Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DKR_psikhologia_otvety.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
225.28 Кб
Скачать

20. Уява і творчість

Уява — це психічний процес створення людиною нових образів на основі її попереднього досвіду. Мимовільною-коли створення нових образів не скеровується спеціальною метою уявити певні предмети чи події. Коли людина ставить собі спеціальну мету створити образ того чи іншого об’єкта, можливої ситуації, уявити чи передбачити сценарій розвитку подій, уява набуває довільного характеру. Залежно від характеру діяльності людини:творча(включ творчу діяльність і допомагає людині ств нові образи),репродуктивна(включ процес засвоєння того, що вже ств і описали інші люди).

Залежно від змісту діяльності і хар праці людини:художня(проявляється перевага зорових, слухових образів),технічна(ств образ просторових відношень у вигляді геометричних фігур з мисленєвим застосув їх у різних комбінаціях), наукова(проявл у плануванні й проведені експерементальних досліджень).

Процеси уяви здійсн. за способами:алютинація(ств нового образу шляхом сполучення елементів), гіперболізація(збільшення предмета), літота(зменш предмета),підкреслення(акцентування якоїсь част образу, йог якості), схематизація(образ уяви, коли розбіжності зменшуються, а риси схожості виступають на перший план).

21.Поняття про увагу

Увага-форма організації свідомості та умова успішного протікання психічних процесів і станів.

Вона проявляєтьсб всередині психічних процесів і невіддільна від них.«Увага це - саме ті двері, через які проходить все, що тільки входить в душу людини із зовнішнього світу»,-Ушинський.

Увага є вибірковою спрямованістю та зосередженістю свідомості особистості на об»єктах, що відповідають її потребам, інтересам та цілям діяльності або поведінки. Функції уваги полягають у тому, що людина серед безлічі подразників, що діють на неї, обирає потрібні, важливі, а інші гальмує.

22.Види уваги

Довільна увага — це свідомо спрямоване зосередження особистості на предметах та явищах навколишньої дійсності, на внутрішній психічній діяльності. Основним компонентом довільної уваги є воля. Характерними особливостями довільної уваги є цілеспрямованість, організованість діяльності, усвідомлення послідовності дій.

Мимовільна увага виникає несподівано, незалежно від свідомості, непередбачено, вона не потребує вольових зусиль. Мимовільна увага є короткочасною, але за певних умов залежно від сили впливу сторонніх подразників, що впливають на нас, вона може виникати досить часто, заважаючи основній діяльності.

23.Властивості уваги

1) спрямованість та зосередженість. Спрямованість-вибірковий характер свідомої діяльності(людина, зосереджуючись на одному, не помічає іншого). Зосередженість-це утримування уваги на одному обєкті, повязана інтенсивність, або напруження уваги.

2) зосередженість та інтенсивність(концентрація) є умовою успішного виконання діяльності, у тому випадку, коли поєднується з іншими властивостями.

3) стійкість уваги – це її властивість, яка полягає у тривалому утриманні уваги на предметі чи якійсь діяльності. Стійкість уваги залежить від особливостей обєктів, на які вона спрямована.

4) відволікання (розсіяність) — це перестрибування від одного зовнішнього об'єкта до іншого. Вона виникає в умовах нецікавої, важкої діяльності;

5) коливання уваги – періодична короткочасна зміна напруження уваги; це короткочасне посилення або послаблення уваги;

6) переключення — це навмисне перенесення уваги з одного предмета на інший, якщо цього потребує діяльність(робота водія машини, педагог, який проводить урок у класі)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]