Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.06.2021
Размер:
584.19 Кб
Скачать
  1. Аналіз зовнішнього середовища.

    1. Дослідження загального оточення

Вивчення економічною компоненти загального середовища дозволяє зрозуміти те, як формуються і розподіляються ресурси. Вивчаються: рівень економічного розвитку; доступність ресурсів; рівень доходів населення; рівень і темпи інфляції; рівень безробіття; оподаткування, процентні ставки. Одним з найважливіших питань, яке підприємству необхідно з'ясувати при аналізі економічного середовища, – на якій стадії циклу ділової активності знаходиться національна економіка в даний час і коли наступить наступна стадія, що дозволить підприємству вибрати найбільш ефективну стратегію.

Аналіз політичної складової загального середовища припускає вивчення законів і інших нормативних актів, що встановлюють правові норми і рамки відносин, дає підприємству визначити для себе правила гри на ринку, прийнятні методи відстоювання своїх інтересів. Аналіз даної складової повинен дати уявлення щодо пріоритетних галузей економіки і регіонів, характер політичної боротьби, можливостей і напрямів розвитку політичної системи, державна підтримка підприємництва.

Вивчення соціальною компоненти напрямлено на те, щоб визначити ступінь впливу на бізнес таких соціальних явищ і процесів, як відношення людей до роботи і якості життя, що існують в суспільстві звичаї і вірування і так далі Соціальні процеси змінюються відносно поволі.

Аналіз технологічною компоненти дозволяє своєчасно побачити ті можливості, відкриває розвиток науки і техніки для виробництва нової продукції, удосконалення тієї, що вже випускається, модернізації технології виготовлення і збуту продукції. Цей аналіз важливий не тільки для того, щоб підприємства вчасно почало використовувати новітні технологічні розробки, але і для того, щоб передбачати і спрогнозувати момент відмови від цієї технології.

Всі окремі складові загального оточення підприємства взаємозв'язані, тобто зміна однією приводить до значних змін в інших. Це відображає складність зовнішнього середовища.

Кожну складову загального оточення підприємства можна аналізувати різними способами: метод побудови сценаріїв, економіко-математичне моделювання, статистичні методи аналізу, метод експертних оцінок, метод розстановки пріоритетів.

Метод PEST (P – policy – політика; E – Economy – економіка; S – society - соціум (суспільство); T – Technology - технологія), тобто, за допомогою даного інструменту аналізу досліджуються політичне, економічне, соціокультурне і технологічне середовище підприємства. Серйозний стратегічний аналіз дальнього зовнішнього оточення для конкретного підприємства означає визначення свого власного переліку чинників даного оточення і відповідний специфічний багатофакторний системний аналіз. При такому стратегічному аналізі у підприємства повинен бути як мінімум повний перелік:

- чинників і тенденцій розвитку віддаленого зовнішнього оточення, які роблять найбільший вплив на діяльність підприємства;

- чинників, які є потенційними погрозами діяльності підприємства;

чинників, розвиток яких містить в собі можливості для діяльності підприємства.

Політика

Економіка

1. Вибори президента

1. Загальна характеристика (спад, під'їм)

2. Вибори у ВР

2. Рівень інфляції

3. Зміна законодавства

3. Динаміка курсу гривни

4. Державне галузеве регулювання

4. Експортно-імпортна політика продукції підприємства

...

..

Сценарій №1 політика

Сценарій №3. Економіка

Соціум

Технологія

1. Зміни в базових цінностях

1. Державна технологічна підтримка

2. Зміна в рівні і стилі життя

2. Значні тенденції у галузі НІОКР

3. Відношення до роботи і відпочинку

3. Нові патенти

4. Демографічні зміни

4. Нові продукти

5. Зміна структури доходів

5. Технологічні зміни в країні

..

...

Сценарій 2. Соціум

Сценарій №4. Технологія

Для оцінки стратегічного положення підприємства все частіше використовується СПЕЙС-анализ (SPACE – STRATEGIC POSITION AND ACTION EVALUATION). Це – комплексний метод, призначений для оцінки ситуації і вибору стратегії. Дає можливість проаналізувати стратегію організації, що діє, навіть тоді, коли вона існує в неявному вигляді. Річ у тому, що підприємство завжди має певну стратегію, вона формується не усвідомлено, а тому, як правило, не обґрунтована належним чином.

