Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Zakpita travma jivota

.pdf
Скачиваний:
11
Добавлен:
07.11.2022
Размер:
17.6 Mб
Скачать

ного нервового апарату, а адренергічна інервація зберігається. Тому функція парасимпатичної нервової системи послаблена, а симпатичної системи посилена.

Все це веде до значно виражених функціональних порушень « зменшується всмоктування і в просвіті тонкої кишки накопичується токсична рідина (патологічна її секвестрація у великому об'ємі). Токсини кишечного вмісту, мікробні токсини і навіть мікрофлора поступають в портальний та системний кровотік і виникає системна ендото-ксемія, що може призвести до токсичного шоку і П О Н [B.C. Савельев й соавт., 1993; В. П. Петров и соавт., 1999]. В умовах парезу кишечника стінка кишки перерозтягуєть-ся, витончується м'язевий шар і порушується кровообіг. При гіпоксії із-за порушення обміну кисню в стінці тонкої кишки втрачається її захисна і бар'єрна функції. При цьому виникає і прогресує дистальна колонізація кишечника патогенною мікрофлорою і через стінку кишки мікроби проникають у черевну порожнину. Таким чином, при занедбаному перитоніті перерозтягнутий з великою кількістю вмісту к и ш е ч н и к є постійно діючим резервуаром інфекції і стає схожим на "недреновану гнійну порожнин/', додатковим джерелом як інфікування, так і інтоксикації,отже центральною ланкою в формуванні ПОН [А.А. Костенко и соавт., 2002; D. Berger et al., 1998].

При р о з п о в с ю д ж е н о м у перитоніті інтубаційний зонд виконує надзвичайно важливі функції: декомпресійну, декомпресійно-детоксикаційну, профілактичну, каркасну [Э.А. Н е ч а е в и соавт., 1993], але, в основному, забезпечує подвійну функцію:

а) декомпресійну функцію (по ньому постійно відтікає токсичний кишковий вміст, що депонується у просвіті тонкої кишки при її парезі у великій кількості, завдяки ч о м у з н и ж у є т ь с я рівень ендогенної інтоксикації; зменшується і ліквідується інтестинальна гіпертензія; відновлюється адекватний інтрамуральний кровотік; нормалізуються моторна, бар'єрна (знижується проникнення мікробів та їх токсинів у черевну порожнину) та метаболічні функції;

б) ш и н у ю ч у функцію: зонд як "каркас" (петлі при розвитку злукового процесу фіксуються так, що не перешкоджається пасаж кишкового вмісту) запобігає перегинанню кишки, тому менша вірогідність злукової непрохідності в післяопераційному періоді і в віддалені терміни.

Зонд с п р и я є профілактиці неспроможності швів зашитого дефекту чи анастомозу, дає м о ж л и в і с т ь проводити кишечний лаваж, деконтамінацію кишечника, раннє е н т е р а л ь н е череззондове харчування; більш швидко відновлюються функції кишечника .

Одночасно з санацією черевної порожнини проводять активну аспірацію кишкового вмісту з величезною кількістю мікробів і токсинів. Відразу ж ще на операційному столі розпочинають ентеральний лаваж. Тонку кишку продовжують промивати фізіологічним розчином і в післяопераційному періоді.

Показання д л я інтубації тонкої кишки:

а) розлитий гнійний занедбаний (більше 12 годин від початку захво-

р ю в а н н я) перитоніт з в и р а ж е н и м и о з н а к а м и інтоксикації; б) к а л о в и й перитоніт;

в) парез к и ш е ч н и к а ( р о з ш и р е н н я і накопичення в тонкій кишці, діаметр я к о ї б і л ь ш е 5 см, рідини та газів);

г) значно змінена стінка к и ш к и (потовщена з т ь м я н о ю очеревиною і плівками фібрину; набряк; м н о ж и н н і гематоми стінки);

д) з а ш и в а н н я р о з р и в і в тонкої к и ш к и а б о накладання анастомозу в умовах перитоніту;

е) великі гематоми б р и ж і та з а о ч е р е в и н н о г о простору; є ) з н а ч н о в и р а ж е н и й з л у к о в и й процесс;

ж) при р о з п о в с ю д ж е н о м у перитоніті з а в е р ш е н н я операції лапаростомією для програмованих санацій ч е р е в н о ї порожнини .

