Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ХИРУРГИЯ база ВСЕ

.pdf
Скачиваний:
123
Добавлен:
07.11.2022
Размер:
11.29 Mб
Скачать

черева. Пошкодження печінки? Вкажіть найбільш інформативний метод діагностики пошкоджень печінки в перщі години після закритої травми черева:

ангіографія

комп’ютерна томографія

лапараскопія

оглядове ренгенівське дослідження

Хворому 30 років. За 8 годин до звернення в стаціонар він отримав удар у черево. При вступі – скарги на біль в правому підребер”ї, кволість. Шкірні покриви бліди. Пульс 100 уд. в хвилину, ритмічний. АТ – 110/60 мм рт.ст. Перкуторно притуплення в відлогих місцях черевноі порожнини немае.

Пальпаторно визначається напруження м”язів передньої черевної стінки у правому підребер”ї. Визначте раціональний діагностичний комплекс в умовах спеціалізованого стаціонару для виключення травматичного нашкодження печінки.

ЕРХПГ, каваграфія

оглядова рентгенографія черевноі порожнини, УЗД черевноі порожнини

оглядова рентгенографія черевноі порожнини, целіакографія

спленопортографія, ЯМР черевної порожнини

Хворий 40 років доставлений із тупою травмою живота. Дихання поверхневе, ЧДР — 22-24 хв-1, різка блідість шкіри і слизуватих, ЧСС — 140 хв-1, АТ 85/50 мм рт. ст. , ЦВТ 20 мм вод. ст. Лабораторні дані: ер-ти 3,3•1012 л-1, Ht 0,29, загальний білок 50 г/л, К+ 3,1 ммоль/л, Na+ 133 ммоль/л, Cl90 ммоль/л. Чим обумовлена тяжкість стана?

больовим шоком

гострою дихальною недостатністю

гострою серцевою недостатністю

гіповолемією

Хворий М., 25 років, госпіталізований через чотири доби після закритої травми живота. Скарги: на загальну слабість, запаморочення – головокружение, втрату свідомості 2 години тому без ознак амнезії, постійні, помірної сили болі в животі, більше внизу і зліва. Об”єктивно: стан середньої важкості, положення вимушене “сидячи”, при спробі лягти з”являються болі в лівому надпліччі, шкірні покриви бліді, пульс – 117 в/хв., слабкого наповнення; АТ – 70/40 мм рт. ст.; живіт м”який, болючий по лівому боковому каналу та над лоном де є перкуторно притуплення і слабо позитивні ознаки подразнення очеревини – брюшины; аускультативно – пригнічення перистальтики. Що з перерахованого є найбільш ймовірною причиною?

двохмоментний розрив селезінки

заочеревинна гематома

розрив порожнистого органу

розрив черевного відділу аорти

Хлопчик, 10 років, госпіталізований після падіння лівим підребер’ям на бордюр. В свідомості, блідий, скаржиться на болі в животі з ірадіацією в ліве надпліччя. При пальпації живота позитивні симптоми Вейнерта та Куленкампфа. Пульс 110 за 1 хв., АТ 100/600 мм рт. ст., лейкоцитоз 2,1 Г/л. Ваш діагноз?

розрив лівої легені, лівобічний гемоторакс

розрив лівої нирки, заочеревинна гематома

розрив селезінки, внутрішньочеревна кровотеча

розрив товстої кишки, перитоніт

Хвора Р. 52 років госпіталізована в клініку в тяжкому стані із скаргами на біль у черевній порожнині, слабкість, запаморочення. Одну годину назад одержала удар кінським копитом в ліву половину живота, свідомість не втрачала. Відмічається блідість шкіри та слизових оболонок. Пульс 120 уд. за хв., Ат. 80 на 40 мм рт.ст. Живіт при пальпації напружений, болісний зліва від пупка. Симптом Щьоткіна-Блюмберга позитивний. Сеча без змін. Загальний аналіз крові: ер.- 2,8?1012 /л, Нb-90 г/л. Про яке пошкодження треба думати в першу чергу?

