Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шляхтун П.П. Політологія.doc
Скачиваний:
276
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
4.01 Mб
Скачать

450 451 29*

Політичне лідерство

ПОЛІТИЧНЕ ЛІДЕРСТВО

Існування політичних еліт найвиразніше проявляється в політичному лідерстві, яке полягає в тому, що окремі особи відіграють у політиці провідну роль, здій- снюють переважний вплив на інших людей — громадян, виборців чи членів політичної організації. У кінцевому підсумку влада — це влада лідерів, хоча вони й намагаються діяти від імені народу. Наро- довладдя у його, так би мовити, чистому вигляді неможливе в принципі.

Лідерство відображає об'єктивну необ- хідність в організації спільної діяльності людей. Суспільний характер і поділ праці передбачають узгодженість індивідуальних трудових зусиль людей. Цю функцію щодо упорядкування діяльності людей та управ- ління суспільними процесами і здійснюють лідери. Тому лідерство існує скрізь, де е групова, колективна діяльність.

Феномен лідерства вивчають різні науки. Так, психологія досліджує особли- вості особи лідера. Соціологія розглядає лідерство в соціальній системі. Соціальна психологія вивчає лідерство як процес взаємодії соціальних і психологічних чин- ників, досліджує його механізми, розробляє методи відбору, навчання, висування керів- ників залежно від характеру групи чи організації. Політологія розглядає лідерство як феномен політичного життя суспільства, досліджує його місце в системі владних відносин, механізми формування і функ- ціонування, а також розробляє практичні рекомендації.

СУТНІСТЬ, ВИТОКИ І ФУНКЦІЇ ^""^ ПОЛІТИЧНОГО ЛІДЕРСТВА

Сутність політичного Звичайно лідерами (англ. Іеадег — веду- лідєрства чий; керівник) називають тих, хто пере- буває попереду, впливає на інших для інтеграції групової діяльності з певною метою або очолює яку-небудь організацію чи рух. У загальному вигляді лідер може бути визначений як «особа, здатна впливати на інших з метою інтеграції спільної діяльності, спрямованої на задоволення інтересів даного співтовариства»1. Відповідно лідерство визначається як «один із механізмів інтеграції групової діяльності, коли індивід або частина соціальної групи виконує роль лідера, тобто об'єднує, спрямовує дії всієї групи, яка приймає і підтримує його дії»2.

Політичне лідерство є одним із різновидів лідерства вза- галі. Воно може бути визначене як «процес взаємодії між людьми, в ході якого наділені реальною владою авторитетні люди здійснюють легітимний вплив на суспільство (чи певну його частину), котра добровільно віддає їм частину своїх політико-владних повноважень і прав»'. Політичне лідерство є вищим рівнем лідерства взагалі, оскільки воно відображає владні відносини в суспільстві на найвищому — державно- му — рівні.

Щодо визначення самого феномену політичного лідерства серед науковців особливих розбіжностей немає. Складніша ситуація з визначенням політичного лідера. Традиційно він визначається як «глава, керівник політичної партії, громад- ської організації тощо»4. Це визначення чітко говорить про те, що лідерами є керівники політичних партій і громадських організацій. Однак така його конкретність породжує низку питань. Чи є, скажімо, лідером глава держави, який не очолює політичну партію? Якщо обраний на загальних вибо- рах президент держави, безперечно, виступає загальнонаціо- нальним політичним лідером, то чи є ним монарх, що успадковує владу, або генерал, який став президентом у

Политология: Знциклопедический словарь / Общ. ред. й сост. Ю. Й. Аверьянов. М., 1993. С. 156.

3 Философский Знциклопедический словарь. М., 1989. С. 313. •' Політологічний енциклопедичний словник / За ред. Ю. С. Шемшу- ченка. В. Д. Бабкіна. К., 1997. С. 186.

4 Советский Знциклопедический словарь. М., 1980. С. 718.