У цьому аналізі виділяють 4 групи системних критеріїв оцінювання організації:

1) економічний потенціал або фінансова сила (FS):

- норма прибутковості;

- виробничі витрати;

- рентабельність вкладеного капіталу;

- рентабельність інвестицій;

- об'єми заборгованості;

2) конкурентні переваги (CA);

- динаміка зміни частки ринку організації;

- структура асортименту продукції, що виготовляється, в розрізі її прибутковості;

- цінова політика;

- рівень якості, конкурентоспроможності продукції;

- тіснота зв'язку із споживачами

3) привабливість галузі (IS);;

- основні характеристики конкурентів, рівень конкуренції;

- залежність розвитку галузі від загальної кон'юнктури ринку;

- стадія життєвого циклу галузі;

- стабільність прибули і загальна норма прибутковості в галузі;

4) стабільність середовища (ES):

- темпи розвитку національної економіки;

- вплив іноземного капіталу на розвиток галузі;

- вплив НТП на розвиток галузі;

- державне регулювання діяльності;

- залежність від ринків сировини, в т.ч. іноземних.

Кожному з названих критеріїв в рамках однієї групи виставляється експертом оцінка за вибраною шкалою (5-тибальной, 10-тибальной). Крім того, визначається коефіцієнт значущості кожного показника, тобто вага кожного критерію в загальній їх сукупності, який визначається від 0 до 1, при цьому сума значень цих коефіцієнтів по кожному критерію повинна бути рівна 1. Після розрахунку значень оцінок по кожному критерію (оцінка умножається на коефіцієнт значущості), визначається сумарна оцінка по кожній групі. Отримані результати розрахунків наносяться на прямокутну систему координат, в якій кожна піввісь відповідає загальному критерію по групі. Кожен їх критеріїв позначається крапкою на відповідна піввісь. Після цього утворюється крапка з координатами в одному з квадрантів вибраної системи координат. В результаті з'єднання цієї крапки з початком осі координат створюється вектор, вказуючий на існуючий або доступний в перспективі тип стратегій.

SWOT-анализ ( strength, weaknesses, opportunities, threats).

Сильні сторони - внутрішні можливості (навики, потенціал) або ресурси, які можуть зумовити формування конкурентної переваги підприємства.

Слабкі сторони - види діяльності, які фірма не здійснює достатньо успішно, або ресурси, підсистеми потенціалу, які неадекватно і нераціонально використовується.

Можливості - сукупність чинників, що позитивно впливають на діяльність організації, альтернативи, які може використовувати підприємство для досягнення стратегічних цілей.

Погрози – сукупність чинників, що негативно впливають на підприємство, будь-які процеси або явища, які перешкоджають його розвитку і руху у напрямку до досягнення поставлених цілей.

Ці показники оцінюються керівниками підприємства.

Цей аналіз не містить остаточної інформації для ухвалення управлінських рішень, проте дає можливість упорядкувати процес осмислення всієї наявної інформації, а також СВОТ – аналіз дає можливість сформувати загальний перелік стратегій підприємства з урахуванням їх особливостей.

Результати аналізу узагальнюються в матриці

Зовнішнє середовище

Можливості

Рішення: використовувати?

Погрози:

Рішення: пом'якшити?

Внутрішнє

середовище

Сильні сторони

Рішення: підтримувати? Розвивати?

СиМ

Використовувати яким чином?

Перелік дій

СиП

Тримати удар? Якими силами?

Перелік дій

Слабкі сторони:

Рішення: ліквідовувати? Що саме? У якому порядку?

СлМ

Аналіз доступності можливостей зовнішнього середовища

СлП

Ліквідовувати (недоліки або об'єкт) в цілому з вказівкою кінцевих термінів

Соседние файлы в папке Стратегия предприятия (Танасюк, Орленко)