закрита травма черевної порожнини. Розрив селезінки. Внутрішня кровотеча

пошкодження нирки

розрив товстої кишки. Каловий перитоніт

субкапсулярний розрив селезінки

Молодий чоловік 18 років доставлений в хірургічне відділення через 1,5 години після того , як під час тренування зі східної боротьби отримав удар ногою у живіт. Загальрий стан постраждалого важкий, шкіра бліда, на лобі холодний піт. Положення вимушене – на спині ,з приведеними кінцівками. Пульс 110 на хвилину, слабкий. АТ 100/60 мм. Рт. Ст.. Живіт втягнутий до центру, участі у диханні не приймає. Нижче пупка справа свіже садно. При пальпації визначається дошкоподібне напруження м”язів черевної стінки, Біль на всьому протязі. Печінкова тупість збережена. Сечовипускання вільне. Hb-140 г/л; L-12,8=109/л. Яку тактику слід застосувати по відношенню до данного хворого?

додаткове обстеження з використанням шарячого катетера

після короткої підготовки невідкладна лапаротомія

спостереження

спостереження та інфузійна терапія

Під час лапаротомії у хворого виявлено травматичний розрив сигмовидної кишки, розлитий перитоніт. У черевній порожнині наявні калові маси. Який об’єм оперативного лікування?

виведення розірваної ділянки сигми на шкіру

дренування черевної порожнини

ушивання розриву сигми

ушивання розриву сигми, трансверзостома, дренування черевної порожнини

Перитоніт, зумовлений потраплянням мікроорганізмів у черевну порожнину внаслідок гострих хірургічних захворювань її органів або їх пошкодженням при травмі живота:

вторинний

дифузний

первинний

специфічний

Хворий оперований з приводу вогнепального поранення поперечної ободової кишки, термінальна фаза розлитого перітоніту, ендотоксичного шоку. В післяопераційному періоді проводиться штучна вентиляція легенів з інгаляцією 60% киснем, гази крові: РаО2 = 70-78 мм.рт.ст., гіпоксемія не зменшується, центральний венозний тиск 150-180 мм.рт.ст., артеріальний тиск 90/60 мм.рт.ст. (на фоні застосування великих доз дофаміна). На R-грамі дифузна інфільтрація легенів. Яка причина стійкої артеріальної гіпоксемії?

двостороння пневмонія

набряк легенів

респіраторний дістресс синдром дорослих

синдром Мендельсона

Жінка 28 років доставлена в хірургічне відділення з місця автотранспортної пригоди. Стан важкий, скаржиться на різкі, інтенсивні болі в животі, блювання. Живіт відстає в акті дихання, симетричний. При пальпації різка болючість по всьому животу, позитивні симптоми подразнення очеревини. Перкуторно відсутня печінкова тупість. Про що свідчить відсутність печінкової тупості?

про наявність вільного газу в черевній порожнині

про одномоментний розрив печінки

про печінкову гематому

про розвиток перитоніту

Завдання оперативного лікування при перитоніті:

лапаротомія, ліквідація причини, дренування черевної порожнини

лапаротомія, санація, дренування черевної порожнини

ліквідація причини, дренування черевної порожнини, зашивання рани

ліквідація причини, санація, дренування черевної порожнини

Лапаростомія при розлитому перитоніті застосовується з метою:

гемосорбції

екстракорпоральної детоксикації

лапароскопії

повторних санацій черевної порожнини

Хвора З., 76 років, впала з висоти близько 3 м на деревину. Доставлена у відділеня через 6 годин після травми. Стан тяжкий. У контакт вступає з трудом. АТ – 80/60 мм рт. ст., Р – 120 уд. на хв. Позитивні симптоми подразнення очеревини. При оглядовій рентгеноскопії виявлений вільний газ в черевній порожнині під куполами діафрагми. Діагноз: розрив полого органу. Яке ускладнення розвилось у хворої?

механична кишкова непрохідність

перелом основи черепу

перитоніт

тромбоз мезентериальних судин

28-30 тема

У хворої П., віком 28 років, під час дороньо-транспортної пригоди була збита автомобілем. Констатовано множинні переломи ребер (6-9 ), клапанний пневмоторакс справа. Виконано торакоцентез у другому міжребір’ї по середньоключичній та в п’ятому по задній пахвовій лініях для аспірації з плевральної порожнини повітря та крові. Що є показом до операції торакотомії?

