Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6 курс / Акушерство и гинекология / Книги / Физиологическое акушерство укр.doc
Скачиваний:
96
Добавлен:
12.03.2021
Размер:
4.45 Mб
Скачать

2.5. Дихальна система

У період вагітності прогресивно збільшується споживання кисню материнсь­ким організмом і плодом (перед пологами потреба в кисні зростає на 30—40 %).

Легені функціонують у режимі гіпервентиляції. Грудна клітка так само за­знає змін — збільшується в об'ємі, розширюється підгрудинний кут, купол діафрагми піднімається на 4 см.

Зміни легеневої функції: дихальний обсяг збільшується до кінця вагітності на 30—40 %. На 10 % підвищується частота дихання. Функціональна залишко­ва ємність і загальний об'єм легень зменшуються внаслідок високого стояння діафрагми.

Слизова оболонка бронхів наприкінці вагітності гіперемійована і дещо на­брякла, що створює всі умови для її ураження при застудних захворюваннях дихальних шляхів, особливо при грипозній інфекції.

Зі збільшенням терміну вагітності з'являється тенденція до дихального ал­калозу за рахунок гіпервентиляції. Прогресування алкалозу компенсується зни­женням виділення із сечею іонів натрію і збільшенням екскреції натрію гідро­карбонату. Р02 крові під час вагітності практично не змінюється. РС02 зни­жується на 15—20 %. Транспорт кисню до тканин і до плаценти посилюється.

2.6. Травна та сечова системи

У ранні терміни вагітності спостерігають різного ступеня вираженості пору­шення з боку травної системи у вигляді нудоти, блювання, підвищення салівації, зміни смакових відчуттів. Іноді відзначають зниження кислотності шлункового соку. У результаті зниження перистальтики кишок виникають закрепи. Функція печінки не порушена, посилюється її кровопостачання, підвищується вміст луж­ної фосфатази, внаслідок гемодилюції знижується рівень альбуміну на 25 %.

Сечова система. Значно розширюються ниркові миски та сечоводи (здебільшого праворуч). Відзначається перегин сечоводу в ділянці переходу його верхньої третини в середню. Дилатація сечовивідних шляхів починається з 5—6-го тижня, досягає максимуму на 32-му тижні вагітності і до пологів знижується. Змінюється кро­вопостачання нирок: до 16 тиж. вагітності зростають нирковий кровотік (на 75 %), клубочкова фільтрація (до 5 % уже на 12-му тижні), кліренс креатиніну (на 40 %). Фільтрація білків не змінюється. Екскреція глюкози збільшується (1—10 г на добу) у зв'язку з підвищенням клубочкової фільтрації глюкози, що перевищує реабсорбцію її канальцями.

2.7. Опорно-руховий апарат і шкіра

У період вагітності під впливом релаксину, що утворюється в плаценті, відбувається серозне просочування і розпушення зв'язок, міжлобкового волок­нистого хряща і синовіальних сумок лобкового симфізу, а також крижово-клу­бового суглоба. Ці зміни більшою мірою виражені в лобковому симфізі: спо­стерігається розходження лобкових кісток у ділянці симфізу до 0,5 см.

У деяких випадках під час вагітності розвивається акромегалічний синдром: кінцівки та нижня щелепа збільшуються в розмірах, грубішають риси обличчя.

Грудна клітка розширюється, реброві дуги піднімаються, нижній кінець груднини віддаляється від хребта. Унаслідок збільшення матки змінюється пос­тава вагітної — плечі і голова відкидаються назад, збільшується поперековий лордоз хребта ("горда хода").

Шкіра. По білій лінії живота, на сосках і навколососкових кружальцях можлива виражена темно-коричнева пігментація. Пігментні плями можуть локалізува­тися на лобі, переніссі, над верхньою губою, нагадуючи за своєю формою ме­телика. У міру прогресування вагітності поступово розтягується передня черевна стінка. Під дією механічного розтягнення і гіперкортицизму в деяких вагітних на шкірі живота, грудних залозах, стегнах утворюються рожево-червоні смуги дугоподібної форми, що загострюються на кінцях і подібні до рубців. Після по­логів вони набувають сріблисто-білуватого забарвлення. Це рубці вагітності — stгіае gгаvіdаrиm.

У жінок зі зниженим тонусом м'язів (особливо у тих, які багато народжу­вали) нерідко спостерігається розходження прямих м'язів живота, іноді аж до утворення грижі.

У другій половині вагітності відбуваються зміни в ділянці пупка: він зглад­жується, а до кінця вагітності випинається.

Відзначається підвищена функція потових і сальних залоз, у деяких вагіт­них спостерігається гіпертрихоз.

Маса тіла прогресивно збільшується на 10—12 кг. Починаючи з 26-го тиж­ня вагітності приріст маси тіла становить 350—400 г на тиждень. За 1—2 тиж. до пологів у 90 % вагітних спостерігається зниження маси тіла.