Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6 курс / Акушерство и гинекология / Книги / Физиологическое акушерство укр.doc
Скачиваний:
96
Добавлен:
12.03.2021
Размер:
4.45 Mб
Скачать

Розділ 1. Запліднення та розвиток плоду

1.1. Будова та функції репродуктивної системи

Репродуктивна система подібно до інших систем є функціональною, яка включає в себе периферичну та центральну ланки і працює за принципом прямого та зворотного зв'язку.

На відміну від інших репродуктивна система досягає оптимальної функціональної (репродуктивної) активності до 16-17 років, а до 45 років - згасає.

Процесу запліднення та імплантації зиготи в слизову оболонку матки передують складні, ритмічно повторювані зміни, що готують організм до вагітності. Ці циклічні зміни укладаються в термін від першого дня останньої менструації до першого дня наступної і називаються менструальним циклом.

Репродуктивна система організована за ієрархічним принципом: в ній виділяють 5рівнів, кожен з яких регулюється вищестоящими системами.

I рівень - ТКАНИНИ-МІШЕНІ

II рівень - ЯЄЧНИКИ

III рівень - ГІПОФІЗ

IV рівень - ГІПОТАЛАМУС

V рівень – ЦЕРЕБРАЛЬНІ СТРУКТУРИ

ПЕРШИЙ РІВЕНЬ - ТКАНИНИ-МІШЕНІ

• статеві органи,

• матка,

• молочні залози,

• волосяні фолікули,

• шкіра,

• кістки,

• жирова клітковина

- є точками докладання гормонів.

У тканинах цих органів містяться рецептори до статевих гормонів, внутрішньоклітинних медіаторів та простагландинів.

З усіх органів мішеней найбільші зміни відбуваються в матці.

ДРУГИЙ РІВЕНЬ - ЯЄЧНИКИ

Парний орган, є основним органом репродуктивної системи, в

яких відбувається синтез стероїдів і розвиток фолікулів. Процес утворення фолікулів йде безперервно.

Яєчник має розміри 2 на 3 на 4 см, зовні покритий серозною оболонкою.

У так званому яєчниковому циклі розрізняють 2 фази:

1) розвиток фолікула і його розрив - фолікулярна фаза

2) розвиток жовтого тіла - лютеінова фаза.

Фолікулярна фаза.

Первинний (прімордіальний) фолікул складається з незрілої яйцеклітини оточеної одним шаром епітеліальних клітин. Зовні фолікул оточений сполучнотканинною оболонкою – текой.

Прімордіальні фолікули закладаються ще в періоді ембріогенезу в кількості 400-500 тисяч, але до періоду статевого дозрівання їх число становить близько 35-40 тисяч, з яких повністю дозрівають лише 400-500 штук. Решта піддаються фізіологічної атрезії.

В фолікулярну фазу починається ріст фолікула (як правило звичайно починається зростання 2-3 фолікулів, але дозріє лише один), який завершується як правило в середині менструального циклу.

Згідно з сучасними даними, овуляція настає в результаті складних нейрогуморальних змін в організмі жінки. Під впливом імпульсів, обумовлених підвищеним тиском зріючого фолікула, стимулюється секреція окситоцину, що викликає скорочення стінки зрілого фолікула. Статеві зносини і оргазм іноді можуть викликати імпульси, що зумовлюють прискорене дозрівання фолікула і настання овуляції. Більш рідкісні статеві зносини (особливо при сильному бажанні) є більш сильними факторами, що викликають овуляцію. При цьому овуляція може настати в будь-який час менструального циклу. Можлива навіть параовуляція тобто 2 овуляції за один менструальний цикл.

Зростання яйцеклітини призводить до появи на її поверхні прозорої оболонки, далі відбувається 2 поділа зріюче і редукційне, після чого яйцеклітина вважається зрілою і придатною до запліднення.

Завершується фолікулярна фаза овуляцією - це процес розриву зрілого фолікула і вихід з його порожнини дозрілої яйцеклітини.

Лютеінова фаза.

З цього моменту починається лютеінова фаза яєчникового циклу, яка характеризується утворенням на місці фолікула, що розірвався жовтого тіла, яке є місцем вироблення гормону прогестерону.

Жовте тіло, якщо наступила вагітність функціонує як жовте тіло вагітності до формування плаценти, після чого редукується.

Редукується тіло і у випадку, якщо вагітність не настала, але під назвою жовте тіло менструації.

Гормон жовтого тіла - прогестерон надає складну дію на весь організм жінки, однак основна його роль це вплив на ендометрій матки, викликаючи фазу секреції, що необхідно для імплантації і розвитку плідного яйця.

ТРЕТІЙ РІВЕНЬ – ГІПОФІЗ

Передня частка гіпофіза (аденогіпофіз) має найбільше значення в регуляції менструального циклу і секретує 6 гормонів, з яких 3 є гонадотропними.

Основні гонадотропні гормони це:

• Фолікулостимулюючий гормон - сприяє розвитку фолікула,

• лютеїнізуючий гормон - сприяє розвитку жовтого тіла,

• лютеотропний гормон (пролактин) також сприяє розвитку жовтого тіла.

Лютеїнізуючий і лютеотропний гормони сприяють овуляції.

ЧЕТВЕРТИЙ РІВЕНЬ - ГІПОТАЛАМУС

Гіпофізотропна зона гіпоталамуса недостатньо вивчений рівень. Однак відомо, що там виробляються рилізинг-фактори: як стимулятори-ліберини, так і блокатори - статини, які регулюють функцію гіпофіза. Так само слід сказати про вироблення в даній зоні окситоцину і вазопресину. Завдяки портальному кровообігу між гіпоталамусом і гіпофізом забезпечується цирхаральний ритм, який генетично запрограмований.

П'ЯТИЙ РІВЕНЬ – ЦЕРЕБРАЛЬНІ СТРУКТУРИ

Церебральні структури (в тому числі і кора головного мозку) сприймають імпульси із зовнішнього середовища і передають їх через нейротрансмітери (аміни, індоли, опіати) в підкоркові структури. Які в свою чергу отримавши інформацію про стан статевої сфери аналізують сумацію цих імпульсів і регулюють діяльність організму.

Центри регуляції цього рівня невідомі.

Таким чином, нормальний менструальний цикл є результатом складних нейрогормональних взаємин між ЦНС, гіпофізом, яєчниками і маткою.