Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ХИРУРГИЯ база ВСЕ

.pdf
Скачиваний:
123
Добавлен:
07.11.2022
Размер:
11.29 Mб
Скачать

знеболювання, іммобілізація, введення антибіотиків

Потерпілому 34 років на місці дорожньо-транспортної пригоди проводяться реанімаційні заходи. Констатовані тяжкі сполучені травми мозку, грудної клітини, скелету, декомпенсований травматичний шок. Яка головна ознака біологічної смерті серед нижче приведених?

відсутність пульсу на сонних артеріях

відсутність самостійного дихання

пом'якшення очних яблук

розширення зіниць через 60" після зупинки серця

У хворого з політравмою, що перенес декомпенсований травматичний шок, на 4-у добу після масивної гемотрансфузії на фоні видимого благополуччя почала наростати задишка, ЧДД 36 у 1 хвилину, ЧСС - 128 у 1 хвилину. При дослідженні газів артеріальної крові виявлене зниження pO2 до 65 мм Hg, а pCO2 - до 28 мм Hg. Почато інгаляцію 100% кисню, pO2 підвищилося до 70 мм Hg. Що необхідно почати?

ввести морфін для зниження частоти і кисневої ціни подиху

перевести хворого на ШВЛ у режимі постійно позитивного тиску

перевести хворого на режим спонтанного подиху з позитивним тиском наприкінці видиху

подовжити інгаляцію 100% кисню

Хворий Г., 28 років, 2 години тому впав з першого поверху будинку. Загальмований, блідий, є множинні подряпини обличчя, рвані кровоточиві рани на лівому передпліччі. Закритий перелом лівого плеча та стегна. Пульс –110 на хв., АТ – 90/40 мм рт. ст. В аналізі крові: еритроцити – 3,5=1012, Нв

– 100 г/л. Почали виконувати протишокові заходи. Яке трансфузійне середовище краще використати в даному разі?

5% розчин глюкози

ацесоль

поліглюкін

трисоль

Який метод зупинки кровотечі застосовується при пошкодженні артеріальної судини великого калібру (сонна, стегнова, плечова та ін.) ?

біологічний

механічний

фізичний

хімічний

Хворому О. 20 років з кровотечею із плечової артерії при наданні першої медичної допомоги з метою тимчасової зупинки кровотечі був накладений джгут. Вкажіть максимальну експозицію джгута у літній час:

120 хвилин

20 хвилин

30 хвилин

60 хвилин

Доставлено постраждалого із комбінованою важкою травмою і підозрою на ушкодження внутрішніх органів черевної порожнини. За традицією постраждалим з больовим синдромом, призначають аналгетичні засоби. Який із препаратів найбільше доцільно застосувати в даній ситуації для зменшення болю і попередження подальшого розвитку больового шоку?

кетамін

морфін

ні одного з названих препаратів

промедол

У хворого 38 років, в результаті нанесеного удару тупим предметом по лівій половині грудної клітини виявлено перелом Х ребра зліва зі зміщенням відламків, пристінковий пневмоторакс. Хворий блідий, відмічає болі в лівому підребір”ї. АТ 80/40 мм. рт. ст. Пульс 138 за 1 хв., слабого наповнення і напруження. При УЗД обстеженні виявлено рідину в лівій половині живота. Виявлено розрив селезінки. Яку вибрати лікувальну тактику.

дренувати ліву плевральну порожнину і зробити лапаротомію

зробити негайно лапаротомію і спиртновокаїнову блокаду Х ребра

негайно виконати верхньо-серединну лапаротомію і потім дренувати ліву плевральну порожнину

провести протишокові заходи і після підвищення артеріального тиску зробити лапаротомію

Для забезпечення прохідності дихальних шляхів у хворого в непритомному стані треба:

закинути голову та висунути підборіддя

притулити голову до грудей

схилити голову наліво

схилити голову направо

Хворий Р., 48 років, доставлений у відділення у стані середньої тяжкості. Визволений з-під завалу, де знаходився на протязі 2 діб. При цьому було здавлено обидві нижні кінцівки на рівні середньої третини стегон. В теперешній час стан тяжкий. Кінцівки нижче місця здавлення набряклі, ціанотічні, з білими плямами. Пульсація на них відсутня. Наростають прояви гострої ниркової нестачі. Який вид лікування доцільний?

