Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DKR_psikhologia_otvety.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
225.28 Кб
Скачать

52.Мета і мотиви діяльності

Діяльністьпроцес взаємодії людини з оточуючим світом, який регулюється її свідомістю. Етапи діяльності:

-людина усвідомлює мету своїх дій;

-передбачає результат дій;

-сприймає та оцінює умови у яких вона діє;

-докладає вольових зусиль для виконання дій;

-спостерігає за ходом діяльності;

-переживає успіхи та невдачі.

Мета – це те, до чого прагне людина, для чого вона працює, за що бореться, чого хоче досягти у своїй діяльності.Цілі бувають близькими та віддаленими. Віддалена мета реалізується в низці ближчих, часткових цілей, які крок за кроком ведуть до до здійснення віддаленої мети.

Мотив – внутрішній рушій, що спонукає людину до діяльності. Мотиви діяльності та поведінки людини тісно пов»язані із її потребами. Мотивація діяльності буває:

- близька (здійснити бажане в найближчий час);

- віддалена (здійснення бажаного планується протягом тривалого часу).

Між метою та мотивами діяльності людей існує певний зв'язок. З одного боку, мета та мотиви спонукають кожну людину до діяльності, визначають її зміст і способи виконання, а з іншого - вони й формуються в ході діяльності, під впливом умов, за яких вона відбувається.

53.Передумови виникнення соціальної групи

Група - це союз двох і більше людей, які об'єдналися разом, для досягнення конкретних цілей. Серед причин, які спонукають людей до об'єднання в групи можна виокремити:

- досягнення цілей;

- посилення влади;

- забезпечення безпеки;

- самоповага;

- потреба у спілкуванні;

- потреба в отриманні певного статусу.

У ІІ пол. ХІХ ст. відбулося психологічне відкриття соціальної групи як особливої реальності людських відносин. На поч. ХХ ст. об»єктом вивчення соціальної психології стає найближче соціальне оточення людини, середовище її спілкування.

Соціальна група – це сукупність індивідів, що взаємодіють певним чином на основі спільних очікувань кожного члена групи щодо інших.

Формуванню соціальних груп передує утворення квазигруп (нестійкі групи). Існують такі види квазигруп як: аудиторії, натовпи та соціальні кола. Квазигрупи можуть перетворитися на соціальні групи, якщо в ході постійної взаємодії буде зростати ступінь соціального контролю між її членами. 

54.Основні характеристики соціальної групи

Соціальна група – це сукупність індивідів, що взаємодіють певним чином на основі спільних очікувань кожного члена групи щодо інших.

Етапи розвитку соц груп:

1) початкова стадія формування - часто незрозуміло, хто є лідером цієї-групи і який тип поведінки в ній найбільш прийнятний. Ця стадія завершується, коли члени групи починають виразно розуміти, що вони є частиною цієї групи;

2) внутрішньо груповий конфлікт - характеризується розвитком внутрішньогрупового конфлікту, йде боротьба за лідерство і розподіл ролей між членами групи.

3) забезпечення згуртованості членів групи - відносини між членами групи стають більш тісними і згуртованими, з'являється ясність щодо норм поведінки і розподілу ролей у цій групі;

4) стадія найвищої працездатності і продуктивності-енергія її членів спрямована вже не нарозподіл ролей і боротьбу за лідерство, а на забезпечення ефективної роботи і досягнення високих результатів. ;

5) заключна стадія-чим ближче до завершення роботи над проектом тим більше її члени починають думати про те, що дана група скоро припинить своє існування. Продуктивність знижується.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]