33-річне

в и к о н а н н я інтубації тонкої к и ш к и при гострих хірургічних

захворюваннях

і травмі ж и в о т а [А.И. Гузеев, 2002] у 398 хворих дав підста-

ву розділити показання до д р е н у в а н н я к и ш е ч н и к а на абсолютні і відносні. Відносними п о к а з а н н я м и автор вважає: а) в и р а ж е н и й злуковий процес че- р е в н о ї п о р о ж н и н и ; б) для розгрузки м і ж к и ш к о в о г о анастомозу після резекції кишки, коли в ж е р о з п о ч и н а є т ь с я перитоніт.

На основі величезного досвіду (більше 1100 інтубацій кишечника) в Інституті загальної і невідкладної хірургії А М Н України [А.Я.Цыганенко и соавт., 2002] проаналізовані переваги і недоліки антеградної трансназальної та ретроградної трансцекальної інтубації тонкої к и ш к и і вироблені важливі рекомендації.

ж Д л я в и б о р у способу інтбації тонкої к и ш к и потрібно зважувати не л и ш е на вік і загальний стан пацієнта (при небезпеці легеневих ускладнень трансназальна інтубація протипоказана), але і на фазу перитоніту. Так, при розлитому гнійному перитоніті, о с о б л и в о у II та III фазу, а також при третичному перитоніті ( без в и я в л е н о г о д ж е р е л а інфекції при критичному стані пацієнта) трансназальної інтубації недостатньо. В таких ситуаціях показана тривала інтубація, тому потрібне ретроградне п р о в е д е н н я зонду.

2. Оскільки частина тонкої к и ш к и зразу після інтубації, а частіше з від- н о в л е н н я м перистальтики, „дезінтубується" інколи на 50 см і більше, при виборі способу інтубації слід враховувати генез і д ж е р е л о перитоніту.

Так, коли р о з р и в шлунка, ДПК, проксимальної половини тонкої кишки, д л я декомпресії і профілактики ранньої чи у віддалені терміни кишкової непрохідності, зонд п о в и н е н бути с а м е у цих відділах шлунково-кишкового тракту, а тому показана трансназальна інтубація. Я к щ о ж д ж е р е л о перитоніту б л и ж ч е до ілеоцекального сегменту, необхідна ретроградна інтубація. її проводять, як правило, ч е р е з цекостому або апендікостому. Вибір методики цекостомії повинен бути індивідуальним в залежності від загального стану пацієнта, поширеності і вираженості перитоніту, стану сліпої кишки.

На купол сліпої кишки, або навколо кукси червоподібного відростка після апендектомії накладають кисетний шов. В ньому розкривають стінку сліпої к и ш к и і виконують тотальну інтубацію тонкої кишки. Я к щ о провести зонд ч е р е з баугінієву заслінку не вдається, можна застосовувати наступні

362

пропозиції [А.Я. Цыганенко и соавт., 2002J.

ЦПропозиція НДІ загальної і невідкладної хірургії АМН України виходить із анатомічних особливостей ілеоцекального клапана, верхня губа якого довше нижньої і перекриває вхід у тонку кишку. Тому пропонується зонд спочатку вводити в висхідну кишку, а потім по внутрішній стінці його поступово опускати, доки він не спружинить від верхньої губи, після чого досить вільно вход ить у тонку кишку.

2. Пропозиція проф. Б.І. Пеєва: хірург через стінку тонкої кишки вводить палець в сліпу кишку і по ньому проводить зонд.

3.Пропозиція Сандерса: через невеликий (0,5 см) розріз тонкої кишки в сліпу кишку вводять зажим, яким і протягують ЗОНД.

Після ретроградної інтубації всієї тонкої кишки затягують кисетний шов на сліпій кишці, ввернувши слизову оболонку в її просвіт. Перший кисетний шов занурюють у два наступні.

Доцільно скористатися практичними порадами А.Я. Цыганенко и соавт.[2002] відносно фіксації сліпої кишки, в залежності від її стану, до черевної стінки.

