Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.06.2021
Размер:
584.19 Кб
Скачать

Тема 6. Аналіз зовнішнього середовища підприємства

  1. Суть стратегічного аналізу

  2. Елементи організаційного середовища підприємства.

  3. Аналіз зовнішнього середовища підприємства:

    1. Дослідження загального оточення;

    2. Аналіз робочого оточення;

4. Аналіз конкурентного середовища підприємства

  1. Суть стратегічного аналізу

Стратегічний аналіз (СА) – етап досліджень, на якому системно аналізуються чинники зовнішнього ділового оточення і внутрішнього середовища для визначення «поточного стану справ на підприємства» і виявлення умов для подальшого успішного розвитку на ринку, що склався, тобто створюється необхідна інформаційна база, що дозволяє найбільш ефективним чином здійснити процес целеполагания і вибору стратегічних альтернатив.

Мета СА – змістовний і формальний опис об'єкту дослідження, виявлення особливостей, тенденцій, можливих і неможливих напрямів його розвитку.

Функції СА:

  • описова;

  • пояснення;

  • прогнозна.

Вимоги. Що пред'являються до СА:

  • цілеспрямованість (дозволяє виділити межі об'єкту аналізу, адресність і конкретність виводів);

  • об'єктивність, що досягається за допомогою використання відповідних методів аналізу, вибору показників, що характеризують об'єкт дослідження;

  • залучення виконавців з відповідним рівнем кваліфікації, що володіють необхідним досвідом;

  • своєчасність (час і тривалість проведення дослідження повинні сприяти ухваленню рішень в потрібний момент);

  • системність, що забезпечує повноту і правильність виводів.

Основні джерела необхідної інформації для проведення СА:

  • опубліковані матеріали організації: річні статистичні і фінансові звіти, що направляються гос органам і іншим організаціям, економічні огляди, різні рекламні матеріали (проекти, каталоги); Інтернет-публікації;

  • внутрішня інформація підприємства (звіти керівництву, дані управлінського і бухгалтерського обліку);

  • спостереження за діяльність організації;

  • експертні оцінки фахівців в тій або іншій області;

  • дані про розвиток галузі, тенденціях і прогнозах, опублікованих в періодичному друці, галузевих і спеціальних виданнях.

  1. Елементи організаційного середовища підприємства.

У сучасних умовах господарювання все середовище функціонування будь-якого підприємства можна визначити як сукупність внутрішнього середовища і зовнішньою, яка у свою чергу об'єднує в собі два простори – робоче і загальне оточення.

Загальне оточення підприємства – сукупність чинників, які не пов'язані безпосередньо з підприємством, але роблять вплив на формування його довгострокової прибутковості, тобто є середовищем непрямих контактів підприємства.

Елементи загального оточення підприємства:

  • економічна складова визначається рівнем і особливостями ринкового механізму держави. ;

  • політична складова представлена органами госвласти. соціально-демографічна складова характеризується чисельністю і структурним складом населення, рівнем освіти, звичками, традиціями, трудовою етикою. Соціальне середовище впливає на ринок робочої сили, перевагу при виборі товарів конкурентів, попит на продукцію.

  • технологічна складова представлена чинниками науково-технічного прогресу в області виробництва.

Робоче оточення – область безпосередніх контактів з підприємством, що включає тих учасників ринку, з якими у підприємства є прямі відносини або які надають на нього пряму дію. Це постачальники економічних ресурсів (сировина і матеріали, фінансовий капітал, трудові ресурси, виробничі), персонал підприємства, споживачі, конкуренти, засоби масової інформації.

Внутрішнє середовище підприємства – сукупність чинників, пов'язаних з внутрішнім потенціалом підприємства, і на яких керівництво і персонал підприємства роблять безпосередній вплив. Включає всі сфери діяльності підприємства: виробництво, маркетинг, фінанси, НІОКР, управління персоналом і так далі

Соседние файлы в папке Стратегия предприятия (Танасюк, Орленко)