зміна вмісту виділень з плевральної порожнини з червоного на молочно-білий

почащене дихання та ціаноз губ, без ознак гарячки

підвищення температури тіла хворої, кашель та прискорене згортання крові

триваюче протягом 4 днів поступлення крові та повітря по дренажних системах без ознак розправлення легені

Хворий В., 48 років, поступив через 5 годин після отримання травми з переломом 2 ребер зліва, лівобічним гемопневмотораксом. На фоні інфузійної терапії, через 4 хвилини після початку переливання одногрупної плазми став неспокійним, відчув різку задуху. Систолічний артеріальний тиск зменшився з 90 до 60 мм.рт.ст., діастолічний не визначається, на шкірних покривах явища кропивниці. Яке ускладнення виникло у хворого?

анафілактичний шок

гемотрансфузійний шок

плевропульмональний шок

травматичний шок

Після падіння з висоти у чоловіка 36 років з’явився сильний біль в правій половині грудної клітини і затруднення в диханні. При об’єктивному дослідженні – різка біль при пальпації в ділянці 6 ребра по аксілярній лінії, перкуторно – тупий звук до 5 ребра, дихальні шуми при аускультації справа не визначаються, при рентгенологічному дослідженні – затемнення правої половини грудної клітини до 5 ребра з горизонтальним рівнем рідини; перелом 6 ребра з невеликим зміщенням. Для уточнення діагнозу, що необхідно виконати ?

УЗД

комп’ютерну томографію

плевральну пункцію

торакотомію

При травмi грудної клiтки, ускладненiй переломом ребер, застосовують:

блокаду середнього середостiння

вагосимпатичну блокаду

наркотичні анальгетики

ненаркотичнi аналгетики

У хворого 23 років множинні переломи ребер, що супроводжуються травматичним шоком. Яка тактика реаніматолога правильна?

легеня може бути пошкоджена уламками ребер, тому ШВЛ протипоказана

показана ШВЛ із витягненням за грудину

самостійний подих киснево-повітряною сумішшю

туге бинтування грудної клітини, що виключить надходження больових імпульсів

Хворий госпіталізований до хірургічного відділення з місця ДТП із закритою травмою грудної клітини та переломом ребер з правого боку. У хворого діагностований правобічний пневмоторакс. Хворому терміново показано дренування плевральної порожнини. Вкажіть місце проведення плевральної пункції:

в 2-му міжребер’ї по середньоключичній лінії

в 6-му міжребер’ї по задньопахвовій лінії

в 7-му міжребер’ї по лопатковій лінії

в проекції плеврального синуса

Виберіть спосіб хірургічної обробки проникаючої рани грудей:

зашивання м'язів і залишення шкіри незашитою

зашивання усіх шарів рани

лікування рани відкритим засобом

ранній відтермінований шов рани

Хворий 36 років, близько 3 годин назад отримав проникаюче ножове поранення лівої половини грудної клітини. Доставлений в важкому стані: ейфорія, шкірні покрови бліді. Тони серця глухі, тахікардія 130 уд. /хв. АТ – 80/70 мм рт. ст. Пульс на зап'ястку ледь визначається. Рана грудної клітини 2 см., розташована зліва по парастернальній лінії на рівні ІІІ міжреберного проміжку. Дихання над лівою легенею послаблене, в задньо-нижніх відділах вкорочений перкуторний звук. Які лікувальні заходи найбільш доцільні ?

комплекс реанімаційних заходів

невідкладна торакотомія

плевральна пункція

пункція перикарду

Хворий У., 34 років, впав та отримав травму грудної клітини. Скарги на кровохаркотіння, скрутне дихання, посилення болю в грудній клітині при глибокому диханні та кашлі. При рентгенологічному обстеженні знайдено гемоторакс, пневмоторакс. Ваш діагноз?

ураження кістяниці ребра

ураження паріетальної плеври

ураження тканин легені

ураження тканин легені та плеври

Хворий Г., 28 років, був притиснутий бортом грузовика до стінки гаражу. Лікарем приймального покою виявлено: обмеження екскурсії легень, ощадне дихання, синюшно-фіолетовий колір верхньої половини тулуба, крепітація 5- 8 ребер справа по передній аксилярній лінії. Наявна екстрасистолія, поверхневе часте болюче дихання. Виставлено попередній діагноз: травматичне стиснення грудної клітки, шокова легеня, закритий перелом 5-8 ребер. Яке лікування доцільне у зв’язку з шоковою легенею?

Соседние файлы в предмете Хирургия