Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ХИРУРГИЯ база ВСЕ

.pdf
Скачиваний:
123
Добавлен:
07.11.2022
Размер:
11.29 Mб
Скачать

Хворий, 42 років, внаслідок ДТП отримав політравму: закриті переломи правої плечової кістки та костей лівого передпліччя із зміщенням відламків, закрита тупа травма живота. Доставлений до приймального відділення через 30 хвилин після травми. Шкіряні покрови бліді. Артеріальний тиск 90/20 мм рт. ст. в місцях переломів деформація, біль. Живіт напружений, при пальпації різкий біль, позитивний симптом Щьоткіна-Блюмберга. Яка тактіка лікування?

блокади переломів місцевим анестетіком

накладення іммобілізації на переломи, знеболення

термінова діагностична лапаротомія

інфузійна терапія з метою стабілізації артеріального тиску

Який метод зупинки кровотечі застосовується при пошкодженні артеріальної судини великого калібру (сонна, стегнова, плечова та ін.) ?

біологічний

механічний

фізичний

хімічний

У хворого 19 років з тяжкою політравмою і геморагічним шоком в операційній на фоні гемодинамічної нестабільності наступила зупинка ефективного кровообігу. Які препарати необхідно негайно застосувати?

адреналін

гідрокарбонат натрію 4,2% 4 мл на кг маси тіла

дофамін

норадреналін

Хворий, 48 років, внаслідок руйнування будинку отримав політравму: синдром довготривалого розчавлювання обох нижніх кінцівок, множинні переломи кісток обох гомілок, переломи обох стегнових кісток. Вилучений з під уламків будинку через 6 годин, на місці катастрофи накладено джгути на обидві нижні кінцівки на рівні верхньої третини стегна. При огляді: шкіряни покрови бліді, артеріальний тиск 100/30 мм рт. ст., пульсація на a.a. dorsalis pedis не визначається, тактильна і больова чутливість в дистальних відділах нижніх кінцівок відсутня, активні та пасивні рухи в колінних та гомілковоступневих суглобах неможливі. Яка тактика лікування?

гіпербарична оксигенація

детоксикаційна інфузійна терапія, форсований діурез

термінова ампутація обох нижніх кінцівок вище джгута

інфузійна терапія з метою стабілізації артеріального тиску

У хворого 38 років, в результаті нанесеного удару тупим предметом по лівій половині грудної клітини виявлено перелом Х ребра зліва зі зміщенням

відламків, пристінковий пневмоторакс. Хворий блідий, відмічає болі в лівому підребір”ї. АТ 80/40 мм. рт. ст. Пульс 138 за 1 хв., слабого наповнення і напруження. При УЗД обстеженні виявлено рідину в лівій половині живота. Виявлено розрив селезінки. Яку вибрати лікувальну тактику.

дренувати ліву плевральну порожнину і зробити лапаротомію

зробити негайно лапаротомію і спиртновокаїнову блокаду Х ребра

негайно виконати верхньо-серединну лапаротомію і потім дренувати ліву плевральну порожнину

провести протишокові заходи і після підвищення артеріального тиску зробити лапаротомію

При артеріальній кровотечі джгут накладають

безпосередньо на місце кровотечі

дистальніше місця кровотечі

немає значення місце накладання джгута

проксимальніше місця кровотечі

Хворому О. 20 років з кровотечею із плечової артерії при наданні першої медичної допомоги з метою тимчасової зупинки кровотечі був накладений джгут. Вкажіть максимальну експозицію джгута у літній час:

120 хвилин

20 хвилин

30 хвилин

60 хвилин

Хворий, 38 років, був збитий автомашиною, скаржиться на сильний біль в стегні. Об’єктивно: в верхній третині лівого стегна рана 4х10 см, з якої виступає уламок кістки. Значна кровотеча продовжується. Діагностовано шок

ІІІ ст. Яку невідкладну допомогу надасте потерпілому, оптимальна черговість дій?

викликати травматолога, накласти артеріальний джгут, шину Дітеріхса. Госпіталізація в травматологічний відділ, довенно струминно протишокові плазмозамінники

кровозупинні препарати, накладання джгута, шини Дітеріхса. Госпіталізувати. Перев’язка судини в рані по життєвих показах

накласти артеріальний джгут, протишокові плазмозамінники струминно, викликати травматолога, накласти шину Дітеріхса. Госпіталізація в травматологічний або реанімаційний відділ

накласти тиснучу пов’язку на рану, шину Крамера, викликати травматолога. Госпіталізувати в травматологічний відділ

Доставлено постраждалого із комбінованою важкою травмою і підозрою на ушкодження внутрішніх органів черевної порожнини. За традицією постраждалим з больовим синдромом, призначають аналгетичні засоби. Який із препаратів найбільше доцільно застосувати в даній ситуації для зменшення болю і попередження подальшого розвитку больового шоку?