ампутація

внутрішньоартеріальное введення препаратів

лікування з використаннм барокамери

охолодження кінцівок льодом

Потерпілий впав з драбини висотою 2м. Лікар швидкої медичної допомоги запідозрив компресійний перелом хребців на рівні L1-L2. АТ 100/60 мм рт.ст., пульс 104 в хв. Яку допомогу слід оказати постраждалому на місті події ?

анестезія хребців за Шнеком, транспортування в стаціонар

знеболення протишокова терапія, транспортування хворого до стаціонару

знеболення, транспортування на жорстких носилках

транспортування в стаціонар в положенні на животі

Хворий С.,74 роки доставлений в лікарню. Впав з 4-го поверху. Блідий. Скаржиться на біль в животі і правому стегні. Діагностовано розрив селезінки і закритий перелом стегна. Яке лікування слід застосувати ?

в ургентному порядку протишокова терапія, сшиваня селезінки, відкритий остеосинтез

в ургентному пор’ядку сшивання селезінки, відкритий остеосинтезу стегна

одночасно протишокова терапія і видалення селезінки, плановий остеосинтезу стегна

протишокова терапія, відкритий остеосинтез і видалення селезінки в ургентному пор’ядку

Хворий, 48 років, внаслідок руйнування будинку отримав політравму: синдром довготривалого розчавлювання обох нижніх кінцівок, множинні переломи кісток обох гомілок, переломи обох стегнових кісток. Вилучений з під уламків будинку через 6 годин, на місці катастрофи накладено джгути на обидві нижні кінцівки на рівні верхньої третини стегна. При огляді: шкіряни покрови бліді, артеріальний тиск 100/30 мм рт. ст., пульсація на a.a. dorsalis pedis не визначається, тактильна і больова чутливість в дистальних відділах

нижніх кінцівок відсутня, активні та пасивні рухи в колінних та гомілковоступневих суглобах неможливі. Яка тактика лікування?

гіпербарична оксигенація

детоксикаційна інфузійна терапія, форсований діурез

термінова ампутація обох нижніх кінцівок вище джгута

інфузійна терапія з метою стабілізації артеріального тиску

В приймальне відділення поступив хворий після аварії. Лікар встановив діагноз: забій головного мозку, тупа травма живота. Гемодинаміка у хворого нестабільна, артеріальний тиск 90/40 мм.рт.ст., пульс 110 в 1 хв. Лікувальні заходи повинні бути направлені на:

відновлення обсягу циркулюючої крові, лікування черепно-мозкової травми

зупинка внутрішньої кровотечі, відновлення обсягу циркулюючої крові, лікування черепномозкової травми

лікування черепно-мозкової травми, зупинка внутрішньої кровотечі, відновлення обсягу циркулюючої крові

резекційна трепанація черепа, діагностична лапаротомія, відновлення обсягу циркулюючої крові

З урахуванням етіопатогенезу змін, які відбуваються у організмі, всі з перелічуваних лікувальних заходів повинні використовуватися при масових надходженнях постраждалих з політравмами та після катастроф, крім:

забезпечення дихання

прямого стискання з метою гемостазу

серцево-легеневої реанімації

імобілізації хребта

При артеріальній кровотечі джгут накладають

безпосередньо на місце кровотечі

дистальніше місця кровотечі

немає значення місце накладання джгута

проксимальніше місця кровотечі

У хворого 38 років після автокатастрофи діагностовано перелом кісток тазу. Протягом 24 годин турбує часте, болюче, малими порціями з домішком крові сечовипускання. На висхідній цистограмі, виконаній в зв’язку з підозрою на розрив сечового міхура, сечовий міхур у вигляді боксерської груші, променеподібні затьокі контраста. Яку лікувальну тактику слід застосувати ?