1. Сліпа кишка не змінена - можна обмежитися фіксацією її до шкіри лігатурами від кисетного шва, які проводять разом із зондом через контрапертуру.

2.Змін сліпої кишки теж немає, але вік хворого більше 60 років - така ж фіксація доповнюється накладанням окремих швів між куполом сліпої кишки

іпарієтальною очеревиною .

3.На куполі сліпої кишки є плівки фібрину і вік хворого більше 60 років - кишку фіксують до очеревини в ж е не окремими, а двома напівкисетними швами.

4.Х в о р и й виснажений, стінка сліпої кишки з набряком, плівками фібрину, інфільтрована - купол кишки необхідно вивести через відповідного розміру розріз на черевну стінку (колостома, точніше цекостома).

В умовах гнійного перитоніту з масивними нашаруваннями фібрину, коли стінка тонкої кишки набрякла, інфільтрована, у хворого тахікардія (пульс більше 120 уд/хв) і гіпотонія (AT нижче 100 мм рт. ст.) зашивати розрив тонкої кишки чи виконувати її резекцію з накладенням анастомозу представляє великий ризик неспроможності швів (летальність сягає 70-80%). Тому втручання закінчують виведенням на черевну стінку проксимального і дистального відрізків кишки, тобто формують двохоботкову ентеростому. Для попередження виснаження хворого, особливо при короткому проксимальному відрізку кишки, проводять тимчасове екстракорпоральне протезування кишечника з використанням інтубаційного кишечного зонду [В.К. Логачев, 2002; А.Я. Цыгаиенко и соавт., 2002].

Якщо потрібна інтубація тонкої кишки (необхідність її пов'язана з перитонітом), зонд послідовно проводять через обидві стоми і фіксують у кожній куксі двома-трьома кисетними швами. Бокові отвори зонду за межами тіла закривають липким пластирем. Це дає змогу звести до мінімуму втрату кишечних соків, в короткі терміни корегувати гомеостаз і виконати відновлюваль-

363

не втручання. Тому період лікування до відновлюючого етапу вкорочується більш ніж у 5 разів, майже у 4,5 раза з м е н ш у є т ь с я кількість препаратів для інфузій, майже в 2 рази - летальність.

Щоб зменшити білково-електролітні втрати після видалення зонда, через обидві стоми проводять т и м ч а с о в е ш у н т у в а н н я товстою трубкою.

Для якомога швидшої інволюції гнійно-запальних я в и щ у черевній порожнині і стимуляції репаративних процесів з метою профілактики неспроможності швів міжкишкових анастомозів в у м о в а х перитоніту, застосо- вують опромінення гелій-неоновим л а з е р е м з о н и анастомозу, та санацію черевної порожнини 0,01% - 0,05% р о з ч и н о м мі-рамістину [В.К. Логачев, 2004], що може бути впроваджено в усіх хірургічних стаціонарах.

Проведені фундаментальні д о с л і д ж е н н я дали підставу авторам [А.Я. Цыганенко и соавт., 2002] зробити в и с н о в о к п р о недопустимість накладання кінцевої ентеростоми л и ш е на о р а л ь н и й кінець тонкої кишки, що веде до кишечного виснаження і неможливості відновлюючиго втручання у найближчі терміни.

З метою стимуляції моторно-евакуаторної функції Ш К Т для ранього відновлення перистальтики і ліквідації парезу к и ш е ч н и к а показані і проводяться різні види новокаїнових блокад. Виходять із того, що завдяки новокаїну виникає «хімічна невротомія» гангліоплегічний ефект, попереджається і ослаблюється патологічна імпульсація.

