Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.06.2021
Размер:
584.19 Кб
Скачать

Тема 4. Функціональні стратегії

    1. Типологія функціональних стратегій підприємства.

    2. Товарна стратегія підприємства.

    3. Цінова стратегія підприємства.

    4. Інвестиційна стратегія підприємства

      1. Типологія функціональних стратегій підприємства

Реалізація загальноекономічної стратегії підприємства припускає здійснення функціональних стратегій. Вони конкретизують траєкторію руху відповідно до основних напрямів діяльності підприємства, забезпечуючи досягнення основної мети, поставленої керівництвом.

Функціональні стратегії розробляються відповідними підрозділами. Через їх призначення і специфіку Діяльності різні служби підприємства мають своє власне бачення досягнення поставлених орієнтирів, стратегії, що тому розробляються ними, не завжди стыкуются, а іноді і просто противоречат один одному. Мистецтво керівництва полягає в тому, щоб змусити функціональні підрозділи збалансувати свої точки зору і таким чином скоординувати стратегії, що розробляються ними. Досягається це двома шляхами:

по-перше, керівники функціональних служб беруть участь у виробленні базової стратегії підприємства;

по-друге, процес вироблення остаточної стратегії багатоступінчатий, такий, що включає етап узгодження і координації.

За змістом функціональні стратегії повинні охоплювати рішення в області структури і об'ємів виробництва, поведінки підприємства на ринках товарів і чинників, стратегічні аспекти внутрішньофірмового управління і тому подібне Вивчення літературних джерел дозволило виділити сім видів функціональних стратегій.

  1. Товарна стратегія – сукупність стратегічних рішень, що визначають номенклатуру, об'єм і якість продукції, що випускається, і способи поведінки підприємства на товарному ринку.

  2. Виробнича стратегія - сукупність стратегічних рішень, що визначають поведінку підприємства на ринку виробничо-фінансових і інших чинників і ресурсів виробництва.

  3. Технологічна стратегія - стратегічні рішення, що визначають динаміку технології підприємства і вплив на неї ринкових чинників.

4. Фінансова стратегія - сукупність рішень, що визначають способи залучення, накопичення і витрачання фінансових ресурсів.

  1. Соціальна стратегія - сукупність рішень, визначальний тип і структуру колективу працівників підприємства, а також характер взаємодії з його акціонерами.

  2. Організаційна стратегія - сукупність рішень, варіанти яких визначають організаційною і управлінську

структуру, а також встановлюють механізми ухвалення рішень на підприємстві.

7. Екологічна стратегія - охоплює комплекс заходів щодо природоохоронної діяльності на фірмі, що припускає випереджаючий облік проблем, які можуть виникнути у організації у зв'язку з переходом на новий вигляд продукції, зростанням об'ємів виробництва.

Велика кількість пропонованих в літературі підходів до класифікації функціональних стратегій грунтується на більш менш деталізованому розгляді проаналізованих вище стратегій.

Виділення інвестиційних, рекламних, кадрових і інших стратегій не дає принципово нових результатів, що зустрічається в деяких роботах, оскільки що передбачаються цими стратегіями заходу повністю включаються в розглянуті функціональні стратегії.

Виділення у ряді джерел як функціональна стратегія відходу від банкрутства представляється непереконливим, оскільки уникнення банкрутства є результатом вибору фірмою оптимального поєднання стратегій. Відхід від банкрутства, таким чином, є наслідком ефективного функціонування системи стратегічного планування.

Стратегія як така необхідна як всій компанії в цілому, так і окремим її сполучним ланкам. Як свідчить практика, досягнення глобальної мети підприємства стає можливим, якщо вдало підібрані і реалізовані стратегії всіх рівнів, що повною мірою враховують можливості підприємства і чинники зовнішнього середовища.

Дану проблему пропонується вирішити за допомогою формування цілісної сукупності стратегій підприємств, формованої з урахуванням ієрархічних і функціональних принципів побудови організації, при якому на кожному із запропонованих Рівнів повинен здійснюватися вибір спеціалізованої стратегії з вище перерахованих видів стратегій, визначених за ознакою оптимальної відповідності цілям, потенціалу підприємства і зовнішнім умовам. Цю цілісну сукупність стратегій надалі визначимо як портфель стратегій.

Серед функціональних стратегій в сучасних ринкових умовах найповніше представлені товарні (маркетингові стратегії). Це різноманіття робить питання розробки даної стратегії найбільш заплутаними і складними, де дуже часто упускаються існуючі ринкові можливості. Вона не тільки визначає продуктово-орієнтовану маркетингову діяльність, але також впливає на технічні, технологічні, виробничі і фінансові функції виробництва. Тому прийнято вважати, що товарна стратегія служить головним керівництвом, з якого починають формуватися інші функціональні стратегії.

Цю позицію доводить і те, що сьогодні практично всі питання, присвячені стратегічному управлінню, намагаються звести до завдань товарної стратегії.

Розробка даної стратегії є відправною крапкою в процесі планування діяльності, тому вибирані варіанти стратегії повинні бути повністю реалістичними щодо ресурсних можливостей.

Соседние файлы в папке Стратегия предприятия (Танасюк, Орленко)