Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.06.2021
Размер:
584.19 Кб
Скачать

Тема 2: визначення місії і цілей підприємства

  1. Визначення місії підприємства.

  2. Система цілей підприємства. Види цілей та їх особливості.

  3. Дерево цілей підприємства.

    1. Визначення місії підприємства

Для діючих підприємств, які вже сформували свої лінії бізнесу, сфери діяльності, але під впливом різких змін в навколишньому середовищі виникла необхідність в їх перегляді і виробленні нових стратегій, відправним моментом процесу формування стратегії є визначення місії і цілей. Як показує вітчизняний досвід, із-за поточних питань, що займають основний час керівництва, на багатьох промислових підприємствах немає чітко сформульованих цілей, а якщо вони і є, то або давно не переглядалися, або їх досягнення неконтрольоване.

Цілі – це рубежі, до досягнення яких направлена діяльність організації або її підрозділу. Поняття мети є одній з найзагальніших категорій в управлінні, яка присутня в кожному процесі або дії, виражаючи інтереси певних суб'єктів економіки щодо тих або інших сторін діяльності фірми.

Самостійне формування системи стратегічних цілей підприємств – кумулятивний процес, що починається з визначення загальних (базових) цілей підприємства, які сформульовані в загальних термінах і носять якісний характер, і що завершується постановкою конкретних, кількісно визначених цілей.

Система визначення цілей може бути представлена у вигляді багаторівневої піраміди, що складається з п'яти рівнів:

  • підприємницькій філософії;

  • корпоративній місії

  • стратегічних цілей;

  • тактичних цілей;

  • оперативних цілей.

Підприємницька філософія – це сукупність критеріїв, що визначають систему цінностей підприємства:

  • сферу діяльності підприємства;

  • основні норми взаємин із співробітниками, клієнтами, акціонерами, державою і суспільством;

  • принципи зв'язків з іншими підприємствами (політика в області злиття, участий і кооперації);

  • позицію підприємства по питаннях економічного зростання, науково-технічного прогресу, використання ресурсів, охорони навколишнього середовища;

  • прагненням підприємства до отримання прибули.

Виразом підприємницькій філософії є корпоративна місія. Місія підприємства – поняття, що розкриває сенс існування і що визначає, загалом, його сферу діяльності.

Місія може визначатися довкола потреб, що задовольняються, сукупністю споживачів, продукцією, що випускається, конкурентними перевагами.

Зміст корпоративної місії може визначатися, виходячи з трьох ключових пунктів:

  • корпоративна місія повинна бути виражена в порівняно простих визначеннях і зручній для сприйняття формі, оскільки ускладнене формулювання, що включає безліч аспектів, насилу піддається поясненню людям як усередині, так і поза організацією;

  • у основі корпоративної місії повинні лежати завдання задоволення інтересів і запитів споживачів;

  • питання про те, чому споживачі купуватимуть товари і послуги даного підприємства, повинне мати чітку відповідь.

Загальною рисою підприємницької філософії і корпоративної місії є те, що вони не мають заздалегідь заданої тимчасової обмеженості, є відносно стабільними. Як приклад можна привести місію компанії «Мацусита», яка полягає в тому, щоб сприяти поліпшенню якості життя, забезпечуючи суспільство дешевими, як вода, побутовими електроприладами. Ця місія підкріплена наступними принципами:

  • зростання, завдяки взаємній вигоді для компанії і споживачів;

  • отримання прибули шляхом служіння суспільству;

  • чесна конкуренція на ринку.

Місія компанії Marriott Hotels, що займається готельним бізнесом: надання послуг з розміщення і обслуговування, з метою створення міцної, тривалої і взаємовигідної співпраці з клієнтами, співробітниками, власниками, акціонерами і суспільством.

Із змісту видно, що місія не є якою-небудь конкретною програмою, пов'язаною по термінах, ресурсах і виконавцях. Формулюючи свої стратегічні орієнтири у формі місії, організація тим самим не тільки доводить до суспільства меті і напряму свого розвитку, але і дозволяє людям, що працюють в ній, додати певну свідомість і принципове значення їх поточним діям з перспективної точки зору.

Європейські і особливо американські підприємства, конкуруючи між собою за потенційних покупців і зміцнення доброзичливого відношення суспільства до себе, прагнуть бути максимально прозорими, тому місія дозволяє їм заявити і гласно позначити якість своїх товарів і послуг, обнародувати своє відношення до суспільства, до навколишнього середовища, висловитися відносно своїх орієнтирів.

За обсягом доцільно викласти місію в рамках 25-40 слів, які можна розбити на дві прості пропозиції або скласти з них одне складнопідрядне. У формулюванні слід уникати високопарних слів і обіцянок типу «наш борг» або «наш першорядний обов'язок».

Основні елементи, які повинні складати основу місії підприємства:

  • назва і статус: місія, що містить в собі ім'я, дозволяє виділити, пізнати і відрізнити даного економічного суб'єкта від інших подібних;

  • товар або послуга;

  • стратегічний орієнтир: указуються основні відмітні характеристики товару у ряді тих, що існують. Споживач повинен для себе з'ясувати справжні і потенційні переваги продукту або послуги з урахуванням заявлених перспектив і стратегічних орієнтирів. При цьому формулювання повинне бути направлена на виявлення реальної вигоди для споживача, а не визначати орієнтири, які необхідно досягти самому підприємству. Наприклад, формулювання «стати лідером на ринку» не несе в собі конкретних вказівок на те, які значущі вигоди це принесе клієнтам, ради яких і існує сама організація. Споживачі вибирають ті фірми, які пропонують їм великі блага. Так, компанія Marks&Spencer своїми особливими перевагами вважає надійність і пунктуальність, компанія Volvo - безпека її автомобілів.

Соседние файлы в папке Стратегия предприятия (Танасюк, Орленко)