Найбільш ефект можна досягти п р о л о н г о в а н о ю перидуральною блокадою [В.А. Попов, 1985; С.А. Алиев, 1998]. Вона ефективна і для знеболення і для відновлення функції ШКТ. В залежності від п о ш к о д ж е н о г о органа черевної порожнини з урахуванням його сегментарної інервації вибирають місце пункції (частіше між Thx| і Thx|| ч и T h З Щ

Методика. В асептичних у м о в а х т о н к о ю голкою по середній лінії між остистими відростками проводять анестезію 0,25% р о з ч и н о м новокаїну. Поступово, повільно вводять спеціальну пункційну голку до відчуття «провалу» -це ознака попадання в перидуральний простір. М а н д р е н із голки видалюють і через неї вводять тонкий каттетрик. голку забирають . Катетрик фіксують пластирем до шкіри. В катетер уводять анестетик (раніше використовували 2,5% розчин тримекаїну, тепер - р о з ч и н лідокаїну).

Критерій достатньої анестезії - відчуття оніміння, тепла, зниження

больової чутливості в

нижніх кінцівках. У хворих з п о ш к о д ж е н н я м живота

через 15-30 хв після

перидуральної анестезії з н и к а ю т ь болі, посилюється

перистальтика. Введення в перидуральний простір анестетика через кожні 4-8 годин дає змогу вже в перші 2-3 доби ефективно відновити моторно-ева- куаторну функцію ШКТ. Разом з тим, є застереження [В.А. Попов, 1985] - під впливом перидуральної анестезії маскуються клінічні п р о я в и перитоніту і тому можливі помилки в своєчасному його виявленні.

Ефективною вважається також сакроспінальна новокаїнова блокада [В.А. Попов, 1985].Її проводять в ж е наступного дня після операції і повторюють щоденно 3-5 днів. Методика: в положенні хворого на б о к у на рівні нижнього кута лопатки зліва і справа по черзі в асептичних умовах, відступивши

364

від лінії остистих відростків на 2-3 см, в m. erector trunci, періодично відчуваючи кінчиком голки костну структуру хребця, вводять по 100 мл 0,25% розчину новокаїну. Анестетик поширюється краніально і каудально. Спочатку блокуються задні, а потім і передні гілки спінальних нервів, спиномозкових корінців, спінальні симпатичні вузли.

Продовжується комплексна терапія. Внутрішньовенно вводять церукал, убретид, серотонін адипінат (10 мг на 200-400 мл фізіологічного розчину повільно протягом 60 хв 2-4 рази на добу), 3% розчин хлористого калію. Високі дози цього розчину (16-18 г сухої речовини на добу) нормал ізують рівень калію в клітинах і плазмі і зменшують набряк стінки кишечника. Через зонд, в мікроклізмах уводять гіпертонічний (10%) розчин натрію хлориду.

Перистальтику кишечника найбільш ефективно посилює дозована його електростимуляція [А.О. Миминошвили и соавт., 2005]. Доцільна евакуація шлункового вмісту, корекція водно-сольового обміну. Зондове ентеральне харчування розпочинають якомога раніше.

Тривалість інтубації кишечника авторами визначається по різному індивідуально для кожного хворого від 3 до 10 діб [Е.Г. Григорьев и соавт., 1991; Э.А. Нечаев и соавт., 1993; Б.К. Шуркалин и соавт., 1999; К.Н. Сазонов и соавт., 2000; М.П. Захараш и соавт., 2001], Критерії оптимального терміну декомпресії кишки [Б.К. Шуркалин и соавт., 1999; М.П. Захараш і співавт., 2001]:

а) зменшення кількості виділень через зонд кишкового вмісту до 500 мл/добу;

б) поява стійкої перистальтичної активності кишечника; в) зменшення здуття живота;

г) світло-жовтий колір та зникнення колібацилярного запаху кишкового вмісту;

д) поява самостійних актів дефекацій.

Разом з позитивними властивостями інтубації тонкої кишки, наявність інтестинального зонду м о ж е стати причиною виникнення ускладнень, які спостерігаються у 0,8-10,2% [Е.Г. Григорьев и соавт., 1991; М.П. Захараш и соавт., 2001]. Тому недоцільно і небезпечно затримувати зонд у кишечнику без особливої необхідності.

