Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Всесв_історія,Іст_України_ держ іспит.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.08.2022
Размер:
1.29 Mб
Скачать

17. Рим та карфаген: причини та наслідки протистояння.

Підпорядкувавши собі Італію, римляни почали готуватися до захоплення острова Сицилія. Цьому опирався Карфаген — колишня фінікійська колонія у Північній Африці. Карфаген вважався наймогутнішою державою в Західному Середземномор'ї, маючи свої колонії в Іспанії та на Сицилії. Римляни називали карфагенян пунами, тому війни між Римом і Карфагеном називають Пунічними.

Перша Пунічна війна (264-241 до н. е.) спалахнула через Сіцілію Розпочали її римляни. Римляни зайняли місто Месану у відповідь Карфаген оголосив Римиві війну. Їм удалося захопити деякі карфагенські міста. Але остаточну перемогу здобути було важко. Могутній карфагенський флот прикривав з моря свої міста і нищив італійські поселення на узбережжі. Проте морську перевагу Карфагену Рим швидко здолав. Рим побудував сильний морський флот. Завдяки якому Римський флот переміг каріагенський в битві біля Егатських островів . Карфаген здався, було укладено мирКарфаген віддав Римові Сіцілію та деякі інші острови, і повернув полонених та сплатив контрибуцію.

Проте згодом розпочалась Друга Пунічна війна (218-201 до н. е.). Військо Карфагена очолив знаменитий полководець Ганнібал.  Зібравши військо в Іспанії, Ганнібал зі 100-тисячною армією та бойовими слонами рушив до Італії суходолом через засніжені Альпи. Перейшовши гори армія Ганнібала одразу здобула кілька блискучих перемог на р. Тіцин і на р. Требія. У 216 р.д.н.е він завдав нищівного удару римлянам у битві під Каннами, де полягло 50 тис. римських воїнів. На бік Ганнібала перейшли південно-італійське населення та грецькі міста. Проте Римляни почали діяти. Спочатку римляни відвоювали Сіракузи потім бойові дії перейшли на Південній Італії. Це не завадилоГаннібал одержав ще кілька перемог,і підійти до Рим але на штурмвін не наважився чекаючи підкріплення. Не задовго до битви біля Зама Ганібала було відкликано з Ітвлії але армія Сципіана в 202 р. до н. е. у битві біля Зама завдав йому страшної поразки. Ганнібалурятувався втечею. Перемога римлян у цій війні означала остаточну поразку Карфагена. Згідно з мирним договором Карфаген втратив свої володіння поза межами Африки, передав Риму всі військові кораблі та бойових слонів, мав сплатити величезну контрибуцію. Після поразки Карфагену Рим спрямував свою на Грецію та Македонію і царства Селевкідів. Рим х\зміг підкорити Македонію і Грецію та потіснив території селевкідського царства з Європи і частково Малої Азії.

Третя Пунічна війна (149-146 рр. до н. е.). Незважаючи на поразку Карфагена, Рим побоювався: його. Щоб не розпочинати війну, Карфаген намагався виконати всі умови Риму. Зрештою римляни зажадали, щоб пуни зруйнували власне місто та переселилися кудись подалі. Та карфагеняни вирішили захищатися. Після тривалої облоги римляни захопили Карфаген. Більшість його населення було знищено, а тих, хто лишився в живих, продали в рабство. Місто було зруйновано вщент. Таким чином, у III-II ст. до н. е. Рим поширив свою владу за межі Італії. Він знищив могутнього суперника у Середземноморському світі - Карфаген. Це відкрило римлянам шлях до подальших завоювань. Загарбані римлянами землі поза межами Апеннінського півострова. Які називались провінціями вони існували в Іспанії, Африці, Греції, на Сіцілії тощо.