антибактеріальна, гемостатична терапія

встановлення постійного уретрального катетера

капілярна пункція сечового міхура

термінове хірургічне втручання

33-35 тема

Хворий, 38 років, 20 хв. після кульового поранення грудей. Зліва, в ділянці VII міжребер'я, по задній аксилярній лінії рана розміром 1х2 см. Свідомість його затьмарена. Шкірні покриви бліді. Під час огляду у постраждалого виник колапс із втратою свідомості. Хворий покрився холодним потом, артеріальний тиск знизився до 60/40 мм рт. ст. Що необхідно виконати у першу чергу?

наладити терміново гемотрансфузію з врахуванням групи крові та резус-фактора та стабілізувати геодинаміку

наладити інфузійну терапію та терміново виконати пункцію й дренування плевральної порожнини

наладити інфузійну терапію та терміново доставити в операційну для екстреної торакотомії

наладити інфузійну терапію, стабілізувати геодинаміку

На узліссі під деревом було знайдено тіло забитого громадянина С. з вогнепальним пораненням черевної порожнини розміром 2х1,5 см з фестончатими краями. Експерт на місці огляду трупа виказав можливість дробового поранення з вогнепальної зброї. З якої відстані найбільш вірогідно було зроблено постріл?

до 0,25 м

до 0,5 м

до 1,2 м

до 2 м

Потерпілий отримав поранення в живіт. Турбує сильний біль в животі. З рани діаметром 0,5 см в лівій частині живота виділяється кровяниста рідина з кишковим запахом. На вашу думку пошкодження яких органів черевної порожнини характерне у даному випадку?

наскрізне ушкодження кишечника

ушкодження мязів живота

ушкодження селезінки

ушкодження сечоводу

Хворий 36 років, близько 3 годин назад отримав проникаюче кульове поранення лівої половини грудної клітини. Доставлений в важкому стані: ейфорія, шкірні покрови бліді. Тони серця глухі, тахікардія 130 уд. /хв. АТ – 80/70 мм рт. ст. Пульс на зап'ястку ледь визначається. Рана грудної клітини 2 см., розташована зліва по парастернальній лінії на рівні ІІІ міжреберного проміжку. Дихання над лівою легенею послаблене, в задньо-нижніх відділах вкорочений перкуторний звук. Які лікувальні заходи найбільш доцільні ?

комплекс реанімаційних заходів

невідкладна торакотомія

плевральна пункція

пункція перикарду

Хворий оперований з приводу вогнепального поранення поперечної ободової кишки, термінальна фаза розлитого перітоніту, ендотоксичного шоку. В післяопераційному періоді проводиться штучна вентиляція легенів з інгаляцією 60% киснем, гази крові: РаО2 = 70-78 мм.рт.ст., гіпоксемія не зменшується, центральний венозний тиск 150-180 мм.рт.ст., артеріальний тиск 90/60 мм.рт.ст. (на фоні застосування великих доз дофаміна). На R-грамі дифузна інфільтрація легенів. Яка причина стійкої артеріальної гіпоксемії?

двостороння пневмонія

набряк легенів

респіраторний дистрес-синдром дорослих

синдром Мендельсона

У хворого є кульове поранення, а також ушкодження шкіри від впливу бойовими отруйними речовинами. Назвіть це поранення:

комбінованіі

множинн

поодинокі

поєднані

Хворий А. доставлений без свідомості. Об-но: шкіра та слизові бліді, ціанотичні, дихання справа різко ослаблене, в нижніх відділах не вислуховується, на рівні 6 ребра по передній пахвовій лінії раньовий отвір з помірною кровотечею та проходженням повітря на вдосі. Рентгенологічно: куля в плевральній порожнині. Яка лікувальна тактика?

Соседние файлы в предмете Хирургия