З метою визначення оптимального терміну тривалості інтубації кишечника при розповсюдженому перитоніті, О.О. Біляєва і спіавт. [2004] два рази в день щодобово вивчали рівень токсичності ентерального вмісту. Як з'ясувалося його рівень нормалізувався лише на 4 добу. Протягом цього терміну автори проводили череззондову детоксикаційну терапію (лаваж кишечника фізіологічним розчином, ентеральний діаліз 2% розчином хлориду натрію, череззондова ентеросорбція ентеросгелем). З п'ятої доби при необхідності зонд у к и ш е ч н и к у можна залишити вже для каркасної функції тобто до 7 4 0 доби.

Пропонується [А.С. Ермолов и соавт., 2000] стимуляція діяльності кишечника, п о ч и н а ю ч и з другої доби 2 рази в день за такою схемою:

1. Д о в е н н о крапельно вводять 5% 400 мл розчину глюкози; 10% 30 мл розчину хлориду калію; 6 ОД інсуліну.

365

2.За 30-40 хв до кінцяінфузГі внутрішньом'язево вводять 0,5 мл орниду

іпотім продовжують 2-3 доби по 0,5 мл 2 рази на добу. При появі перистальтичних шумів уводять 0,05% 1 мл розчину прозеріну, після чого внутрішньовенно 10% 60-80 мл розчину хлориду натрію і ставлять гіпертонічну клізму.

Для нормального функціонування ї морфологічного стану кишечника

як і кишкові гормони необхідні харчові речовини (нутрієнти). Вони, згідно сучасної концепції нутритивної терапії, є не л и ш е харчові речовини, а й як фармакологічні агенти, оскільки стимулюють метаболічні процеси в кишечнику [АЛ. Костюченко и соавт., 2001J.

З метою ліквідації кишкової недостатності і корекції порушень велике значення в останній час придають череззондовим ентеральним інфузіям. Зонд у тонкій кишці виконує подвійну функцію: вже з перших годин після втручання - для ентеральної декомпресії і кишечного л а важу, пізніше - для харчування [Г.А. Клименко и соавт., 1999; Б.И. Хрупкин и соавт., 2003].

Досить серйозне ускладнення післяопераційного періоду-утворення тонкокишкової нориці. Спочатку (5-6 діб) проводиться корекція гомеостазу (гіповолемічного шоку, дефіциту білка, електролітів), дезінтоксикаційна терапія. Та все ж таки повноцінна компенсація інфузіями неможлива. Адекватне парентеральне і збалансоване ентеральне харчування з добавками білкових і амінокислотних компонентів, ферментів (мезим форте, креон), блокуючих моторику кишечника препаратів (лоперамід, іммодіум), застосування обтуратора нориці, повернення кишечних соків - все це малоефективне. Зволікання з операцією надто небезпечне - внаслідок розгерметизації із-за дефекту кишечника різко (у 6-10 разів) збільшується швидкість пасажу і надзвичайно великі втрати хімусу. Більше того, коли консервативне лікування довготривале, то і відновлююча кишечний пасаж операція вже не здатна повноцінно корегувати фізіологічні процеси в організмі: розвивається мальабсорбція, процеси катаболізму стають незворотними, зокрема концентрація фактора некрозу пухлини (кахектину) збільшується у 20-40 разів (від 25-40 пг/л до 1000 пг/л) і людина гине від виснаження.

Тому, якщо навіть у відділенні гнійно-септичної реанімації септичного центру щоденний моніторінг білково-електролітного і кислотно-лужного балансу неефективний, і, більше того, процеси катаболізму поглиблюються, то, незважаючи на наявність ознак запалення, тобто неліквідованого перитоніту (гіперемія, серозний запальний випіт, ослаблена моторика кишечника, бактеріальне забруднення - в 1 мл більше 105 колоній), чи явного гною або кишечного вмісту в черевній порожнині, С.О. Косульников [2002] вважає показаним оперативне втручання для відновлення пасажу кишечника.

