Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6 курс / Акушерство и гинекология / Книги / Физиологическое акушерство укр.doc
Скачиваний:
96
Добавлен:
12.03.2021
Размер:
4.45 Mб
Скачать

5.2. Визначення терміну вагітності та пологів

Визначення терміну вагітності.

У повсякденній акушерській практиці термін вагітності визначають на під­ставі анамнестичних даних (затримка менструації, термін першого ворушіння плода) і результатів об'єктивного дослідження (розміри матки і плода).

Термін вагітності визначають, починаючи від першого дня останнього нормального менструального циклу в повних днях чи повних тижнях (напри­клад, період між 280-ю і 286-ю добою від першого дня останнього нормально­го менструального циклу відповідає 40 тиж. вагітності).

Вагітність може настати тільки після овуляції, що при 28-денному циклі припадає на 12—16-й день менструального циклу, тому відраховувати термін вагітності за календарем треба через 2 тиж. після першого дня останньої менс­труації.

Визначати термін вагітності за датою першого ворушіння плода можна в другій половині. Відомо, що ворушіння плода жінки, які вперше завагітніли, відчувають на 20-й тиждень, а жінки, які вже народжували, — з 18-го тижня вагітності.

Об'єктивне визначення терміну вагітності в І триместрі можливе при бімануальному дослідженні: матка в цей термін розташована в малому тазі. Найраніший термін, в якому вдається діагностувати вагітність за розмірами матки, — 5 тиж.

До цього терміну матка дещо збільшується і набуває округлої форми. У терміні 8 тиж. розміри матки відповідають розмірам середнього жіночого кула­ка або гусячого яйця. У терміні 12 тиж. вагітності матка збільшується до розмірів чоловічого кулака. Її дно перебу­ває на рівні верхнього краю лобкового симфізу або дещо виступає над ним.

Після 12 тиж. збільшена матка пальпується через передню черевну стінку і термін вагітності прийнято визначати за висотою стояння дна матки над верхнім краєм лобка.

Висо­та стояння дна матки над лобком вимірюється сантиметровою стрічкою. У терміні 16 тиж. дно матки визна­чається на 6 см вище від лобка і набли­жується до середини відстані між пуп­ком і лобком. У терміні 20 тиж. дно матки перебуває на 12 см вище від лобка або на 4 см нижче пупка. У 24 тиж. дно матки визначається приблизно на рівні пупка і віддалена від лобкового симфізу на 18—20 см. У 28 тиж. вагітності дно матки паль­пується на 24—26 см вище лобка. У 32 тиж. дно матки розташоване посередині між пупком і мечоподібним відростком, а висота стояння дна над лобком ста­новить 28—30 см. У 36 тиж. дно матки визначається під мечоподібним відрост­ком або на 34—36 см вище лобка. У 40 тиж. дно матки опускається і висота стояння дна матки, вимірювана сантиметровою стрічкою, становить 34—35 см.

Термін вагітності можна визначити за довжиною тіла плода (формули J.F. Аhlfеld, І.Ф. Жорданіа, М.А. Сеульського).

Застосування методу ультразвукового сканування значно підвищує точ­ність визначення терміну вагітності.

Визначення терміну пологів.

На підставі анамнестичних та об'єктивних даних дату пологів визначають з достатньою часткою імовірності у такий спосіб:

  1. за датою останньої менструації: до першого дня останньої менструації додають 280 днів і одержують дату передбачуваного терміну пологів; за форму­лою Негеле: від першого дня останньої менструації відраховують назад 3 міс і додають 7 днів;

  2. за датою першого ворушіння плода: до дати першого ворушіння плода при першій вагітності додають 20 тиж., при повторних (якщо вже були пологи) — 22 тиж.;

  3. за терміном вагітності: при першому відвідуванні жіночої консультації, якщо жінка звернулася до лікаря в перші 12 тиж. вагітності;

  4. за даними УЗД;

  5. за датою допологової відпустки, що починається з 30-го тижня вагіт­ності. До цієї дати додають 10 тиж.

Для швидкого визначення терміну вагітності і пологів за датою останньої менструації і першого ворушіння плода використовують спеціальні акушерські календарі.

Таким чином, термін очікуваних пологів буде визначено досить точно, якщо всі отримані дані не є суперечливими. Однак і в такій ситуації можливі помилки, тому що всі обчислення здійснюють з урахуванням фізіологічної тривалості вагітності, що становить 280 днів або 40 тиж. Акушерський досвід показує, що термінові пологи можуть настати в межах 37—42 тиж., у зв'язку з чим підвищується імовірність припуститися помилки при визначенні терміну пологів.