
225.28 Кб
Скачать

5.Психологія Стародавнього світу і Середніх віків

Давньогрецькі лікарі Гіпократ і Ерасестрат знали, що органом психіки є мозок, а душу вони тлумачили як част космосу.Гераклід вчив, що людина і космос склад з духа і тіла(світла і ночі).Платон- душа людини не матеріальна за своєю природою, і є ідеєю.Сократ-довів що не може бути нічого важливішого за дослідження людтни, її душі.Арістотель-"Про душу", розробив сист психол понять.Душа-форма природного тіла.Ввів пон ентелехія-душі притаманна цілеспрамованість, її потреба розглядати як рушійну силу, що перетворює можливе у дійсність.

Августин-душа-знаряддя, що керує тілом, її основу ств воля, а не розум.

Започаткував волюнтаризм.Фома Аквінський-віддав перевагу інтелекту над вольовими якостями.Розум є вищим від волі.

6.Психологічні погляди в епоху Відродження

В епоху Відрод. переважало емпвричне вивч людини.Леонардо да Вінчі-Пізнання навк дійсності починається з відчуттів.Містичному пізнанню божественного протиставлення знання, основане на відчуттях.

16-17століття прийшло пон свідомість. який хар пізнавальні властивості. Рене Декарт.Ввів критерії для виокремлення психіки з вчення Арістотеля-про душу, яке існ до того часу. Джон Локк.Проходження всіх ідей з досвіду, 2 форми досвіду: зовн і внутр.Девід Гартлі. Принцип асоціюється на поясненні всіх псих процесів.Фрідріх Герберт.Теорія про розвиток уявлень.Уявлення прагне потрапити у центр. ділянку душі.

20 стол можна вважати я період становлення псих як самостійної науки.

Вільгельм Вунтут.Фізіологічна психол. Псих як наука про безпосередній досвід субєкта, який може вивч шляхом самоспостереження. Франц Брентано.Проти псих як науки про зміст свідомості.Істинною психол є акти нашої свідомості.Вводив пон класифікація актів свідомості. Міркування-другий вид ставлення до субєкта.

7.Психологічні вчення хуіі-хуііі ст.

Містичному пізнанню божественного да Вінчі протиставив знання, основане на відчуттях, і передусім, на спогляданні, пізнанні світу. Його позиція зводилась, по суті, до заперечення теології. Філософ не поділяв думку тих, хто вважав, що споглядання допомагає зосередженому і тонкому духовному пізнанню, що воно відкриває доступ до божественних наук. Навпаки: «Именно глаз, «как повелитель чувств, выполняет свой долг, когда создает помеху для путаных и лживых рассуждений».Варто відмітити, що наукова революція ХУІ-ХУІІ ст. вплинула на філософію і її складову – психологію. Провідною стала ідея про перетворення світу на об»єкти, а людини – на суб»єкт пізнання. Замість середньовічної концепції «внутрішньої особи» в науку увійшло поняття «свідомість», якій приписувались, насамперед гносеологічні (пізнавальні) властивості. Власне тому ХУІІ ст. вважають переломною епохою у розвитку поглядів на психіку.

8. Основні школи і спрямування сучасної психології

-біхевіоризм-в Америці(Водстон).Предмет психол-вивч людську поведінку, яку можна спостерігати.

-необіхевіоризм(Томен)Щоб зрозуміти людину, треба дослідити поведінку і внутр її якості.

-гешляльтпсихол(Вертиймер, Кеммер)Під час дослідження треба починати з дослідж картини світу. Початком і осн елементом псих є не відчуття, а цілісні образи.

-персоналізм(Бердяєв, Боун, Муньє)Особистість-цепервинна творча реальність, а весь світ-проявл творч активність "верховою особистість"(Бога). Дослідження розвитку особистості-основа для вивч всіх псих явищ.

-гуманістична(Маслоу, Роджерс)В центрв уваги-проблеми особистості, її розвязок. Увага зосереджена на самодосконаленні, свободі вибору, відповідальність, прагнення людини до вищих цінностей.

-психоаналізм(Фрейд)Псих життя людини розглядається як багаторівневе явище, глибинним рівнем "якого є несвідоме". Псих людини склад з совісті, свідомості, невідомого.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]