Термін відновлюючого втручання, в першу чергу при високій нориці тонкої кишки (дефект у ній на відстані до 1,5 м від дуоденоєюнального переходу) чи середніх локалізацій нориці, повинен бути не більше 1-1,5 міс. від її утворення. При низькій нориці (у термінальному відділі тонкої кишки) цей термін може бути збільшений до 2,5-3 міс. [С.О. Косульников, 2002; А.В. Базаев и соавт., 2003; В.О. Шапринський, 2004]. Згідно даних В.К. Логачова [2004] алгоритм відновлювальних операцій наступний: дефект в дистальному відділі

366

тонкої к и ш к и - о п е р а ц і я м о ж е б у т и п р о в е д е н а протягом 1,5-2 м і с ; у середній третині к и ш к и - о п е р а ц і я необхідна з р а з у ж після компенсації стану хворого (в перші 6-7 діб); в п р о к с и м а л ь н і й п о л о в и н і к и ш к и - показане субопераційне тимчасове к с е н о п р о т е з у в а н н я з в і д н о в н и м етапом у перші 5-7 діб, оскільки вже на с ь о м у д о б у п о я в л я ю т ь с я о з н а к и ПОН, ентерал ьної недостатності.

У таких умовах, як відомо, н а к л а д е н н я кишкового анастомозу із-за реальної м о ж л и в о с т і н е с п р о м о ж н о с т і швів, д у ж е небезпечне . С О . Косульников [2002], щоб запобігти т а к о м у ускладненню, р о з р о б и в і успішно застосовує метод інвагінаційного тонкотонкокишеч - ного анастомозу д в о р я д н и м и швами.

П р и н е с п р о м о ж н о с т і швів т о н к о к и ш к о в о г о анастомозу і утворенні нориці О.В. Гончаренко [1997] в и к о н у є ререзекцію анастомозу з ф о р м у в а н н я м нового д в о р я д н и м п і д с л и з о в и м о п о р н и м ш в о м для запобігання прорізування: перший ряд - о к р е м і підслизові ш в и к а п р о н о м вузликами в порожнину кишки, другий - серозно - м'язеві з захопленням попереднього циркулярного опорного шва. Д л я герметизації швів використовується біологічна клейова композиція "Сульфакрилат"та л и с т о к парієтальної очеревини .

Про ефективність тактики раннього закриття високої нориці кишечника свідчать результати - летальність знизилася з 3 0 % до 19% [С.О. Косульников, 2002 ].

Результати л і к у в а н н я хворих на перитоніт нерідко залежать також від раціонального в и б о р у методу з а в е р ш е н н я операції. Згідно сучасного уявлення і м о ж л и в о с т е й л і к у в а н н я травмованих з пошкодженням ШКТ, закінчувати втручання потрібно із в р а х у в а н н я м терміну і ступеня пошкодження органа, інфікованості і вираженості перитоніту, стану кишечника і загального стану травмованого. Розлитий фібрінозно-гнійний перитоніт - це показання до перитонеального діалізу, оскільки на парієтальній очеревині та петлях кишечника є велика кількість фібринних нашарувань, які неможливо видалити. А фібрин - це адсорбент токсинів і мікробів, джерело прогресування перитоніту.

Способи з а в е р ш е н н я операції при перитоніті.

1. Закритий спосіб - використовують при гемоперитоніті чи низькому ступені бактерійної контамінації черевної порожнини у невеликий термін (до 6-8 годин). Після санації о ч е р е в и н и лапаротомну рану зашивають наглухо. В останнє десятиріччя закритим способом застосовується лапароскопічний

метод санації черевної порожнини .

2. Напівзакритий спосіб - традиційний, найбільш частий: лапаротомія, ліквідація джерела перитоніту, санація черевної порожнини і обов'язкове її дренування в підребер'ях і здухвинних ділянках, зашивання лапаротомної рани наглухо.

Показання: порівняно невелике бактерійне забруднення черевної порожнини.

Відомі дві методики.

А. Проточний перитонеальний лаваж - це постійне введення через дренажі в черевну порожнину з метою її санації розчинів антибіотиків та антисептиків. В положенні Фовлера (припіднятий головний кінець ліжка) на

3 67

живіт хворого кладуть міхури з льодом. Через дренажі в піддіафрагмальний простір зліва і справа вводять 15-20 л діалізуючого розчину за добу який з токсинами, мікроорганізмами, фібрином стікає вниз живота і відтікає через трубки більшого діаметру із порожнини малого тазу. Отже, запальні явища та інтоксикація зменшуються.

