Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6 курс / Акушерство и гинекология / Книги / Физиологическое акушерство укр.doc
Скачиваний:
96
Добавлен:
12.03.2021
Размер:
4.45 Mб
Скачать

Мал. 11. Діагностика уражень цнс плода. Мрт

2) при поперечному перетині живота, перпендикулярному хребту плода на рів внутрішньопечінкового відрізка пупкової вени, на якому перетин живота має правильну округлу форму, визначають передньозадній і поперечний діаметр живота, на підставі чого можна обчислювати середній діаметр живота і його окружність;

3) при вільному скануванні в ділянці тазової частини плода досягають ви­раженого поздовжнього перетину стегнової кістки плода і визначають її дов­жину.

На підставі отриманих фетометричних показників розраховують передба­чувану масу тіла плода, причому похибка в разі зміни загальноприйнятих фор­мул обчислення зазвичай не перевищує 200—300 г.

Для якісного оцінювання кількості навколоплідних вод вимірюють вільні від частин тіла плода і петель пуповини "кишені". При розмірі найбільшої з них до 1 см у двох взаємно перпендикулярних площинах діагностують мало­воддя, а при її вертикальному розмірі понад 8 см — багатоводдя.

Розроблено таблиці органометричних параметрів плода залежно від терміну вагітності практично для всіх органів і кісткових утворень, які потрібно вико­ристовувати за найменшої підозри на відхилення в його розвитку.

Біофізичний профіль плода — це формалізована шкала його біофізичної ак­тивності та внутрішньоутробного благополуччя. В його основі лежить визна­чення проявів різних форм рухової активності плода, міокардіального рефлек­су, а також об'єму навколоплідних вод та ультразвукових особливостей струк­тури плаценти.

Оцінювання перерахованих вище показників досить повно характеризує вплив на плід як гострої, так і хронічної гіпоксії. Максимальна оцінка — 10 балів, її зниження до 7 балів і менше свідчить про порушення внутрішньоутробного розвитку плода.

Нині в діагностиці пренатальних гіпоксичних уражень ЦНС плода велико­го значення набувають новітні методи медичної візуалізації. Одним із таких методів є метод магнітно-резонансної томографії (МРТ, мал. 11). Після того як було доведено безпеку застосування МРТ для вагітної і пло­да, цей метод набув значного поширення.

Метод дає змогу одержати зображення з найкращим, порівняно з іншими методами, контрастом тканин досліджуваного об'єкта і вивчати зображення об’єкт та в будь-якій заданій проекції. При цьому метод дає можливість точно визначи­ти характер патологічного процесу, його локалізацію, поширеність в організмі.

Використання МРТ в акушерстві значно підвищило точність діагностики природжених вад розвитку плода, патології плаценти, стану навколоплідних вод. ЦНС плода є головною зоною дослідження МРТ в акушерстві. На сьогод­ні не існує інших методів візуалізації, які б давали змогу отримати точніші дані про стан ЦНС плода та вади її розвитку. Специфічність МРТ для діагностики уражень ЦНС плода становить 97 %.

Значного поширення в перинатології набув спосіб вимірювання швидкості кровотоку в системі мати — плацента — плід методом допплєрометрії, яка дає змогу виявити характер порушень кровотоку в матері і плода, визначити його критичний стан. Окрім цього, визначення стану кровотоку в системі мати — плацента — плід дає можливість з достатньою точністю прогнозувати перинатальні наслідки.

Допплерівське дослідження кровотоку в системі мати — плацента — плід можна рекомендувати як скринінговий метод діагностики в II—III триместрі вагітності, починаючи з 16—20-го тижня. Проведення допплєрівського дослідження кровотоку в цей період дає можливість оцінити функціональний стан плода, діагностувати несприятливі стани, що розвиваються, визначити ступінь їх тяжкості, спрогнозувати подальший розвиток вагітності, обрати оптимальний метод розродження і здійснити контроль за ефективністю проведеної терапії. Для вирішення цих завдань здійснюють комбіноване дослідження крово­току в матково-плацентарній, плодово-плацентарній і плодовій ланках систе­ми мати — плацента — плід. При цьому для адекватного оцінювання функціо­нального стану плода та його резервних можливостей слід врахувати стан як артеріального, так і венозного кровотоку. Про неблагополучний стан плода свідчить підвищення індексів судинного опору (пульсаційного індексу, індексу резистентності, систоло-діастолічного відношення) у маткових і пуповинних артеріях. Відсутність діастолічного компонента кровотоку або його ретроград­ний напрямок свідчать про критичний стан плодово-плацентарної ланки фетоплацентарної системи. Водночас для адекватного оцінювання ступеня тяжкості плацентарної дис­функції слід уточнити стан кровообігу безпосередньо в судинах плода і враху­вати дані КТГ. У цьому аспекті інформативним є визначення судинного опору в аорті та середній мозковій артерії плода. Збільшення периферійного опору в аорті при зниженні його в мозкових судинах вказує на централізацію кровообі­гу, що забезпечує переважно кровопостачання мозку в умовах гіпоксії. Високоінформативним методом також є визначення кровотоку в легеневих судинах плода з метою встановлення зрілості легень.

КТГ — поширений метод оцінювання стану плода, заснований на аналізі змін частоти його серцебиття у стані спокою і в русі, в умовах маткової актив­ності і впливу факторів навколишнього середовища (Мал.12).

КТГ — безперервна одночасна реєстрація ЧСС плода і тонусу матки із графічним зображенням фізіологічних сигналів на каліброваній стрічці. На сьогодні КТГ є провідним методом дослідження характеру серцевої діяльності плода. Завдяки простоті у застосуванні, інформативності і стабільності отрима­ної інформації нині КТГ практично повністю витіснила з акушерської практи­ки ФКГ і ЕКГ. КТГ може бути використана для спостереження за станом плода як під час вагітності, так і під час пологів.

Під час непрямої (зовнішньої) КТГ ЧСС реєструють за допомогою ультра­звукового датчика, що працює на ефекті Допплера, а тонус матки — за допо­могою тензометричних датчиків. Датчики прикріплюють до передньої черевної стінки вагітної спеціальними ременями: ультразвуковий — у ділянці стабільної реєстрації ЧСС, тензодатчик — у ділянці дна матки.

Пряму (внутрішню) КТГ використовують при пологах за відсутності пло­дового міхура. ЧСС реєструють за допомогою голчастого спіралеподібного електрода, який уводять у передлежачу частину плода, що дає змогу не тільки реєструвати ЧСС плода, а й записувати електрокардіограму, яку розшифрову­ють за допомогою спеціальних комп'ютерних програм. Пряму реєстрацію внутрішньоматкового тиску здійснюють за допомогою введеного в порожнину матки спеціального катетера, з'єднаного із системою вимірювання тиску, що дає можливість визначити внутрішньоматковий тиск.