кетамін

морфін

ні одного з названих препаратів

промедол

У хворого 38 років після автокатастрофи діагностовано перелом кісток тазу. Протягом 24 годин турбує часте, болюче, малими порціями з домішком крові сечовипускання. На висхідній цистограмі, виконаній в зв’язку з підозрою на розрив сечового міхура, сечовий міхур у вигляді боксерської груші, променеподібні затьокі контраста. Яку лікувальну тактику слід застосувати ?

антибактеріальна, гемостатична терапія

встановлення постійного уретрального катетера

капілярна пункція сечового міхура

термінове хірургічне втручання

Потерпілого вилучено з під уламків зруйнованого будинку через 6 годин. Об’єктивно: синдром довготривалого розчавлювання обох кінцівок, некомпенсована ішемія ІІ ступеню. Вкажіть об’єм першої медичної допомоги.

бинтування кінцівок, охолодження, іммобілізація

звільнення кінцівок, охолодження, іммобілізація

знеболювання, накладання джгута, охолодження, іммобілізація

знеболювання, іммобілізація, введення антибіотиків

Хворий Р., 48 років, доставлений у відділення у стані середньої тяжкості. Визволений з-під завалу, де знаходився на протязі 2 діб. При цьому було здавлено обидві нижні кінцівки на рівні середньої третини стегон. В теперешній час стан тяжкий. Кінцівки нижче місця здавлення набряклі, ціанотічні, з білими плямами. Пульсація на них відсутня. Наростають прояви гострої ниркової нестачі. Який вид лікування доцільний?

ампутація

внутрішньоартеріальное введення препаратів

лікування з використаннм барокамери

охолодження кінцівок льодом

В приймальне відділення поступив хворий після аварії. Лікар встановив діагноз: забій головного мозку, тупа травма живота. Гемодинаміка у хворого нестабільна, артеріальний тиск 90/40 мм.рт.ст., пульс 110 в 1 хв. Лікувальні заходи повинні бути направлені на:

відновлення обсягу циркулюючої крові, лікування черепно-мозкової травми

зупинка внутрішньої кровотечі, відновлення обсягу циркулюючої крові, лікування черепномозкової травми

лікування черепно-мозкової травми, зупинка внутрішньої кровотечі, відновлення обсягу циркулюючої крові

резекційна трепанація черепа, діагностична лапаротомія, відновлення обсягу циркулюючої крові

33-35

На узліссі під деревом було знайдено тіло забитого громадянина С. з вогнепальним пораненням черевної порожнини розміром 2х1,5 см з фестончатими краями. Експерт на місці огляду трупа виказав можливість дробового поранення з вогнепальної зброї. З якої відстані найбільш вірогідно було зроблено постріл?

до 0,25 м

до 0,5 м

до 1,2 м

до 2 м

Потерпілий поступив на МПП через 1.5 год. після поранення в живіт осколком міни. Стан важкий. Блідий. Пульс 132 на хв..АТ80/60 мм.рт. ст.. В ділянці підребер'я є пов'язка з ІПП просякнута кров'ю. Живіт напружений. Перкуторно визначається тупість у відлогих місцях, що переміщується при

зміні положення тіла. Визначаються симптоми подразнення очеревини. Сформулюйте діагноз.

поранення живота та паренхіматозних органів

поранення кишечника

проникаюче поранення живота

проникаюче поранення живота,внутрішня кровотеча, гіповолемічний шок 2-3 ст

До яких способів обробки пошкодження легені найчастіше слід вдаватися при вогнепальному пораненні:

видалення легені

зашивання легені

клиновидної резекції легені

лобектомії

Потерпілий отримав поранення в живіт. Турбує сильний біль в животі. З рани діаметром 0,5 см в лівій частині живота виділяється кровяниста рідина з кишковим запахом. На вашу думку пошкодження яких органів черевної порожнини характерне у даному випадку?

наскрізне ушкодження кишечника

ушкодження мязів живота

ушкодження селезінки

ушкодження сечоводу

Солдат в бою отримав кульове поранення в груди. З'явилось кровохаркання, кашель, біль в грудній клітині. Справа на рівні третього міжреберя по середній ключичній лінії – рана з нерівними краями діаметром 0,6 см. Друга рана – по задній паховій лінії розміром 4х3 см. З неї при кашлі виділяється в помірній кількості піниста кров. У даного хворого

контузія грудної клітки, відкритий перелом ребер

наскрізне кульове поранення правої половини грудної клітки без пошкодження легень

наскрізне кульове поранення правої половини грудної клітки з пошкодженням легенів

наскрізне осколкове поранення правої половини грудної клітки з пошкодженням перикарду

Хворий 36 років був прооперований з приводу вогнепального поранення товстої кишки, калового перитоніту. Яка хірургічна тактика в данному випадку при розриві товстої кишки?

Соседние файлы в предмете Хирургия