Недоліки: навколо дренажів неминуче утворюються злуки і формуються своєрідні канали, тобто дренаж, як з'ясовується, розташований "екстратериторіально" відносно вільної черевної порожнини і дренує лише самого себе, свій канал, у „якому лежить трубка і не більше" [А.В. Костырной и соавт., 2005]. Як доведено ще в 80-х роках [А.А. Шалимов и соавт., 1981; Б.О. Мильков и соавт., 1985], рідина, що вводиться, не зрошує всю порожнину живота, а витікає струмочками „промивними доріжками" [P.A. Ашрафов, 2002] від верхнього дренажа до нижнього. У 8 0 % експериментальних тварин дренажні трубки втрачають прохідність в ж е протягом першої-другої доби після операції. Крім того, вони є джерелом вторинного інфікування. Із-за наявності дренажа післяопераційний період м о ж е ускладнитися гострою непрохідністю кишечника, некрозом стінки порожнистих органів з утворенням нориці. Отже, дренаж без обґрунтованих показань м о ж е принести більше шкоди, ніж користі [И.П. Дуданов и соавт., 2001]. Негативно відносяться до дренування черевної порожнини і інші автори [А.В. Костырной и соавт., 2005]. Застосовуючи методику проточного перитоніального лаважу, неможливо також з'ясувати стан швів на порожнистих органах та їх життєздатність. Методика застосовувалася переважно в 70-х роках і тепер визнана неефективною.

Б. Фракційний перитонеальний л а в а ж - це введення в черевну порожнину з метою її санації через усі дренажі діалізуючої рідини окремими порціями (фракціями). Рідину вводять об'ємом 2000 мл з частотою до 120 крапель/ х в , потім дренажі перетискують (експозиція до 60 хв). Протягом 1,5-2 годин рідина витікає із дренажів і її кількість порівнюють із введеною. Так повторюють до 7-8 раз на добу протягом 2-3 діб, коли рідина витікає вже прозора.

Методика більш ефективна в порівнянні з першою, та все ж таки при занедбаному перитоніті недостатньо надійна. Проточний і фракційний лаваж у післяопераційному періоді, згідно більшості сучасних публікацій, малоефективний. Разом з тим доведено [Ш.И. Каримов и соавт., 1998], що удосконаливши методику перитонеального лаважу можна досить швидко ліквідувати тяжку ендогенну інтоксикацію і знизити летальність з 3 6 % до 23%. Для цього діалізуючу рідину хворим уводять також у фовлерівському положенні в обидва піддіафрагмальні дренажі під тиском 80-100 см вод. ст. (щоб вона витікала через їх отвори струмочками) перші дві доби в проточному режимі, використовуючи 12-15 л рідини, а починаючи з третьої доби - фракційно 4 рази (8-10 л) на добу. Діалізату черевній порожнині доцільно затримувати до 20-30 хв.

Якщо ж тканини розрізу черевної стінки забруднені кишечною флорою, досить реальне нагноєння і флегмона рани. Щоб цього запобігти, спочатку зашивають лише очеревину і ретельно промивають рану. Зшивають листки апоневрозу, поверх якого кладуть дренажну трубку з багатьма боко-

368

вими отворами. Шкіру не зашивають, або накладають рідкі шви і проводять вакуумне проточне дренування за Редоном. При нагноєнні рани шви знімають і її ведуть відкритим методом.

Колективний досвід виявив досить суттєві недоліки перитонеального діалізу, а саме: розчини, що вводять через дренажні трубки не орошують всю черевну порожнину, а в основному бокові канали, в яких вони розміщені; затримується промивна рідина; виникають значні втрати електролітиків, білка; знижується імунітет. Тому в останні роки цей метод застосовують дуже рідко.

3. Н а п і в в і д к р и т и й спосіб - етапні програмовані санаційні релапаро-

томії.

При етапному лікуванні пацієнтів на перитоніт необхідно вирішити дещо суперечливі задачі і функції [М.И. Филимонов и соавт., 2005]:

^забезпечити швидкий і найменш травматичний багаторазовий доступ в черевну порожнину і умови для повноцінної ревізії і санації всіх її відділів;

*захистити органи черевної порожнини і підтримати їх фізіологічне положення;

Зреалізувати принцип декомпресії і адекватного дренування черевної порожнини;

*до мінімуму знизити ризик гнійних ускладнень лапаротомної рани та інших ділянок передньої черевної стінки;

*максимально сприяти повній реконструкції передньої черевної стін-

ки.

Показання [Ю.Б. Мартов и соавт., 1998; І Л. Дзюбановський і співавт., 2004; В.П. Земляной и соавт., 2005; О.О. Біляєва і співавт., 2005; П.Г. Кондратенко и соавт., 2005; Б.К. Шуркалин и соавт., 2007] до етапного хірургічного лікування:

*травма кишечника з надто занедбаним перитонітом;

*токсична фаза перитоніту з явищами ПОН;

*термінальна стадія перитоніту;

З високий ризик виникнення неспроможності швів анастомозу, чи вона вже виникла;

*прогресуючий перитоніт;

*анаеробний перитоніт;

*неможливість під час однієї операції повністю ліквідувати джерело перитоніту (наприклад посттравматичний інфікований панкреонекроз);

*тяжкий ендотоксикоз з синдромом ПОН;

*велика мікробна контамінація черевної порожнини;

Зсумнівна життєздатність ділянки кишки (наприклад після резекції з приводу тромбозу мезентеріальних судин) і тому необхідна оцінка її стану в динаміці;

* післяопераційний перитоніт (більше 20 балів за Мангеймським ін-

дексом перитоніту і тяжкість стану хворого більше 14 балів за шкалою APACE

ІІ);

* наявність великої кількості фібринних нашарувань, із-за чого про-

369

вести одномоментну адекватну санацію черевної порожнини неможливо; •множинні міжкишкові абсцеси, що формуються чи вже є;

• не стійка гемодинаміка, яка не дозволяє виконати радикальний об'єм операції, а тому потрібне мінімальне втручання з наступною плановою лапаротомією;

•тяжка поєднана абдомінальна травма;

• високий ризик рецидиву внутрішньочеревної кровотечі; •синдром внутрішньочеревної гіпертензії.

Показання до програмованої санаційної релапаротомії при гнійному перитоніті розроблено [Р.Д. Мустафин и соавт., 2004] у вигляді наступного алгоритму (табл.30).

Таблиця ЗО

Спрощений варіант алгоритму програмованої санації черевної порожнини при гнійному перитоніті

Клініко-операційні дані

 

Кількість балів

 

і

2

3

 

Термін захворювання

до 12 г

до 24 г

>24 г

 

 

 

 

Ступінь контамінації черевної

 

 

висока

порожнини

низька

середня

Стан кишечника,

незначний

парез з набря-

„пляма

виразність парезу

парез

ком стінки

Руфанова"

Неможливість повного вида-

.

-

+

лення джерела перитоніту

 

 

 

Щільні нашарування фібрину

 

-

+

 

 

 

 

Необхідність технічного кон-

немає

є

 

тролю

 

 

 

 

 

 

 

 

Термін між лапаротомією та першою плановою санацією черевної порожнини набуває принципового значення. Відомо, що повторні санаційні лапаротомії небайдужі. Стверджується [Е.А. Багдасарова и соавт., 2004], що після кожної програмованої санації черевної порожнини погіршується і стан хворих і клініко-біохімічні показники крові (до 22-26 балів за SAPS), які поліпшуються (до 16-10 балів SAPS) лише через 1,5-2 доби після санації. Це пов'язано з хірургічною „агресією'' з додатковою тра вматизацією тканин і органів, із ступінню ефективності дренування тонкої кишки при наявності СЕН. Але основний критерій доцільності санацій— зменшення кількості мікробної флори в перитонеальному ексудаті з кожним втручанням. Зокрема, до санацій концентрація мікробів в 1 мл сягала 3,68 Ід КОЕ/мл, а після трьох санацій - 1,22 Ід КОЕ/мл і припинявся ріст мікрофлори після 3-4 санацій.

Програмована санація хворих з напіввідкритою лапаростомою дала можливість очистити черевну порожнину від бактерій на 68% .

370

Соседние файлы в предмете Хирургия